Skrivet av: sytacoma | 2012-06-18

2012 – Ny utrustning

Under vintern och våren har en hel del ny utrustning installerats på Tacoma. Under sommarens seglingar ska vi nu lära oss att använda allt på rätt sätt och helst också sätta oss in i vad vi gör om något skulle trassla. Det ska bli spännande att se hur allt fungerar. Det kommer säkert att ta sin tid innan vi känner oss någorlunda hemma med allt det nya.

Göteborgs vackra skärgård är numera vårt nya hemmavatten.

Targabågen i aktern och den förlängda pushpiten är mycket kraftigt byggd. På targabågen sitter vindsnurran och radarn, mitt emellan är två solpaneler placerade. På den förlängda pushpiten sitter en solpanel på babordssidan och en på styrbordssidan. Alla solpanelerna går att vinkla. Tillsammans ger de 280 W.

Vindrodret av märket Monitor ska styra Tacoma i alla vindar utom de svagaste – då får autopiloten ta över. Vindrodret har den fördelen att den inte förbrukar någon ström. Tyvärr har stegen från badplattformen fått monteras bort. Vi funderar nu på var vi i stället ska placera en badstege.

Watermakern av märket Ecotech har installerats i motorrummet. Den ska genom att avsalta havsvatten ge oss 40-50 liter drickbart sötvatten i timmen. Vi valde Ecotech av den anledningen att den inte har en massa elektronik som kan krångla.

Vindsnurran av märket Air Breeze ska tillsammans med solpanelerna ge oss ström.
Vi valde Air Breeze eftersom den ger ström även i ganska svaga vindar samtidigt som det är en tystare modell än många andra.

En AIS av märket True Heading sänder ut Tacomas signal med uppgift om namn, kurs och fart, samtidigt som vi tar emot samma uppgifter från närliggande fartyg. Allt läggs ut på det elektroniska sjökortet vilket gör det lätt att avgöra om det finns risk för kollision. Vi kan då anropa fartyget med dess namn på VHF-telefonen.

Den fasta datorn av märket FitPC 2 har inga lösa delar och är mycket motståndskraftig mot fukt. Den är sammankopplad med GPS och AIS. I datorn kommer vi att ha våra navigationsprogram och sjökort över hela världen. Dessutom har vi bärbara PC i reserv.

Ett pactormoden har vi ännu inte hunnit skaffa, men det behövs för att via SSB-radion sända och ta emot mail ute på havet. Detta är viktigt för att kunna ladda ner GRIB-filer som visar väderutvecklingen.

Skulle någon av oss falla överbord så larmar våra personliga Lifetags inne i båten. Detta larm utlöses automatiskt utan att man behöver trycka på någon knapp eller dra i någon tåt. Dessa lifetags kan kombineras med personliga epirber så det även går iväg larm till satelliterna.

För att säkra bränsletillförseln har vi installerat dubbla överkopplingsbara bränslefilter med larmfunktion för vatten i bränslet.

I kölsvinet har ett larm installerats som varnar för inträngande vatten.

En större generator av märket Iskra 100A har installerats, detta för att ge bättre laddning.

På septitanken har en Gobius tankmätare monterats. Genom små olikfärgade lampor kan vi se när tanken börjar bli full.

En liten frys har det också blivit. Den ska vi fylla med kött när vi ger oss iväg på en längre översegling. När vi kommer till områden där det inte finns så mycket färskvaror att köpa stänger vi ner vår stora kyl och använder i stället frysen som kyl. (Den har två termostater för att kunna fungera både som frys och kyl.) Det känns bra att ha en ”reservkyl” om den stora skulle gå sönder.

Inne i båten har Anders inrett utrymmet under kojerna med extra bottnar och mellanväggar för att det sedan ska gå lättare att stuva. Han har även haft mycket jobb med att dra sladdar och ledningar lite kors och tvärs.

><a
Ytterligare utrustning vi funderar på är en släpgenerator samt lösa solpaneler att läggas på bommen, biminin eller på däck när vi ligger för ankar. En större inverter på 1500 W vore bra att ha, för attt kunna köra elverktyg och symaskin. Ett framåtseende ekolod är också något vi funderar på.

En motor till gummibåten behövs också. Vi hade en alldeles utmärkt sådan som blev stulen samma dag som vi sjösatte båten i Hinsholmkilen.

Nu väntar vi bara på solen som ska skina och på vindarna som ska vara alldeles lagom. Målet för sommarens segling är att gå över Nordsjön mot Shetlandsöarna och kanske Skottland. Vi vill också segla mer i Norges fjordar. Innan dess måste dock allt vara klart med installationerna av det nya.

Under rubriken ”Aktuell sjörapport” kommer jag så ofta jag har möjlighet att skriva några rader om var vi befinner oss och hur vi har det. Längre resebrev får vänta tills vi har bra uppkoppling till nätet.

Båtjobb och övernattning i en liten lugn vik strax norr om Björkö. På grund av allt fixande har vi före midsommar bara hunnit med några timmars segling.

Annonser

Responses

  1. Låter som att ni är väl förberedda!

    • Vi börjar bli! Mycket återstår.

  2. Oj! Det var många nya grejor! Skaffa ett Pactor 3 modem och anslut Er till Sailmail. Funkar bra även mitt på Atlanten

    • Tack för tipset! Hoppas det blir efter sommaren när vi nu inte hann med det innan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: