Skrivet av: sytacoma | 2014-11-21

Djupandning

Vi har tagit djupa andetag de senaste veckorna, Anders och jag, dock av helt olika anledningar.

Vi är mycket nöja med vår watermaker av märket Echotech – vi valde denna eftersom den inte har några elektroniska komponenter. Vi vet en del båtar där watermakern helt enkelt slutat fungera, av varierande orsaker. Men änddock: Nu har vår Echotech börjat läcka. Anders har kämpat hårt med att försöka se vari felet ligger – varje gång han krupit in för att lägga sig på mage på motorn har han då tagit ett djupt andetag. Två timmar senare, när han monterat bort watermakern, ett nytt djupt andetag innan han krupit ut igen. Så några timmar av mekande innan han återigen tagit ett djupt andetag för att krypa in i motorrummet. Två timmars jobb innan watermakern återigen var på plats, djupt andetag, krypa ut. Så ska watermakern prövas – djupt andetag: Är det fixat? Men nej, den läcker fortfarande. Djupt andetag.

Det regnar mycket nu, och det är väldigt kraftiga regn.

Det regnar mycket nu, och det är väldigt kraftiga regn.

Detta upprepades fyra dagar i följd. Den femte dagen tog han sig återigen en titt på ändpluggen, denna gång en betydligt noggrannare titt än förra gången. Och visst, vad såg han om inte två nålfina sprickor på insidan i röret? Djupt andetag.

Tänk om han sett sprickorna direkt, så mycket arbete han besparats… (Djupt andetag) Tänk om vi upptäckt detta på Trinidad, där watermakern tillverkas? (Djupt andetag) Men ändå: Nu visste han var felet låg. (Djupt andetag, av lättnad denna gång..

P1000778

Ny ändplugg och en extra att ha i reserv skickas efter från Trinidad. Hur lång tid ska det ta innan paketet kommer? Vi längtar efter att få röra på oss, att segla norrut, samtidigt har vi att göra: Har köpt ny vindsnurra, denna gång av märket Silent Wind. Det var 3 dagars heltidsjobb innan snurra och ledningar var på plats. Nu är det en fröjd att se hur den laddar duktigt även fast det är helt mörkt ute. Vi kan också sova med denna snurra: Den förra lät som ett dödsstörtande jetplan när den häftigt bromsade in.

Liten segeldinge mitt i regnet...

Liten segeldinge mitt i regnet…

Jo, vi gav slutligen upp hoppet om att någonsin få någon ström från vindsnurran av märket Air Breeze. Anders har i två års tid kämpat med den och ledningarna, men utan resultat. Vi är oerhört missnöjda med denna och vet 5-6 andra som även de är mycket missnöjda. Vi vet bara en som är någotsånär nöjd.

Det som retar mig är att vi inte reklamerade den det första året, men då trodde vi fortfarande att det var vi själva som gjort något fel vid installationen. Nu efter drygt två år tror vi det är för sent.

Även jag har som sagt var djupandats, så mycket jag kunnat när jag tänkt på det. Det är långseglande barnmorskan Kerstin som ordinerat denna behandling mot mina onda revben. Det har varit ett par jobbiga veckor då jag knappt kunnat vända mig i sängen eller resa mig upp från sängen, men nu har det lättat betydligt. Det är bara att hosta och nysa som fortfarande gör riktigt ont.

P1000781

Senare i veckan:

Att skicka en grej från Trinidad till Grenada borde ju gå fort. Vi vet att den skeppades iväg i tisdags för nio dagar sen. Igår, torsdag, fick vi av marinan veta att det kommer ett papper till dem när ändpluggen kommit. Nästa gång de kollar sin brevlåda är på måndag. Så på måndag eftermiddag eller tisdag får vi förhoppningsvis papperet som visar att vi har en grej på posten att hämta. Sen tar vi papperet och åker in till postkontoret i St. George. Två veckor efter det att den skeppades iväg, och 2½ vecka sen vi beställde den. Det är bara att vänta…

Men vart ska Anders ta vägen mitt i regnovädret?

Men vart ska Anders ta vägen mitt i regnovädret?

Tyvärr kan vi bli tvungna att vänta längre än tills dess att watermakern fungerar. Har upptäckt en till sak som bör åtgärdas innan vi kan lämna Grenada. Denna sak är inte ens beställd ännu. Mer om det senare.

Det känns tjatigt nu. Vi har varit så länge först på Grenada och sen på Trinidad och sen på Grenada igen och VI VILL VIDARE! Men, som Anders säger: Det är ju tur att vi upptäckt detta nu och inte när vi är ute på havet. Positivt tänkande! Djupa andetag…

De första månaderna av regnsäsongen, juni-juli-augusti, regnade det inte mycket alls. De flesta dagar var soliga, en del dagar var det regnskurar lite till och från, några dagar var det mer regn. Från september har det dock regnat mer, med oktober och november som de mest regnrika månaderna. De två senaste veckorna har det varit mycket kraftiga regn, som också kan komma mycket plötsligt. Man får vara beredd genom att titta på himlen, för när det sen börjar så tar det bara en sekund från första regndroppen till ett totalt skyfall. Ibland är det även mycket vind i regnbyarna, typiska squall.

Det är även ovanligt hög sjö på öppet vatten, högre än vi någon gång haft i Västindien. Detta beror på vindar över Atlanten. På torsdag nästa vecka väntas det bli betydligt lugnare, men frågan är om de grejor vi behöver har kommit då.

Det är i alla fall att mycket bra ställe att ligga och vänta på, vi har mycket gott ankarfäste och det är gott om plats i Prickly Bay. Vet inte hur dom båtar har det som kommit längre norrut, men kan tänka mig att det är en hel del som önskar att dom stannat här nere.

Aha... Han har varit på lökjakt, med lyckat resultat. Både påsen och lökarna som flöt omkring är infångade.

Aha… Han har varit på lökjakt, med lyckat resultat. Både påsen och lökarna som flöt omkring är infångade.

Annonser

Responses

 1. Får mig osökt att tänka på när jag tappade i en lök i vattnet. Utanför Union Island tror jag det var. Hoppas det fixar sig med watermakern.

  • Här var det tolv lökar som snabbt drev iväg i strömmen och guppade omkring så fint i havet!

 2. Regn, regn, regn både där och här. Nu är det riktigt mörkt … men om en vecka får man i alla fall tända adventsljusen. Hoppas att altt ordnar sig för er. Må så gott.

  • Jag har inventerat mina förråd inför julbaket. Har pepparkakskryddor (som jag fick av dig i julklapp) saffran, mandelmassa, vörtkryddor, Ålborgs Akvavit, mandel, burkskinka, tomteservetter, röda ljus, julpapper, julduk, julprydnader … sillen blir nog svår att fixa.

 3. Hej Eva och Anders!
  Vilka äventyr….och sättet ni tacklar problemen på imponerar!!! Trist att inte postgången funkar bättre, klartr att detta är jobbigt. Vi följer era resebrev kontinuerligt. Dock bara från fast mark. Just nu Canary Islands.
  Vi hörs!! De bästa hälsningar till er från
  Marianne och Dick

  • Postgången fungerar ej! I torsdags fick vi beskedet att nästan gång posten skulle komma var på måndag. Måndag eftermiddag åker Anders till marinan, varvid flickan där säger: ”Nej, det är tisdag idag, och då hämtar vi inte posten!”
   Anders tog då bussen in till Fedex i ST. George, så nu har vi vår ändplugg. Nu väntar vi bara på nästa grej!
   Hoppas ni har det bra! KRAM!!!

 4. Vår ändplugg sprack också förra året. Vi lät skicka en till Martinique. Det tog bara två dagar.
  Vi ångrar inte alls att vi seglat norr ut. Har det jättebra i Falmouth Harbour, Antigua. Långa hikes nästan varje dag med våra kompisar.
  På lördag seglar vi till St Martin.
  Först Thanksgiving här.

  • Skönt att ni har det bra!
   Anders hämtade ändplugggen på Fedex idag, vi kunde inte vänta på att få papperet från marinan. Vi fick mail för fem dagar sen att det kommit till Fedex kontor.
   Nu väntar vi bara på en viktig del till motorn!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: