Skrivet av: sytacoma | 2014-04-19

In the Roaring Forties?

”Guadaloupe acts as a giant windscoop especially when the wind is east or south of east. Deshaies is a vent in this system and the winds here sometimes howl in an alarming manner, leading you to believe conditions outside are closer to the roaring forties than the Carribean”

(enligt seglingsguiden)

a

Seglingen från Antigua till Deshaies på Guadaloupe blev mer än vanligt gungig. Vi hade flera squall med vind upp mot 15 m/s, squall där regnet fullkomligt vräkte ner. Känns ovant – vi har bara haft ett ordentligt regnväder sen Atlantöverfarten, för övrigt är det varje dag samma strålande sol.

Längs Guadaloupes västra kust

Längs Guadaloupes västra kust

På praktiskt taget alla ställen i Västindien är det mycket noga med inklarering och utklarering. Klarerar man inte in inom ett visst antal timmar väntar dryga böter. Man måste visa utklareringspapper från förra hamnen, och är det då ett glapp på ett par dygn så får man förklara sig. På de franska öarna är det däremot inte lika noga – man får själv klarera in via en dator på ett café eller dylikt, det stämplas inte i några pass och man träffar ingen tullpolis.

25

Vi tillbringade tre dygn på Guadaloupe, och detta utan att vare sig klarera in eller ut. På café Pelican där man skulle klarera in stod det en skylt att de höll stängt i två dagar och skulle öppna igen på onsdag. När Anders då promenerar iväg till tullkontoret står det på en skylt att det är stängt och man uppmanas gå till Café Pelican. Gick då till turistinformationen för att fråga vad vi skulle göra, men där bara ruskade man på huvudet.
Det var en hel del båtar som tänkt avsegla till Antigua men var tvungna att vänta eftersom de inte kunde klarera ut.

DSC_0077

I Deshaies träffade vi Lady Ammila för första gången sen Las Palmas. De hade seglat iväg i mitten av december och haft en mycket fin och snabb seglats. Alla vi som gick i andra halvan av november hade det ju betydligt tuffare, men hård vind rakt framifrån eller ingen vind alls.

Precis som förra gången vi var i Deshaies snurrade vinden runt så båtarna for åt alla håll. Det var dock inte alls lika många båtar där denna gång, så allt gick tryggt och bra tillväga. Vi fick känna av ”windscoopets” effekt, och mindes den gång vi låg förtöjda i Rosendal i Norge och det blåste orkanvindar. Någon känsla av att vi nu skulle befinna oss i ”the Roaring Forties” fick vi dock inte.

En dag promenerade vi upp till den botaniska trädgården, som är mycket vacker. En del av bilderna i bildspelet kommer därifrån.

33

Vi hade gärna stannat några dagar i Basse-Terre på sydvästra Guadaloupe, men då vi visste att det skulle komma mycket vind senare i veckan valde vi att fortsätta direkt till Iles des Saintes, den ögrupp på sex öar som ligger söder om Guadaloupe.

P1000673

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Responses

  1. Tänk vad grejer ni får vara med om och vilka vyer ni får se! Kram på er!

  2. Vilka underbara foton, så vackert.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: