Skrivet av: sytacoma | 2014-10-24

En mycket speciell kväll

19
En man sitter i en gunga, gungar sakta fram och tillbaka. Han tittar sig leende omkring på alla de tiotusentals små lamporna och ljusen i sin trädgård; på sitt hus, sitt garage och sitt tempel. Han ser mycket nöjd ut

En gammal man svänger sitt ljus framför sin hustrus huvud, mumlar en välsignelse. Bakom kvinnan står resten av familjen på rad bakom varandra, handen på den framförvarandes axel

En flicka i de äldre tonåren stiger ut på gatana och räcker bugande fram en påse med sötsaker hon själv gjort

En familjefar vinkar in mig i familjen allra heligaste, det lilla templet som står mellan gatan och boningshuset. Hans hustru ger mig ett lerkrus med olja att ställa på altaret, tänder så veken

84

När slavarna i mitten av 1800-talet blev fria ville de inte längre arbeta kvar på plantagerna. Eftersom Trinidad på den tiden var en engelsk koloni föll det sig naturligt att ta arbetskraft från en annan engelsk koloni, Indien. Detta är anledningen till att 40% av Trinidads befolkning har sitt ursprung från Indien. Av dem är hälften hinduer.

23:e oktober varje år infaller hinduernas största högtid, Divali, Festival of Lights. Man firar minnet av den store krigaren Shivas återkomst till sin älskade Lakshmi, ljusets gudinna. För att visa honom vägen tänder hon heliga ljus.

26

Högtiden här börjar när skymningen faller med att alla tänder små lerkrus fyllda med kokosolja i vilka en bomullsveke tänds på. Man har så många brinnande krus som man har plats för, och de placeras ut överallt. De flesta hus, garage, murar och trädgårdar har också elektriska ljusgirlanger som ytterligare lyser upp kvällen. Över gatorna står ljusportaler med ljusgirlanger, varje gata har sitt eget utseende på ljusgirlangerna. Ljus är även utplacerade mitt i gatorna – allt för att visa Shiva vägen tillbaka till ljuset.

Mer ljus...

Mer ljus…

Vi befinner oss i den lilla byn Felicity på Trinidads västkust. Stämningen är förtätad, magisk. Alla, från spädbarn till gamla, har sina vackraste kläder på sig. Saris i starka färger med mycket guld, silver och paljetter; männen med rockar och smala byxor under. Leende människor som nickar och tar i hand, frågar var vi kommer ifrån. Ljus överallt, överallt.

Vi står på en av gatorna med några indiska familjer. Barnen tänder tomtebloss, de något äldre skjuter upp fyrverkerier. Jag frågar om jag får ta ett foto på barnen, föräldrarna nickar bifall. Fadern ställer upp barnen bredvid varandra och instruerar dem att stå raka. Flickan som överräcker påsen med sötsaker håller ihop händerna och bugar när jag tackar.

92

Utanför de flesta hus står familjen egna lilla tempel med sitt altare. På altaret står ljus, blommor, gudabilder samt en bjällra. Med bjällran kallar fadern samman familjen för andakten.
Jag känner mig mycket hedrad när mannen vinkar in mig i templet. Ljuset är mjukt, det doftar starkt av de parfymerade ljusen och kanske rökelse. Fotona jag tar kan inte alls återge stämningen där inne.

Många avgudabilder i templet

Många avgudabilder i templet

Vi tar av oss skorna och går in i det stora templet där det längst fram finns många olika gudabilder. Vackra flickor dansar indiska danser, lite senare spelar några män.

126

Vi blir bjudna på traditionell indisk mat, serverad på bananblad. En av högarna på bladet är roti, en slags mycket tunna brödbitar. Med högerhanden tar man en bit roti och viker sedan in lite av den andra maten – vänsterhanden används inte.

Efter måltiden möter jag på gatan en man, eller en kvinna. Det går inte att säga vilket. Ansiktet är oerhört vanställt – det liknar mest något som ett förskolebarn knåpat ihop av lera. På svenskars vis vill jag genast vika undan med blicken när jag ser något mycket annorlunda hos en annan människa. Men innan dess hinner jag se att personen tittar mig rakt i ansiktet och att ögonen glittrar. Han, eller hon, stannar till, och jag kan inte annat än att le och ta den framsträckta handen.

Det är en mycket speciell kväll och natt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Responses

  1. Intressant läsning och fina bilder! Må så gott.

  2. Oj, så annorlunda. Och så vackert.

    • Annorlunda, vackert och en oerhörd speciell stämning


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: