Skrivet av: sytacoma | 2013-07-13

Bland eddies, races och overfalls

Corrywreckan…

Det ökända, illa beryktade Corrywreckan, passagen om vilken man läst så många skräckhistorier, en av de farligaste platser man kan vara på vid vid fel väder, platsen där otaliga skepp förlist. Den plats där tidvattenströmmen kan bli upp mot 10 knop och overfalls kan sänka det stadigaste skepp.

DSC_0029

Nu skulle vi själva ge oss i kast med Corrywreckan. Inte själva Corrywreckan, men Gulf of Corrywreckan. Illa nog. Efter att noggrant ha studerat tidvattentabeller och strömkartor hade vi en lämplig tidpunkt då vi borde vara där. För att i någon mån lugna mig skickade jag iväg ett litet mail till min Stina. (Min navigationslärare.) Hon trodde att det nog skulle gå bra.

DSC_0030

Efter att ha dragit åt flytvästen extra hårt, spottat i nävarna och dragit ner mössan över öronen var vi redo. Redan 5 M före passagen anade vi vad som komma skulle. Tacoma slingrade sig i strömmen, en ström som var drygt 5 knop som mest. Där strömmen på grund av ojämn botten gick upp till ytan bildades ringar, ringar som hela tiden blev större. I mitten var de helt blanka, mot utkanten kokade det och skvätte. I stråk där det strömmade extra starkt var vi vid ett tillfälle uppe i 11 knop.

DSC_0032<

Vi hade vackert väder, lugna vindar och en vind som gick åt samma håll som strömmen. Motsatsen är som sagt var mycket farlig.

När vi väl kom fram till Corrywreckan, vid rätt tidpunkt, hade strömmarna lugnat sig. Det hela gick helt problemfritt och ganska så lugnt. Men skulle vi komma hit igen skulle vi vara lika noggranna som denna gången med att gå vid rätt tidpunkt, och att bara gå om förutsättningarna var de rätta.

Coprach, slutet av Caledonian  Canal. Coprach, slutet av Caledonian Canal.

På väg mot Oban

På väg mot Oban


På väg mot Oban

På väg mot Oban


På väg mot Oban

På väg mot Oban

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: