Skrivet av: sytacoma | 2013-10-12

Utsikt från ett frukostbord, del 2

DSC_0029

Ja, den här utsikten kan man också ha från sitt frukostbord. En pir, ovanpå den tung trafik med containrar och allt annat som ska till den kommersiella hamnen, bakom piren ett kryssningsfartyg som spyr ut avgaser. Därför blev vi ganska så besvikna när vi lagt till på den plats i Santa Cruz som ”marineron” anvisat oss. Vi ska stanna länge här, cirka en månad, för att stuva Tacoma full med mat och annat och förbereda oss på alla sätt inför Atlantseglingen. Att då ligga på denna plats längst in i hörnet gjorde oss lite lätt deprimerade.

Nästa morgon kammade jag mig lite extra ordentligt och kontrollerade nogsamt att jag såg hel och ren ut, log sedan vackert mot marineron och frågade om det möjligtvis inte fanns någon annan ledig plats, kanske den på bryggan där borta vid den lilla blå båten från Irland?

Jodå, det gick alldeles utmärkt att flytta till den platsen, så vi lade genast loss och blev sedan på mycket bättre humör. Men, jag saknar ankringsplatsen i Las Palmas där så mycket fanns att titta på, och där det var så skönt att bada från båten.

Utsikten på nya platsen är trevligare

Utsikten på nya platsen är trevligare

Seglingen från Las Palmas var tidvis lite småtuff. Som vanligt blåste det mer än vad som sagts och vindriktningen var väl inte den bästa. De första två timmarna stångade vi oss framåt med motor mot väldigt bråkiga vågor som kom rakt framifrån. Det gick väldigt sakta, varje våg bromsade upp oss så vi ibland stod helt still, så vi diskuterade om vi skulle vända om. Vi vill alltid komma fram till en hamn innan det blivit mörkt, och med den här takten skulle det inte funka. Emellertid beslöt vi oss för att vänta och se hur det blev när vi kommit loss från kusten och ändrat kurs rakt västerut.

Som vi trott blev det enklare efter ett par timmar, och det blev snabb segling i vindar mellan 10-13 m/s. (Gribfilerna visade 5-7 m/s) Vi minskade segel succesivt när vi närmade oss Teneriffa, var lite fundersamma på hur snabb vindökningen skulle bli när vi kom in i accelerationszonen. Enligt guideboken kan vinden då öka med 10 m/s, orsaken till detta är de höga och branta bergen. (Vi minns när vi låg i Rosendal i Hardangerfjorden och det var orkanvindar på ca 35-40 m/s som svepte ner från bergen.)

Vi kan redan nu konstatera att Santa Cruz är en betydligt trevligare och vackrare stad än Las Palmas. Det känns att vi kommer att trivas här och att det är rätt plats att ligga länge på för att göra alla de jobb som står på listan. Baden får vi vänta med, och lite onödigt känns det att kaptenen är tvungen att uppsöka en tandläkare, men… Om sex veckor är vi förhoppningsvis i Mindelo på Cap Verde och där kan vi hoppa rakt ner i det stora blå med hela fina tänder.

Äntligen framme på Teneriffa

Äntligen framme på Teneriffa

Utsikt från ett frukostbord, del 2

Annonser

Responses

  1. Hej! Peter på nymphaea alba ! Vi är i Gibraltar om tre dagar.. sedan inväntar vi bra väder sedan kommer vi till kanarieöarna..Vi kommer nog att ligga på södra delen av gran Canaria . Avresa mot kap verde kring den 20/11 sedan Barbados och Tobago Med vänlig hälsning Peter L

    • Alltid trevligt med svenska seglare som ska åt samma håll. Vi ska också till Barbados, räknar med att vi kommer dit 14-18 december och stannar till 21 eller 22. Kanske ses vi!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: