Skrivet av: sytacoma | 2014-01-02

Grenadinerna

Bleka och mycket trötta efter två dygns resa utan sömn steg Ingrid och Mikael ombord på Tacoma 20/12. Så härligt att se dem igen! Med sig i bagaget hade de lite smått och gott som vi beställt, men också några överraskningar. Fick bland annat två tröjor med ”Tacoma-tryck”, för att de ”tycker vi är så bra”!!!

Välkomstdrink "Blue Lagoon"

Välkomstdrink ”Blue Lagoon”

Efter att ha vilat ut lite väntade dem nästa prövning, seglingen till Bequia som guideboken beskriver som en segling med ”a washingmachine-effect.” Vi kastade loss vid 16-tiden och nattseglade under en fantastisk stjärnhimmel och fullmånegata till Bequia, dit vi anlände vid 10-tiden. Anders och jag är ju numera vana vid seglingar där vinden kommer från ett håll, strömmen från ett annat håll, vågorna från ett tredje håll och dyningen från ett fjärde håll, men för barnen blev det inte mycket sömn. (Nej, de är inga barn längre utan vuxna, men de är våra barn och det är enkelt att säga).

DSC_0073

När ankaret väl satt på plats var barnen halvt medvetslösa av värmen i kombination med sömnbrist och sjösjuka. Efter lite omvårdnad kvicknade de till så pass så de kunde hoppa ner i vattnet, 28 grader varmt.
Bequia är ju av tradition en favoritplats just vid jul för skandinaver, detta är till stor del den legendariska Mariannes förtjänst. Marianne är nu död, så det förekommer inte längre några glöggpartyn i hennes trädgård, men ankarviken var ändå full av båtar. Där var till exempel Mahimahi, som kom samma morgon som vi direkt från La Gomera, och Balance, båda från vår avseglargrupp. Där fanns också Rianna, i en hyrd lyxyacht på fem våningar med tillhörande helikopter.

Bequia är verkligen Västindien! Pittoreskt på flera sätt. Boatboys kom i sina båtar och sålde bröd, frukt, hummer, vatten samt diesel, de hämtade också tvätt som sedan levererades ren och vikt nästföljande dag.
På Tacoma var det fint julpyntat. Efter en solig julafton med många bad i havet och lite julmat så hade vi på kvällen julklappsutdelning i sittbrunnen. I minimal klädsel satt vi tätt hopkurade allt medan regnet vräkte ner och himlen oupphörligt lystes upp av ett tropiskt åskoväder. Det var inga blixtar utan urladdningar mellan molnen, flera hundra varje minut under hela kvällen och en bit av natten. Nästa dag blåste det kraftigt, tidvis kuling, alla satt på sina båtar och vaktade. Många draggade och fick ankra om. (Tyvärr slutade min lilla undervattenskamera att fungera på Bequia, så foton jag tagit inne i stan sitter ”fast” i kameran. Hoppas kunna få fram dessa foton på något sätt.)

Tobago Cays

Tobago Cays

Ett par dagar senare fortsatte vi i frisk vind och i härlig segling till Tobago Cays. Detta måste vara ett av paradisen på jorden! Vattnet i alla färger från vitt till alla nyanser av grönt och turkost till mörkblått, lysander, gnistrande. Obeskrivligt vackert, den utan tvekan vackraste plats jag någonsin varit på. Sköldpaddor i mängd som simmade överallt, rockor, revfisk, sköterskehajar, leguaner, snäckor, sjöstjärnor… Och så havet som bröt skummande vitt över det långa korallrevet.

På Tobago Cays låg vi tre HR-båtar intill varandra, alla svenska – Liv, Yaghan och Tacoma. Ytterligare en bit bort ytterligare en HR-båt, Balance. Alla båtarna utom Yaghan var en HR 39 – det är ju en populär långseglarbåt.
Vi har läst mycket om boatboys. Många har problem med dessa, de kan vara påträngande och ibland hotfulla om de inte får utföra en tjänst och sedan får betalt för denna. De boatboys vi själva hittills träffat har dock alla varit trevliga – de åker förbi i sin båtar, hälsar artigt och önskar god jul, frågar sen om vi vill köpa fisk, hummer, frukt, T-shirts eller behöver hjälp med något. När vi själva hälsar och artigt svarar att ”nej tack, vi behöver inget just nu men om vi skulle behöva något kan vi kanske få återkomma?” så vinkar de glatt adjö och tuffar vidare. (Dock varnas det i guideboken ibland för vissa saker, som till exempel att boatboys när man kommer till ankarbukten på Union Island möter och erbjuder/säljer en bojförtöjning, en boj som de själva inte äger, eller boatboys som möter en bit ut på havet och vill ha bogsering i land och sedan avsiktligt välter sin båt och kräver hög ersättning för detta.)

Efter Tobago Cays väntade Union Island, där vi klarerade ut från Grenadinerna. Vid utseglingen hade vi många rev att undvika – detta är något nytt, rev som skummar vitt mitt ute i havet.

Hittade bra internet på Tobago Cays, första gången sen Barbados. Jag vill tacka för alla trevliga, positiva, uppmuntrande mail från kända och okända. Det är så roligt att läsa, och roligt få veta att så många finner nytta och nöje i läsningen av resebreven. Tyvärr hinner jag inte svara alla, när vi äntligen sitter på något internetcafé är det så mycket som ska göras.

På Union Island skulle vi nyårshandla. Vi fick frukt och grönsaker, apelsinjuice samt två baguetter. Men ägg fanns inte och inte kött. Som tur är har vi mycket smått och gott i våra gömmor på Tacoma, så det blev ändå en god nyårssupé.

På nyårsafton gick vi vidare till Grenada. Fick ändra kurs för att inte segla rakt över en vulkan. Läste en gång om ett par som undrade varför det rasslade och dunsade så väldigt där de seglade – de seglade i ett hav fullt med pimpsten efter ett vulkanutbrott.

Vi har under seglingen genom Grenadinerna inte hunnit stanna så länge på varje plats som vi önskat, detta på grund av att Ingrid och Mikael efter nyår ska flyga hem från Grenada. När vi seglar norrut igen ska vi stanna länge på Tobago Cays och bara vara, ska också se oss om ordentligt på Bequia och kanske på San Vincent. I mitten av februari seglar vi åter söderut genom Grenadinerna, denna gång med mellansonen och hans hjärtevän. Storsonen kommer någon gång i mars.

Vi trivs i Västindien

Vi trivs i Västindien

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: