Skrivet av: sytacoma | 2015-02-05

Stunder i vårt paradis


Jag snorklar mitt i ett stort stim med 100-tals ”akvariefiskar”, randiga i gult och blått. De är helt orädda, viker inte på minsta sätt undan fast jag är mitt ibland dem.

Vid ett ovanligt vackert korallhuvud gömmer sig 60-80 klargula fiskar, tätt tillsammans i tre olika grupper. De kikar på mig, nyfiket men lite avvaktande.

En större blå fisk glider sakta förbi, tillsamman med några mindre rosa-orange fiskar.

Ännu ett vackert korallhuvud, här simmar ett hundratal klarblå fiskar ca 10 cm långa tätt ihop.

På botten ligger en skädda orörlig. Den syns knappt mot den ljusa sanden.

Fem gula fiskar som inte liknar något jag någonsin sett står orörliga på rad. När jag simmar förbi en stund senare står de fortfarande på rad. Får sen veta att det är bläckfiskar.

En stor stingrocka ca 80 cm lång simmar långsamt förbi.

Vattnet är ljummet, lent. Oftast kristallklart, i de vackraste av färger.

En sköldpadda dyker upp för att ta sig lite luft. Ett par pelikaner flyger förbi.

Uppe på stranden vajar palmerna långsamt i brisen. Korallsanden gnistrar. Oftast som i White Bay nästan helt vit, ibland mer mångfärgad.

Jost Van Dyke

Jost Van Dyke

Det kommer några tårar när jag blickar ut över allt detta turkosa, med den vita sanden och de gröna palmerna bakom. Inte bara en gång händer detta, utan flera gånger, på olika platser.

När jag väljer rubrik till detta inlägg är det naturen jag har i tankarna. Om eventuell fattigdom och klasskillnader funderar jag inte på här. Inte heller på eventuell nedskräpning – det har vi emellanåt sett på andra öar, men inte alls här på Virgin Islands.

Virgin Islands är ett av världens absolut populäraste seglingsområden. Till följd därav är båtarna också många, inte minst charterbåtarna. Vi har dock aldrig tyckt att det känts trångt – vi har alltid lyckats hitta en ankarplats med gott om svängrum. På ett par platser har vi tagit en boj.
British Virgin Islands består av över 50 öar och kobbar, många av dem obebodda, så det finns gott om plats.

Äntligen har de kommit! Vi har längtat!!

Äntligen har de kommit! Vi har längtat!!

Alla avstånd är korta, så man tar sig snabbt från en ö till en annan. Vi ville ju upptäcka så mycket som möjligt nu när Erik och Caroline äntligen kommit, så det blev en ny ö nästan varje dag, vissa dagar flera öar.

6

Vi började vår segling med att gå ”om hörnet” från Spanish Town på Virgin Gorda till The Baths. Detta är ett mycket spännande område som inte liknar någonting annat. The Baths bildades genom att vulkanisk verksamhet kastade om ett antal klippblock och resultatet blev ”en fantastisk natursensation”. Granitklippblocken har skapat ett tunnel- och grottliknande landskap precis invid havet, där man kan simma och snorkla sig igenom naturligt bildade pooler.

När vi var där var tidvattnet på väg in, och vi hade en del saker att bära, så det blev inte så många foton. Vi fick simma från jollen som förtöjts vid ett rep, en bra bit in mot land. Med oss hade vi en vattentät väska med kamera och några klädesplagg; skor och simfötter, vattenflaska, så det blev en besvärlig simning. Vi har för avsikt att komma dit igen inom de närmaste veckorna, då ska vi i stället ta en taxi över ön och inte ha med oss något annat än vår sim- och snorkelkamera. Hoppas få fler foton då.
På kvällen och natten var det väldigt rulligt på grund av swell som gick rakt in. Besvärligt då att sova i akterkabinen – Erik och Caroline fick ta spjärn med fötterna för att inte trilla ur sängarna.

1

Nästa morgon gick vi norrut och ankrade mitt emellan Euastatia Island och Prickly Pear Island, i Eustatia Sound. Ett stort område omgärdat av rev och öar, där bara fyra båtar låg ankrade, med stort avstånd mellan varje båt. Mycket lugnt och behagligt. De andra snorklade på revet medan jag stannade kvar ombord och läste. Efter ytterligare snorkling följande morgon gick vi in i Gorda Sound, också det ett stort skyddat område omgärdat av olika öar och rev, med många vikar att ankra i. Vi såg oss omkring i The Bitter End och Leverick Bay. Båda dessa platser kändes väldigt ”konstgjorda” – där finns inget annat än stora lyxiga resorter, ett par restauranger samt en yachtclub.

22

Nästa dag styrde vi kosan mot Anegada, ”The Drowned Island” (högsta punkten är endast nio meter över havsytan.) På väg dit fick vi sällskap av en flock med delfiner. Det är första gången Erik och Caroline fick se delfiner, och precis som vi den första gången blev de alldeles hänförda.

2

Anegada är en mycket speciell ö, bestående av korall och sandsten. Den har inte som de andra öarna bildats genom vulkanutbrott, utan genom rörelserna mellan den Atlantiska och den Karibiska jordskorpeplattan som möts strax nordost om ön. Anegada har världens tredje största barriärrev; ett rev där det ligger över 300 kända vrak. Korallhuvudena är många; strömmarna förrädiska. Anegada är en korallatoll, den enda atollen i BVI. Stränderna som går runt ön är som på så många andra ställen fantastiska.

6

Vi låg kvar vid Anegada även nästa dag då vi tog en promenad bort mot den stora saltdammen, där ett 100-tal flamingos håller till. Vi såg dem på stort avstånd, som ett orangerosa streck.

8

Nästa dag bjöd på den längsta distansen, 25 M mycket behaglig segling bort mot Peter Island.
Vi ankrade i Dead Mans Bay och hade här mycket fin snorkling, tyvärr utan kamera. En del båtar när vi kom, men de gav sig av på eftermiddagen. Mycket lugn och stilla kväll med bara tre båtar kvar i viken.

Nästa morgon gav vi oss åter in mot klipporna, denna gång med kameran i ett stadigt grepp i handen. Lyckades fånga alla fiskar utom stingrockan på bild, denna såg vi inte alls till. Bläckfiskarna som dagen innan varit gula var idag gråbruna! Var det andra bläckfiskar eller hade de ändrat färg? (I seglingsguiden är det en bild på gula bläckfiskar.)

22 (2)

Som på så många andra öar här är stranden i Dead Man´s Bay lång och bred, med palmer vars kronor sakta vajar i vinden. Seglingsguiden varnar för att det kan bli ganska rulligt här vid nordlig-nordostlig vind eftersom bukten ligger öppen för swell. Då vi var där, med sydostlig vind, var det emellertid lugnt.

5  Dead Mans Bay, Peter Island

I dessa trakter kring Peter Island och Norman Island härjade på sin tid sjörövarna extra vilt. Sjörövarkaptenen Svartskägg satte i land 15 män på en ö som senare fick namnet Dead Mans Chest. Det enda de fick med sig var en flaska med rom. Några försökte simma över den långa vägen till Peter Island, men drunknade på vägen. Bukten där de drunknade fick namnet Dead Man´s Bay. Denna händelse är bakgrunden till visan ”Fifteen Men on the Dead Man´s Chest, Yo-ho-ho and a bottle of rum!” Långt senare inspirerades författaren Robert Louis Stevenson av det som hänt och skrev romanen Skattkammarön. Norman Island är också känd för att där sägs finnas gömda sjörövarskatter.

9

På Norman Island gick vi in i The Bight. Här var många charterbåtar och ganska hög musik från restaurangen – inget favoritställe. Nästan hela viken är fylld av bojar, och det är i och för sig bra eftersom det är ganska djupt. Att ta en boj kostar i svenska pengar 260 kronor. Om det ligger båtar vid alla bojar tar restaurangen in drygt 20 000 kronor per dag.

Runt hörnet ligger Treasure Point med sina grottor, och här fick vi ytterligare fin snorkling. Anders såg en riktigt stor bläckfisk. Det känns verkligen fantastiskt att simma mitt i ett stort stim av färgglada fiskar som inte alls tycks vara bekymrade över oss människor. Lunch, sen vidare till British Virgin Islands ”huvudstad” Road Town där vi låg över natten. Här låg de stora kryssningsfartygen, men bara två stycken.

Till Road Town gick vi mest för att vi behövde handla, men också för att se oss om på en lite större plats. Här ville vi inte stanna mer än nödvändigt, så när handlingen var avklarad gick vi omgående tillbaka till Peter Island, denna gång till Great Bay. Detta är en stor och mycket skyddad vik, men lite i djupaste laget. Vi ankrade bara en kort bit från stranden, där var det 16 meter djupt. Mycket lugn och fin kväll.

6

Nästa morgon seglade vi till Jost Van Dyke. Erik fick på bara en halvtimme två napp på stora fiskespöet!
Första nappet var en gummijolle. Här blev Erik en aning nervös över att fiskekroken möjligen gjort hål i jollen.
Nästa napp blev en motorbåt. Motorbåten tvärstannade, hade förmodligen fått fiskelinan i propellern. Lätt rodnande skar Erik av linan, motorbåten verkade också komma loss. Kaptenskan på Tacoma gömde sig vid detta tillfälle under däck.

Tacoma ankrad utanför Jost Van Dyke

Tacoma ankrad utanför Jost Van Dyke

Framme vid Jost Van Dyke ankrade vi i östra delen av White Bay innanför korallrevet. Alldeles, alldeles underbart vackert! Också här hade vi en mycket lugn eftermiddag, kväll och natt, med bara några få båtar ankrade. I den västra delen av white Bay var det däremot betydligt fler båtar.

Påföljande morgon gick vi till Sandy Cay, ”a postcard setting”, enligt seglingsguiden. Och visst är Sandy Cay vykortsvackert, men jag tycker nog att White Bay var ännu vackrare.

Sandy  Cay

Sandy Cay

Efter lunch tillbaka till Peter Island, denna gång till Little Harbour. Återigen en mycket lugn vik, med 6-7 båtar ankrade.

Nästa förmiddag var det dags att gå till Salt Island för snorkling över vraket av ångaren Rhone. Rhone är världsberömt i dykarkretsar då det enligt seglingsguiden är helt täckt med koraller och har ett omfattande undervattensliv. Bilderna i boken visar också detta. Anders och Erik simmade över vraket, men tyckte att uppifrån ytan sett var det inte så märkvärdigt. För att njuta av de vackra korallerna och alla de olika fiskarna bör man kanske komma längre ner och kunna simma omkring mellan vrakdelarna. Flera dykarbåtar låg här förtöjda vid bojarna.
Vi år lunch ”runt hörnet”, i Salt Island Bay, därefter vidare till Spanish Town på Virgin Gorda. Ännu en rullig natt av swell som gick in i viken.

Great dog, södra viken: Den mest makalösa snorklingen hittills. Ett mycket vidsträckt område med massor av korallområden och vackra korallhuvuden som sticker upp ovanför den övriga korallen. Längst in mot berget var det allra vackrast: massor av färgglada fiskar, ensamma eller i stora stim. Några såg klart underliga ut. Anders hamnade strax intill en grupp på 12-15 cirka 70 cm långa Barracudor som simmade förbi lite lojt. Enligt seglingsguiden behöver man inte vara rädd för dessa, detta under förutsättning att man själv håller en låg profil och inte stör dem.

P1010440

När jag såg den allra vackraste fisken hade jag inte kameran med mig, den hade vid tillfället Erik. En ca 20 cm klart turkos fisk med inslag av gult och orange, den skimrade nästan som en regnbåge. Det vore väldigt roligt att veta fiskarnas namn, men den fiskebok vi har handlar mer om hur man fångar fisk.

0

Sista kvällen med Erik och Caroline blev det god hummermiddag, och nästa morgon var det så dags att krama om våra fina en sista gång innan deras hemresa. Vi har haft en väldigt härlig tid tillsammans! Vi har haft tur med vädret – lagom tills de kom så blev det lugna vindar och betydligt mer soligt väder. Dagen efter det att de rest hem så blev det lite blåsigare igen. Vi tog det lite lugnt ett par dagar, snorklade sen vid Pelican Islands och The Indians, sen tillbaka till Great Bay där vi nu ligger.

Vi är glada över att ha fått dela detta paradis med Erik och Caroline. Om mindre än två veckor får också Martin med vännen Georgina ta del av denna vackra skärgård. Önskar nu bara att också de övriga barnen kan komma hit.

Om någon dag går vi till Road Town för att därifrån ta färjan över till US Virgin Islands där vi hoppas få våra visum. Först efter det att vi har visumen kan vi ta Tacoma över till denna till av Västindien. Planerar att segla där i ca 12 dagar innan det är dags att hämta Martin och Georgina på Tortola.

En del av bilderna i detta inlägg är tagna av Caroline, några är tagna av Erik.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Responses

  1. Så vackert och så härligt ni verkar ha det!

  2. Fantastisk att få luta sej tillbaka en stund och läsa vilka härliga dagar ni har.

  3. Underbart och härligt ingen influensa där inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: