Skrivet av: sytacoma | 2014-09-26

Konsten att åka buss

Bussarna på Grenada är av typ minibuss och rymmer 13 smala passagerare med korta ben. Emellertid kan betydligt fler och betydligt mer klämmas in – rekordet är väl 20 personer varav två med ovanligt långa ben, till det en stor hund samt en hel massa kassar med mat.

Bussarna är många, många; de flesta mer eller mindre risiga – det är privatpersoner som köpt sig en minibuss och har detta som yrke. Alla har inte möjlighet att hålla bussen i det skick man skulle önska. En buss vi åkte med såg ut och lät som om den skulle ramla ihop vilken stund som helst.

Chaufförerna är skickliga, men de kör fort. Många vägar är smala, krokiga och på kvällarna mycket mörka. Människor går på de smala vägarna på kvällarna, utan lampa eller reflexer. En av svenskarna var en tid konvalescent efter att ha fått en buss på foten, då gick han ändå på en trottoar inne i stan.

Chaufförer har säkerhetsbälte, men det har inte passagerarna. Det gäller att hålla i sig. Det gäller också att högljutt påkalla Inputtarens/Utputtarens/Chaufförens uppmärksamhet när man vill gå av – högljutt, eftersom musiken inne i bussen dånar.

Om man är de första att stiga in i fordonet bör man fråga om det är en buss eller en taxi man har framför sig, samma fordon är nämligen bägge delarna. En taxi kör dig direkt dit du ska. En buss stannar hela tiden för att ta upp eller släppa av passagerare. Det är också betydligt billigare att åka med fordonet när det är en buss. Bussresan från St. George till Prickly Bay som tar ca 10-30 minuter beroende på hur många gånger bussen stannar, kostar 2.50 dollar per person, ca 6 kronor. Man betalar till Inputtaren/Utputtaren när man stiger av, det gäller då att ha jämna pengar redo i handen för bussen måste omedelbart vidare – andra bussar och bilar står bakom och tutar uppfordrande.

Vem är då Inputtaren/Utputtaren, och vad har han för uppgift? (Det är alltså samma person, alltid en pojke eller en ung man, kanske chaufförens son.) För varje gång bussen passerar en gående vid vägkanten bromsar bussen in och Inputtaren/Utputtaren ropar BusBus? Springer då personen fram till bussen stannar den, Inputtaren/Utputtaren slänger sig ut och puttar in personen till ledigt säte – det måste gå fort, för bakom tutar bilarna. Så fortsätter bussen, tills nästa person syns komma gående vid vägkanten.

Vi har ännu aldrig klivit in eller ut ur en buss vid ett officiellt busstop – långt innan vi kommer fram till busstopet stannar en buss och Inputtaren/Utputtaren ropar BusBus? Då gäller det att raskt springa fram till bussen och se till så man har eventuella kassar i ordning och helst också plånboken med pengar, för när man väl sitter i bussen kan det vara omöjligt att lirka fram den ur någon ficka eller väska. (Man betalar när man kliver av.)

Bussarna har bara ingång genom en dörr på vänster sida, detta får till följd att alla de som inte sitter på någon av de fyra platser som är längst till höger måste kliva ut när någon innanför ska kliva in eller ut. Detta görs halvhukande, det är ju inte ståhöjd i bussen. Att åka buss med en ömtålig rygg är därför inte att rekommendera. För en pigg person i sina bästa år bjuder emellertid bussturen på rika tillfällen till gymnastiska övningar som kan vara nog så behövliga.

För att tydliggöra ovanstående med ett exempel på hur en typisk bussresa går till beskriver jag här hur det gick till en kväll när vi skulle ta oss från St. George till Prickly Bay:

Vi kommer gående på den mörka gatan. Buss bromsar in och Inputtaren/ Utputtaren ropar BusBus? Vi skyndar fram, Inputtaren/Utputtaren föser in oss på varsitt ledigt säte. Någon minut senare ska en person innanför/framför mig gå av, varför ett antal andra personer också måste av för att den person som verkligen måste gå av ska klara av att kunna gå av.

En kvinna går av utan hjälp, Inputtaren/Utputtaren tar tag i litet barn och hivar över det i en annan okänds persons famn längre in (barnet börjar stortjuta) tar sen tag i två något större barn och hivar ut dem på gatan, dessa finner sig vant i behandlingen. Sen kommer jag, något långsamt eftersom det är svårt att hukande ta sig fram i den smala gången, Inputtaren/Utputtaren blir nu otålig och föser ner mig på gatan, sen kommer ytterligare ett par personer innan rätt person kan kliva av. Sen kliver vi in igen, jag skyndar mig så mycket jag kan, Inputtaren/Utputtaren tar tag om midjan på de små barnen och hivar in dem, fattar slutligen tag i det minsta stortjutande barnet och hivar över det till mamman. Hela tiden tutar bilarna/bussarna bakom samtidigt som musiken inne i bussen dånar. Så startar bussen med ett ryck, ca 20 sekunder senare bromsar den in eftersom en gående syns vid vägkanten, denna person vill dock inte åka med så bussen sätter fart igen.

Denna procedur med att krångla sig in och ut ur bussen upprepas sju gånger innan vi är framme vid Prickly Bay. Under hela denna tid sitter Anders bekvämt tillbakalutad bredvid chauffören och behöver alltså inte krångla sig in och ut en endaste gång.

Så ska pengarna fram – Anders har missat detta med att ta fram pengar innan vi klev på och har nu uppenbara problem med att försöka krångla fram plånboken ur fickan (en annan person sitter inklämd på hans vänstra sida). Men så står vi då lyckligen på den mörka vägen och går den korta biten ner till bryggan där vår jolle ligger så snällt och väntar. Vi puttrar iväg i mörkret medan vi spanar efter vårt hem bland alla båtar som ligger ankrade här, hittar så slutligen vår kära Tacoma. Anders förtöjer medan jag raskt slänger av mig kläderna och hoppar i det mörka havet det första jag gör.

En annan buss, betydligt bekvämare

En annan buss, betydligt bekvämare

Annonser

Responses

  1. Känner igen beskrivningen från när Mikael och jag åkte buss på Grenada. Det var spännande!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: