Skrivet av: sytacoma | 2014-04-30

Dominica: Portsmouth

Seglingen från Les Saintes till Dominica bjöd som vanligt på betydligt mer vind än vad som sagts. I stället för 15 knops vind så blev det 20-30 knop. Vi började med ett långt slag rakt mot öster för att sedan gå rakt söderut. Detta visade sig vara ett bra vägval – det hade annars blivit mycket svårt att gå mot sjön.

Dominicas nordvästra udde

Dominicas nordvästra udde

Under seglingen var glädjen stor när vi ÄNTLIGEN efter snart nio månader på haven lyckades fånga vår första fisk, ca 60-70 cm lång. Rensade den fint och lade den i kylen samtidigt som vi funderade på vilka läckra middagar som skulle bli resultatet. Först därefter konsulterade vi fiskeguiden, och vi förstod att det var en barracuda vi fått.

Vår fina Barracuda...

Vår fina Barracuda…

.
Nu började varningsklockorna att ringa. Vi visste att det finns ciguatera norr om Martinique. Det är en förgiftning som efter den inledande kraftiga magförgiftningen ger neurologiska symptom som kan vara i flera år, kanske livet ut. Vi visste också att barracudan är en rovfisk som äter revfisk.

Vi har träffat långseglare som drabbats av ciguatera. Av dem har vi fått tipset att stryka en bit av det råa fiskköttet över läpparna för att se om dom domnar. Jag gjorde så, och kanske kändes det lite konstigt, men domnade gjorde de väl inte. Vi vågade dock inte chansa. Vår fina
fisk fick åka ner i havet igen! (Det finns invecklade kemiska test man kan köpa över nätet för att säkert fastslå om en fisk är smittad av ciguatera eller om den är ”ren”.)
.

När vi närmade oss ankarplatsen kom vår första boatboy, Minto, som var knuten till Cobra Tours. Vi bestämde träff med honom senare för att diskutera en guidad tur på ön som vi ville göra när storsonen Martin väl anlänt. (Efter turen kunde vi konstatera att organisationen hos Cobra Tours var mycket bra. Nästa gång vi kommer hit kommer vi att åka på någon annan tur och kommer då att återigen anlita Cobra Tours.)

Minto

Minto

Under vår segling norrut från Bequia till Antigua har vi inte träffat på eller sett en enda boatboy. Här i Portsmouth är de däremot desto fler, och det var enbart positiva möten. Boatboysen här har gått samman i en organisation där de bland annat ”delar upp” båtarna mellan sig och där de vaktar ankarviken på natten mot besökare med mindre ärliga syften. De ordnar också en barbeque på söndagskvällarna. För övrigt hjälper de till med allt möjligt som man av någon anledning kan behöva hjälp med.

a    (7)

Tyvärr var boatboysen det enda positiva med Portsmouth, så som vi uppfattade det. I den lilla staden var det mycket fattigt – många, många bodde i små fallfärdiga skjul, en del av dem såg ut att vara nära att falla ihop. Det kunde vara skjul tillverkade av brädbitar eller av plåtbitar. Vi kom också i kontakt med tiggare, för första gången på hela seglingen. Att som jag gjorde gå ensam i Portsmouth var inte alls trevligt. På den restaurang som i seglingsguiden beskrevs som en av de bättre fanns bara öl och pommes frites att äta. (Guiden är några år gammal.)

b   (12)

b   (7)
Vi fick uppfattningen att Portsmouth sett bättre tider. Martin läste i en artikel att Dominica sen några år tillbaka inte längre får exportera frukt och grönsaker, detta på grund av någon slags smitta.

Dominica är en av de öar där det förekommit, eller förekommer, grova våldsdåd. Hade en pratstund med en tjänsteman på tullkontoret, som berättade att det för några år sen var en del grova rån på nordöstra Dominica. De skyldiga till dessa rån greps och fälldes i domstol. Också i ankarviken utanför Portsmouth har det tidigare varit en del stölder och mindre trevliga händelser.

b   (22)

En annan mycket negativ erfarenhet av Portsmouth är miljötänket, eller rättare sagt avsaknaden av detta. Åtminstone borta vid tullkontoret läggs soporna i högar ovanför strandkanten, antagligen för att sen när tidvattnet går ut knuffas ner i havet. Ingenstans i Portsmouth och ingenstans i huvudstaden Roseau och ingenstans inne på ön såg vi någon soptunna. Däremot finns bränntunnor – där blev vi anmodade att lägga vår plastkasse med sopor, bland annat en petflaska, ett par konservburkar, en glasflaska och diverse plastemballage. Resterna av detta hamnar i havet, eller om man är lite längre inne i staden eller inne på ön i något av de otaliga cementerade diken som kantar gator och vägar. Det verkar vara helt okej att lägga vilket skräp som helst i dessa diken. När sen regnen kommer hamnar även detta i havet.

b   (2)

Dominica har två sidor. Den ena sidan är detta: Fattigdomen, tiggeriet och nedskräpningen. Allt detta är större än på någon annan ö vi varit på. Den andra sidan, det är den oerhört vackra och fascinerande naturen. Om detta skriver jag i ett annat inlägg.

Efter en vådlig taxiresa på en timme i totalt kolmörker, på en smal och slingrig väg i hög fart, med mörka människor gående på vägkanten och halvmeterdjupa diken utanför vägkanten, kom så Martin fram till Portsmouth. Under hela resan på 30 timmar hade vi ingen som helst kontakt med honom, ändå kom Martin fram till den lilla bryggan på den mörka stranden nästan exakt samtidigt som Anders kom med jollen. En minut fick Anders vänta.

Efterlängtad!

Efterlängtad!

En av flera små kyrkor i Portsmouth

En av flera små kyrkor i Portsmouth

Kyrkogården i Portsmouth

Kyrkogården i Portsmouth

Här ligger Dominicas förre president begravd. Han regerade i 40 år och dog 2013.

Här ligger Dominicas förre president begravd. Han regerade i 40 år och dog 2013.

Annonser

Responses

  1. Kul med fisken! Bra att ni är noggranna och försiktiga. Hälsa Martin 🙂

  2. Intressant inlägg, och en kontrast till det som annars brukar se så trevligt och inbjudande ut.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: