Skrivet av: sytacoma | 2014-12-29

Christmas wind

Seglingen från St. Anne på södra Martinique var lite småstökig. På väg upp till St. Pierre var det flera busväder runt om oss, men vi klarade oss från regn. Ankringen i St. Pierre är alltid lite spännande – man bör ankra nära land uppe på en hylla av lavasand (från det stora vulkanutbrottet), är det då ”upptaget” med andra båtar får man gå lite längre ut. Risken med att ankra här är att det sluttar väldigt brant. Precis som förra gången vi var i St. Pierre fann vi en plats strax innanför ”gränsen”, men bättre hade varit om vi varit längre in.

Utanför Dominica såg vi under ett par par timmars tid många valar. Det är en upplevelse utöver det vanliga. Tidigare har vi bara sett valar på vägen mellan Porto Santo och Madeira, det var då bara några stycken.

Det var lynniga vindar – det växlade mellan 10-15 m/s; motvind, motsjö. En gungig resa! Det är lite jobbigt när man seglat i 10 m/s ett tag med för lite segel ute, så tycker man att ”nu verkar det stabilt” och så rullar man ut mer segel. 30 sekunder senare är vinden uppe i 14-15 m/s. Detta medförde att vi inte sov något alls på natten – Anders slumrade någon timme i sittbrunnen och jag där nere. Särskilt besvärligt kändes det mellan Guadaloupe och Antigua, då vi måste gå rakt norrut och inte lyckades hålla kurs direkt mot Antigua. Vi visste att det skulle blåsa upp mer mot eftermiddagen och att även sjön skulle bygga upp. Det var riktiga Atlantdyningar redan på förmiddagen, 2-3 meter höga. Jag var lite orolig att vi inte skulle lyckas nå fram.

Vid 13-tiden kunde vi dock ankra i English Harbour, mitt emellan den norska båten Blue som vi först träffade på Trinidad och den lilla norska båten Josephine, som seglas av en ensam äldre man.

Det är väldigt fint här. Båtarna driver dock lite hur som helst i strömmen, ibland har vi en annan båts akter precis mot vår sittbrunn. Vi själva ligger ganska stilla, det är dom lite lättare båtarna som rör sig lite hur som helst.

Nu blåser ”The Christmas Wind”, och det är väldigt få båtar ute på öppet vatten. Tippar att 90-95% av alla båtar ligger stilla. Vi är lättade över att ha kommit så här långt, nu är det medvind som råder till St. Martin och senare Virgin Islands.

Men säg den lättnad som varar… Redan för några dagar sen visste vi att det återigen skulle blåsa ganska mycket om ett par dagar, det var därför vi var angelägna om att komma iväg upp hit när det nu var ett lagom väderfönster. Så tog vi på söndag kväll ner en Grib-fil över sju dagar, och fann att det ska blåsa riktigt, rejält mycket om några dagar, kraftigare vind än vi själva någonsin haft här i Västindien.

Det kommer att bli en orolig vecka.

Annonser

Responses

 1. Ta det lugnt. Tänker på er. Må så gott och hoppas att ni har vindarna (dom rätta) med er.

 2. Et riktig så godt nytt seglings år fra Finn, Randi, Astrid og Melis.
  ”Tir Na Noir”
  God tur videre til BVI

 3. Hej igen, Eva och Anders!
  Fantastiska äventyr. Trots en del umbäranden verkar ju Tacoma uppföra sig fint. Känns skönt…..
  Önskar er nu ett fint seglingsår på varna latituder. Lycka till och på återhörande!
  Marianne och Dick


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: