Skrivet av: sytacoma | 2015-03-17

Motvind, motström, motsjö…

Vi är nu ankrade i bukten utanför Marigot på den franska sidan av St. Martin. Det är tidig morgon, och en helt ljuvlig sådan. Nästan spegelblankt hav, en sol som just nått upp ovanför bergstopparna. Anders sover fortfarande – han har nu sovit i drygt 12 timmar.

1

Det kändes faktiskt ganska ovant att sova i en helt stilla båt; med små, små kluckande vågor som knappt hördes. Att göra sin morgongymnastik i en båt som inte hela tiden rörde sig från sida till sida var också det ovant. Det är en utmaning att stå på ett ben, framåtböjd som en fågel med båda armarna utsträckta, när det blåser 12-14 m/s. Eller att stå på alla fyra med höger arm sträckt rakt framåt och vänster ben sträckt rakt bakåt. Då får musklerna jobba, vill jag lova!

2
.
3

Seglingen hit till St. Martin tog 29 timmar. Det var stökig sjö, de sista 10 timmarna när vi gick för motor rakt mot ön var det väldigt stökig sjö. Farten då pendlade mellan 1,4 – 2,8 K. Det var inte bara det att det var höga vågor rakt emot, det var också en betydande motström.

höger

Vi seglade ju i iväg under söndagen, men vi hade bra gärna viljat vänta till måndagen, eftersom vi antog att sjön då skulle ha hunnit lugna ner sig efter den senaste tidens blåsande. Vi vågade emellertid inte vara kvar, detta på grund av att vårt cruisingtillstånd gick ut under lördagen. Det är väldigt noga med sånt där, under den tid då vi låg ankrade i Gorda Sound åkte polisen varje dag omkring och gjorde kontroller. Vi hade kunnat gå till Spanish Town och till en kostnad av 1700 svenska kronor kunnat köpa ett cruisingtillstånd för ett år, men att betala det för att stanna ytterligare en dag kändes inte lockande. Vi bestämde oss för att ”gå ut och känna på sjön”, skulle det kännas alltför jobbigt skulle vi i stället gå iväg till St. John i US Virgin Islands och ligga där över natten.

Nu ser vi fram emot vad vi tror blir en tämligen lugn vecka här i Marigot. Vindprognosen ser helt okej ut. Skulle det bli för rulligt på grund av swell som går in i bukten så går vi kanske in i lagunen och ankrar där i stället.

4

Annonser

Responses

  1. Jag kan se hur du sträcker ut där på däck. Glöm ej att kniiiiipa som Susanne Lanefält sa på 70-talet 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: