Skrivet av: sytacoma | 2013-11-10

Grannar

Exakt hur orden föll vet jag inte. Inte så underligt egentligen, jag var ju inte med. Men ungefär så här gick det till, så som det berättats för mig.

Två män satt på ett café i en stad längst upp i nordvästra USA. Nästan på gränsen till Canada, nästan på gränsen till Stilla havet. Den ena mannen var alldeles ovanligt glad och stolt – han hade nyligen köpt en osedvanligt fin båt. Nu grunnade han väldeliga på vad båten skulle heta.
Så kom då plötsligt vännen på Lösningen. Den var väldigt enkel, och väldigt genial. I en självklar och svepande gest slog han ut med armen, som om han för första gången ville visa på allt det vackra i omgivningen.

”Här sitter vi, mitt i solskenet, i den underbara staden Tacoma. Båten får heta Tacoma!!”

Och så fick det bli.

Dick klamrar sig fast vid Tacoma

Dick klamrar sig fast vid Tacoma

Inte så långt från staden Tacoma, några mil bara, ligger den lilla platsen Quilcene. Också den platsen har fått ge namn till en båt som seglar omkring på haven. Nu slumpar det sig så att båten Quilcene ligger precis intill båten Tacoma – bara en liten ponton 5 dm bred skiljer oss åt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det har blåst kraftigt senaste dagarna. Vi hade egentligen tänkt segla i fredags, men har fått vänta ut lugnare vindar. Det är flera båtar som nu i morgon seglar iväg mot Cap Verde. Bland dem är Tir Na Noir som seglar från La Gomera.
Mahimahi kom för några dagar sedan, och det var ett kärt återseende. Vid jul ses vi igen, på Bequia.

Vi räknar med att överseglingen till Mindelo tar 7-8 dygn. Det är den längsta passage vi gjort. Vi tror inte att det blir så tufft som på Nordsjön och Biscaya, men det känns ändå lite pirrigt. Mycket kan hända med vädret under denna vecka. De tropiska stormar som sedan utvecklas till orkaner bildas ofta runt Cap Verde – öarna. Det finns också gott om valar i omgivningen, har vi läst. Under natten när valen sover stänger den av sitt ”ultraljudshörande,” då finns risken att man krockar med valen. Det vill vi verkligen inte göra. Sedan finns också risken att segla på någon liten båt med flyktingar från Afrika. Dessa båtar syns oftast inte på radarn, och de brukar köra med släckta lanternor.
Hur som helst, efter att nu i en månad ha legat förtöjd i Santa Cruz så ser vi fram emot att komma ut på havet igen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har nu aktiverat vår satellittelefon, och vi hoppas att varje dag kunna skriva ett kort meddelande på Twitter om hur vi har det. Vi vet inte alls om det fungerar, det är en relativt gammal telefon och vi vet ännu inte hur man använder den. Om det inte skulle funka så kanske vi gör som så att vår son lägger ut det jag skrivit på Twitter. (Vi kan skicka mail på havet via SSB-radion.)

Det jag skrivit på Twitter de senaste veckorna har inte kommit ut på hemsidan, utan har ”stannat” på Twitters egen sida. Ni som är intresserade av om jag skrivit något rekommenderas därför att gå ut på Twitter. Sök på användarnamnet sytacoma.

Håll tummarna för oss att allt går bra!

Annonser

Responses

 1. Hej igen, Eva och Anders!
  Tack för ännu ett härligt resebrev!
  Jo. Historien från Seattle-Tacoma är korrekt.
  Missar er med ett par dygn nu. Vi kommer till LPA den 12:e och då är ni på väg mot Cap Verde. Vi får väl sikta på Västindien i stället….
  Lycka till nu. Vi är med er i tankarna och önskar er många lycka till.
  Ser fram mot nästa rapport redan nu.
  Hälsningar från Strömstad som nu ståtar med -4 Celsius.
  Kramar från Marianne o Dick

 2. Det kommer att gå jättebra 🙂 Vi ses om en dryg månad, i värmen!

 3. Det är som att läsa en spännande bok som kommer att vara länge..här tragglar man runt som vanligt men i fantasin är jag med er. Mikael var nere hos oss häromdagen,roligt! Ha det gott nu o lycka till önskar vi på Forngårdsvägen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: