Skrivet av: sytacoma | 2013-11-03

Förberedelser inför Atlantöverfarten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har nu tillbringat ca 3 veckor i Santa Cruz, och praktiskt taget varje dag har varit mer eller mindre fylld av arbeten av olika slag. Vi har på olika sätt förberett Tacoma för alla sorters väder och vindar; vi har kontrollerat att allting både inne i båten och utanpå ser bra ut; vi har fyllt på gasol, diesel och vatten, vi har gjort flera megastora inköp av diverse förnödenheter, vi har lagat och fryst in 20 maträtter som det sedan bara är att värma, Vi (Anders!) har lagat några grejor som gått sönder, han har också besökt tandläkaren, kaptenskan har varit hos frisören.

Det vi har kvar att göra är att dyka ner och skrubba botten samt eventuellt byta en anod. Vattnet i hamnen är inte det bästa för sådana göromål, så det får ske i någon ankarvik på vägen.
Vi fortsätter också leta efter tomatpuré, havregryn och klorin, har inte funnit detta i någon butik. Ett besök på IKEA skall också göras, där sådana viktiga nödvändigheter som kaffe, sill och Ahlgrens bilar skall inhandlas.

De första veckorna var det 30 grader varmt i skuggan, för det mesta utan en endaste vindpust. Svettigt, milt uttryckt! När det sedan sista veckan i oktober kom en del regnskurar (första regnet sen vi lämnade Irland i början av augusti) och temperaturen sjönk till 25 grader blev det mycket lättare att jobba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cyklarna har vi använt praktiskt taget varje dag. Vi har låst fast dem vid parksoffor och vid papperskorgar och vid lyktstolpar, för ingenstans finns något cykelställ eller anordning att ställa cyklarna vid. Under fyra veckor har vi bara sett några cyklister, och det utmed strandpromenaden, inga alls på gatorna. (Vi är väldigt nöjda med våra Bromptoncyklar, de är mycket lätta att cykla med och man hoppar snabbt av dem när det behövs.)

Anders har gjort otaliga vändor till olika butiker som säljer diverse praktiska grejor. Det finns inga motsvarigheter till Göteborgs förnämliga båtaffärer, så man får leta väldeliga innan man hittar det man söker. Ofta finns det inte alls. Detta medför också att det kan ta lång tid att fixa något som behöver åtgärdas.

Det mesta tar mycket längre tid än hemma, och det som tar allra mest tid är att proviantera. Hemma svänger man förbi affären, man vet var på hyllorna allt finns och man packar sen snabbt upp sina kassar och ställer in varorna i skåpen. Här har man en lång lista som man mycket långsamt betar av. Det gäller först att hitta det man söker, och det är inte det lättaste när texten på varorna bara är på spanska. Man ska till exempel ha rengöringsmedel – men vilken av alla dessa ca 100 OLIKA slags plastdunkar är ett lämpligt rengöringsmedel? Vilken dunk är diskmedel? Tvättmedel? Och vetemjöl UTAN jäsmedel, hur ska det paketet se ut? Det lilla ficklexikonet har kommit till flitig användning.

På Tacoma finns numera 4 stora flaskor med tandsprit att använda om vi skulle behöva dra ut en tand. (Trodde det var fluorvatten.) Vi har också köpt något vi trodde var en svamp. (Det var ett bröd.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När man betat av hela listan gäller det att försöka förklara att man önskar få varorna leverade till Tacoma och förklara var hon finns. Första gången vi handlade på Carrefour stod en informationsdam, två expediter, en väktare samt en representant för något teleföretag i en liten klunga och försökte klura ut vad vi ville. Inte förrän de hämtat en sjätte person började läget klarna. De andra gångerna gick det bättre, kanske kände de igen oss.
Så får man då varorna. Nu kommer det verkliga eldprovet. Det finns ingenstans att sätta fötterna! Det är kartonger och flaskor och burkar och paket och vatten på varje liten plätt, överallt. Mitt i röran ligger de stora madrasserna till förpikens bäddar och det som brukar ligga ovanpå dem, eftersom mycket ska in under kojerna. Allting ska in på lämplig plats, och det är inte varsomhelst. Man packar till exempel inte alla flaskor och konserver i babordssidans skåp och alla toarullar samt flingpaket på styrbordssidan och alla bubbeldrycker längst fram i fören.

Även när alla varor är stuvade i skåp och lådor är det svårt att hitta en plats att sätta fötterna på. Det är verktyg överallt.

Något vi är förvånade över är att det är så få som talar engelska. Hamnpolisen som alla seglare från jordens alla hörn måste anmäla sig hos kan inte engelska. Informationsdamen vid ingången till det stora matvaruhuset Carrefour som de flesta seglare storhandlar på kan inte engelska. Expediterna på det stora engelska varuhuset kan inte engelska.

Någon gång mellan 8:e och 11 november seglar vi vidare till Cap Verde-öarna. Det är drygt 850 M dit och vi beräknar att det tar 7-8 dygn. Kanske stannar vi någonstans på södra Teneriffa för att skrubba vattenlinjen, vi vill också testa gennakern den första dagen, har aldrig gjort det tidigare. Något annat vi aldrig gjort är att ligga bi, om det skulle bli mycket hårt väder. Behöver pröva även det, under lugna former.

Bilderna i galleriet visar en del av vad vi haft för oss under dessa veckor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

Responses

  1. Hej! Njuter av den trevliga och roliga texten. Så spännande! Hoppas att jag och Kalle också kommer att få uppleva detta om några år! / Johanna

    • Det är bara att jobba på med förberedelserna! Snart kan ni kasta loss!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: