Skrivet av: sytacoma | 2014-04-12

Ankaret har fastnat…

Tyvärr, inga foton från Antigua nu. Det får bli några gamla foton i stället.

Vi fastnade i Freeman Bay på Antigua, och det var vi inte ensamma om. En skön ankarvik med en härlig strand innanför, många båtar att titta på som passerade strax framför Tacoma, fina restauranger, stämningsskapande steelbandmusik på kvällarna. Vi hade en mycket bra plats, med fri utsikt mot havet och leden. Därför var det lite extra svårt att klarera ut idag. Freeman Bay på Antigua är den trevligaste plats vi varit på – inte den vackraste, men den trevligaste.

Vi trivs i Västindien

Vi trivs i Västindien

Freeman Bay är den yttersta delen av English Harbour, som är mycket stor. Här, och i Falmouth Harbour som ligger precis intill, håller Karibiens riktigt stora yachter till, yachter på upp mot 300 fot, kanske ännu större. English Harbour är också centrum för stora regattor, som till exempel Classic Yacht Regatta. När vi låg ankrade i Freeman Bay gick den stora Oysterregattan av stapeln. I den deltog bland många andra Lisanne från Göteborg. Smickrade blev vi när vi blev tillfrågade om vi ville delta som besättning på en av de stora båtarna. Den som frågade klagade lite på att de ryska båtarna hade OS-medaljörer med ombord, så kampen var något ojämn…

001

English Harbour Dockyard började byggas 1723, och blev Storbritanniens viktigaste hamn i lilla Antillerna. Här samlade amiral Nelson den stora brittiska flottan under krigen mot Frankrike. Slavar var delaktiga i bygget av Fort Berkeley, den befästning utanför hamnen som vaktade inloppet. Nelson fick ta över plikterna från Sir Hughes som blivit blind på ena ögat, detta efter att med en gaffel jagat en kackerlacka.

English Harbour är ett av alla de orkanhål man kan dra sig tillbaka till om en orkan närmar sig. Man åker då in i mangroven till kölen står på botten, binder sen fast sig med alla linor man har och lägger ut alla ankare och alla fendrar man har. Det finns en komitté som organsierar och övervakar detta så det inte ska utbryta kaos i mangroven.

Friendship Bay, Bequia

Friendship Bay, Bequia

Då English Harbour är en del av en nationalpark var det inte bara båtar av alla de sorter vi kunde titta på utan också spännande fåglar, sköldpaddor och fiskar, och faktiskt också en liten val som simmade omkring. Vi åt middag i sittbrunnen medan pelikaner stördök i vattnet framför oss, vi betraktade små kolibrier som surrade i träden. De var små som en tumme och stod stilla i luften medan vingarna vibrerade som på en humla, for sen iväg som en raket. Tyvärr hade jag inte stora kameran med teleobjektivet med mig, så kolibrierna blev mest som små prickar på fotografierna.

Tobago Cays

Tobago Cays

Vi hade planerat att segla till Barbuda norr om Antigua, men ändrade oss när vi läst på lite närmare om vad som gällde där. Många rev, rev som växt under senare år. Det går inte att lita på sjökorten utan man är tvungen att närma sig ön när solen står som högst och praktisera eyeball navigation.

Hade också tänkt oss till St. Martin och Anguilla, men eftersom vi ska vara på Dominica senast 24:e april och på vägen dit har tänkt oss att ägna en hel del tid åt Les Saines och Guadaloupe så sparar vi Anguilla till nästa år.

Sandy Island

Sandy Island

Vad gör man då när man ligger stilla så här? Är man helt sysslolös? Nej , verkligen inte! Det finns alltid att göra.

På Antigua så gjorde vi detta:

Badade och simmade
Städade och tvättade
Gick på upptäcktsfärder och fotograferade
Läste, böcker vi köpt själva och böcker vi bytt med andra
Bytte den automatiska vattennivåvakten till länspumpen
Skrev mail och skrev en text till hemsidan
Bakade bröd
Spelade spel
Satte på ett par trimplan på nya dingemotorn
Åt god mat
Fixade SSB-radion som plötsligt inte ville skicka mail
Tittade på Oysterregattan

P1000300

En kväll satt vi och tittade på foton och läste texter från Nordsjön, från Skottland och Irland, från Biscaya och Spanien och Portugal, från Atlanten…Det verkar vara så länge sen. Så mycket har hänt. Men när vi läste texterna och tittade på fotografierna så blev små glömda ögonblick helt tydliga igen.

Frustrationen när vi inte hade någon vind
Ängslan när vågorna gick höga
De helt fantastiska solnedgångarna över Atlanten
Upphetsningen när vi för första gången såg delfiner, såg val, såg flygfisk
Känslan av att vara helt ensamma i världen, där ute på Biscaya och på Atlanten
Dagarna och nätterna som kom och gick
Lyckan när vi nått fram till Inverness i Skottland, till Bayona i Spanien, till Cap Verde, till Barbados…

Det ser bra ut!

Det ser bra ut!

Annonser

Responses

  1. Hej från Onsalafamiljen! Tack för alla reseberättelser o fina bilder.Så ni tänker vara kvar ett år till i alla fall om jag fattar rätt. I så fall kan ni räkna med ett besök.Ha det så gott.

    • Det är riktigt roligt att hålla på med hemsidan, men ibland är det helt omöjligt att ladda upp bilder. Tydligen är nätet bättre här på Guadaloupe än på Antigua.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: