Skrivet av: sytacoma | 2014-05-07

Vildaste Vackraste Dominica

Dominica är en ö med en natur som kan betraktas som outstanding. Sju vulkaner, en grönska som är enorm, en spektakulär regnskog, 160 olika fågelarter, 1200 olika slags växter, en kokande sjö – världens näst största, färskvattensjöar, många många floder och vattenfall, orörda sandstränder, orörda korallrev…

DSC_0213

Det sägs att Dominica är den enda ö som Christoffer Columbus skulle känna igen om han återigen kom till Västindien. Ön är den av Västindiens öar som är mest oförstörd, med en vildmark som fortfarande är till stora delar outforskad. Helt nyligen så upptäcktes ett vattenfall som ingen tidigare känt till.

Dominica är en av få länder i världen som inte har en internationell flygplats. Invånarna vill inte ha stora jetplan som dundrar in över ön och stör – man vill bevara öns exceptionella skönhet. Därför är också stora områden nationalparker, både till land och till sjöss. Detta ska säkerställa att den fantastiska naturen bevaras för framtida generationer.

P1000890

Orkansäsongen pågår från juni till oktober. Under varje orkan som drabbar Dominica är det människor som förolyckas. Plantager förstörs. Hem förstörs. Flera bostadsområden för hemlösa orkanoffer har byggts. Enligt vår guide så står husen regeringen uppfört för orkandrabbade i St. Joseph så tätt att ”om man kastar ut en balja vatten från ett fönster så hamnar det i grytan i huset bredvid.”

DSC_0105

Många hus står på pålar, detta för att i någon mån skydda sitt hus från regnen. Pålarna till en del av husen ser ruttna ut, andra har hamnat på sned så hela huset ser ut att kunna rasa ner för branten när som helst. Det är många hus som ser helt eller halvt fallfärdiga ut – man tror först att ingen bor i det som egentligen ser ut som ett skjul , men så ser man tvättlinan, man ser flickan som sitter på en pall och får håret flätat av sin mor, man ser geten som står bunden vid ett träd. Människor är fattiga.

1970 förstördes extra många plantager – då blev även en kyrka helt urblåst. Orkanerna inte bara förstör, de ändrar även om landskapet. En bred och forsande flod är numera mer lik en bäck, detta på grund av att enorma mängder sten och grus förts ned från bergen av orkanregnen 2011. En stor och kraftig bro över samma flod smulades sönder.

DSC_0083

Dominica har 100-tals floder. En av dessa är Indian River som rinner ut i Portsmouth. När man långsamt ros upp i denna flod befinner man sig så småningom mitt i regnskogen. Floden smalnar av, lövverket på båda sidor floden går samman ovanför huvudet så att det är som att vistas i en grön katedral. Kolibris, papegojor och andra fåglar både hörs och syns, krabbor, ödlor och leguaner syns vid strandkanten.

DSC_0014

Det finns många plantager för olika sorter frukt, som till exempel ananas, mango, cacao, bananer… Många fler frukter växer vilt – en man som gav sig iväg in i skogen för att plocka frukt till oss kom tio minuter senare tillbaka med mango, passionsfrukt, apelsiner, soursop, lime. Passionsfrukterna var i storlek som stora äpplen.

På nordöstra Dominica finns ett område som kallas Caribe. Detta är det område där de flesta ur ursprungsbefolkningen bor. Här är det också extra fattigt – kanske är det därför som det här varit en del rån och våldsdåd, både i nutid och dåtid. ”The Caribs” var krigiska indianer som kom från Sydamerika för ca 1000 år sedan och tvingade iväg den fredliga befolkning som då bodde här. Deras krigskanoter som kunde rymma mer än 100 män var snabba nog att hinna upp ett segelfartyg.
På 1800-talet blev Dominica hem för ett stort antal slavar som rymt från närliggande öar. De tog skydd och gömde sig i den bergiga terrängen, täckt av regnskog. De övertalade även slavar som redan fanns på ön att ansluta sig till dem.

DSC_0182

På norra Dominica finns också ”the Red Cliffs”. Det är en annorlunda upplevelse att vandra omkring på dessa röda hällar, bland grottor och ”blåshål.”

DSC_0212

I regnskogen vandrade vi till Emerald Falls med dess pool. För en stund så var jag helt ensam här. Låg mitt i poolen som är skapad av naturen själv, mitt i regnskogen, med ett vattenfall några meter ifrån. Det kändes då verkligen som att jag var Eva i paradiset.
Många, många ögonblick och stunder som är alldeles extra speciella har vi sparade inom oss. Denna stund ensam vid vattenfallet i regnskogen är ett av dessa ögonblick.

DSC_0121

Vi har mycket kvar att se på Dominica, vandringar att göra längs några av alla vandringsleder, snorklingsutflykter att göra i den marina nationalparken. Men, det får bli nästa säsong. Nu måste vi vidare söderut för att hämta upp Martins vän Farzaane på Bequia.

DSC_0074

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Responses

  1. Hälsade ni på damen med baren vid Indian River? Hur är det förresten,saknar lite god läsning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: