Skrivet av: sytacoma | 2013-09-14

Magiska nätter på Atlanten

Sträckan Lissabon-Porto Santo på 492 M gick snabbare än vad vi räknat med, 3½dygn. De två första dygnen hade vi stadig och stark vind från rätt håll, så farten var mellan 6 och 10 knop. Det var verkligen skönt att slippa de här nyckfulla vindarna med hastiga vindökningar som vi tidigare haft. Skönt också att slippa frysa! Sol varje dag från en helt molnfri himmel.

Efter den härliga seglingen dog vinden ut nästan helt, så det blev motorgång i 36 timmar. Inte så väldigt mysigt, men hellre motorgång än 18 sekundmeter rätt emot som vi hade på Nordsjön och Biscaya.

Vi var förvånade över färgen på havet, som var intensivt klarblå. Även andra båtar har kommenterat denna färg – skulle vara intressant att veta vad den beror på, om det är salthalten eller det stora djupet eller om det finns någon annan förklaring.

Vi fick återigen besök av delfiner, denna gång delfiner i en brun färg. De hade sina små ungar bredvid sig. Tyvärr försvann de snabbt, fick se dem i bara någon minut eller två.

Såg också en sköldpadda simma precis bredvid Tacoma. Den verkade först ligga på rygg men vände sig sedan lojt på mage. En höjdpunkt!

Nätterna är verkligen magiska! Varje natt inleddes med att vi seglade mitt i en mångata som lyste upp havet framför oss. Ovanför oss en helt fantastisk stjärnhimmel, och bredvid oss i vågsvallet från Tacoma gnistrade det och glimmade som om det var miljontals diamanter i vattnet. I öronen fin musik, där bruset från vågorna trängde igenom.

024 - Kopia
Porto Santo

Traditionsenligt mottogs vi på bryggan av Tir Na Noir. Här finns även andra båtar vi träffat på tidigare i Portugal.

På måndag lägger vi oss för ankar utanför den helt fantastiska stranden – där ska vi sedan lata oss i minst en vecka innan vi fortsätter mot Kanarieöarna. Vi kommer inte att gå till Madeira, och det kommer inte heller någon annan båt att göra, efter vad vi förstått. Anledningen är det kraftiga utbrott av Denguefeber som härjat på ön, det värsta på 100 år och det värsta i Europa. Denguefeber går inte att vaccinera sig mot, och det har en ganska stor dödlighet.

DSC_0030

Annonser

Responses

  1. Så härligt det låter! Så kan segling också vara, har nästan glömt bort det.
    Fortsätt njut! Kramar Magnus och Sara

    • Vi njuter… Hoppas på en fin segling till Gran Canaria nu.

  2. Fantastisk solnedgång! Om ni tog bilder på sköldpaddorna MÅSTE ni lägga upp/skicka dem!

    • Hann inte med att hämta kameran. Hoppas få se fler sköldpaddor på väg mot Kanarieöarna, då ska jag ha kameran beredd!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: