Skrivet av: sytacoma | 2014-04-22

îles des Saintes

En liten ögrupp med röda och bruna klippor; branta, torra. Invånarna har tidigare mest livnärt sig genom fisket – öarna har aldrig haft jordbruk. Därför har heller aldrig slavar tagits hit – de invånare som är av afrikansk härkomst har bosatt sig här tämligen nyligen och av egen fri vilja.

b

I den enda staden, Bourg des Saintes, är det de senaste 20-25 åren turismen som blivit den främsta inkomstkällan. Färjor kommer varje dag från Guadeloupe med människor som bara stannar över dagen. De bofasta livnär sig genom att sälja kläder och souvenirer, servera mat och dryck, samt inte minst hyra ut skotrar. Alla åker skoter – den medelålders husmodern med sina matkassar, den unge pojken med sina skolböcker, den gamla gumman med hörapparat, mamman med sitt lilla barn, den unga familjen med två barn – alla får plats på skotern.

P1000737

För några år sen stängde butiksinnehavarna av centrum för besökares skotertrafik, men då gick skoterägarna till domstol. Domslutet blev att de ska få fortsätta köra på shoppinggatorna i centrum. Så det gäller att se sig för…

Marigot

Marigot

Inte bara människor och skotrar finns på gatorna. Där finns också krabbor (landkrabbor?) och på vägarna lite vid sidan om getter, höns, tuppar, små kycklingar. Kycklingar hade också förirrat sig ut på den lilla flygplatsens startbana.

På nästan alla öar vi besöker finns det påbörjade husbyggen som sedan inte gjorts klart, så också här. Ibland är det byggen som verkar ha blivit tänkta att bli riktiga lyxhys. Kanske har pengarna tagit slut.
Trädgårdarna på Les Saintes är alla välskötta, utan en massa skräp och bråte. Men, uppfattningen om vad som är vackert i en trädgård varierar. Utanför de flesta hus är det vackra träd och buskar, ibland bananträd och limeträd, i andra trägårdar står ca 8-12 stora urnor med plastblommor i grälla färger.

En dag gick vi till Marigot på andra sidan ön, och en annan dag till Grand Anse. Grand Anse är en strand med väldigt tuffa förhållanden, då hela Atlanten pressar på. Stora skyltar varnar för DANGER – mycket våldsamma vågor och mycket starka strömmar. Där vill man inte gå iland med sin gummijolle…

På ena änden av stranden finns allt det som människor kastat i havet och som vågorna sen spolat upp. En sorglig syn… Kommer att skriva mer om detta vid senare tillfälle.

Grand Anse

Grand Anse

Det har varit många regnskurar och det har allmänt varit ganska grått. Det har också blåst mycket, vilket vi var beredda på. Stannade en dag extra än vi tänkt på grund av vinden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Responses

  1. Roligt med bildspelen. Det blir som man själv vandrar omkring bland krabbor och pelikaner. Här hemma får vi nöja oss med måsarnas skri och koltrastens klara sång under de ljusa kvällarna. Här har nu löven börjat slå ut på allvar ca 1 månad för tidigt! Må så gott 🙂 Kram fr yster med familj

  2. Den kyrkan hade jag velat gå in i 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: