Skrivet av: sytacoma | 2015-06-12

Grenada ännu en gång

Grenada är den ö vi tillbringat mest tid på, så här långt. Här har vi umgåtts med våra barn och med vänner i andra svenska båtar. Men dessa är inte de huvudsakliga skälen till att vi trivs så väldigt bra på Grenada. Det viktigaste skälet är nog människorna här. Ingen annanstans har vi kommit så nära lokalbefolkningen. Vänliga, tillmötesgående människor; ivriga att visa oss sin ö, ivriga att låta oss ta del av sin vardag och av sin fest.

30

En annan orsak är cruisingnätet på radion här varje morgon 7.30. Människor vi aldrig träffat håller i detta, men vi tycker nästan vi känner dom lite i alla fall. Olika båtar meddelar att dom just kommit till Grenada eller är på väg att lämna Grenada. De flesta har vi aldrig pratat med, ändå känner man igen många av båtarna till namnet. Skulle man få problem av något slag eller undrar om någonting är det bara att ropa upp i radion; skulle någon annan båt få problem utan att någon är ombord tillkännages också det i radion, så att situationen kan redas upp.

65

”Vår” taxi/buss-chaufför Shademan ordnar varje vecka olika utfärder; mitt in i naturen, till olika speciella evenemang, men också hem till sin egen by, där vi får ta del av bybefolkningens liv.

Vi har vandrat i regnskogen och badat i vattenfall; vi har fått ta del av förberedelserna inför karnivalen som dräkttillverkning och musiktävlingar; vi har varit med om själva karnivalen med all dess glädje; vi har deltagit i lokala fester som till exempel ”Fishermans Birthday”; vi har lyssnat till steelband musik av olika slag.

50

Tiden här på Grenada har den här gången förutom ”det vanliga” ägnats åt lite olika småjobb. Anders har slipat och lackat en del mahogny, bytt filter i watermakern och bytt olja i utombordaren; han har också tillverkat en lucka av plexiglas. Denna är tänkt att användas vid mycket tufft väder, men också att ha som reserv om något skulle hända den ordinarie luckan. Vi beställde en sådan plexiglaslucka någon månad innan vi avseglade från Göteborg, men firman som fått uppdraget gjorde inte klar den i tid.

Se en sån fin lucka Anders gjort!

Se en sån fin lucka Anders gjort!

Regulatorn till vår nya vindsnurra gick sönder en kort tid efter inköp, men vi fick en helt ny av Island Water World trots att vi inte kunde hitta kvittot. Egentligen befattar sig inte båtaffärerna alls med reklamationer, det ska tas direkt med tillverkaren, men trots detta fick vi alltså en helt ny.

Just nu funderar Anders på hur vi ska sätta in ytterligare en elektrisk länspump, vilken modell det ska vara och hur slangarna ska dras.

47

Jag själv har tittat lite på olika rutter inför nästa säsongs segling och kollat upp vad som gäller i de olika länderna och vad vi kan förvänta oss, har också antecknat sådant som vi måste kolla upp i Sverige, t ex nya vaccinationer. Medicinförrådet har inventerats, och nog är det sådant som behöver kompletteras där datum för sista förbrukningsdag gått ut. Sen gjorde jag en dag seglingens Stora Fynd nummer 2 sen vi avseglade från Sverige, och detta helt av en slump. Fynd nummer två var mina vigselringar som jag gömt så väl att de varit spårlöst borta i 1½ år, detta trots att jag vänt upp och ner på hela Tacoma och precis ALLT som finns däri minst två gånger. Antar att det är ungefär som när man öppnat kylskåpet för att ta fram osten och absolut inte kan hitta den fastän den står precis framför näsan…

Glada skolbarn i St. George

Glada skolbarn i St. George

Nu väntar vi på att gå iväg till Tobago, men om det sedan också blir av är väl osäkert. Det blåser bra nu, fyra stycken Tropical Waves snurrar runt om oss. Vindriktningen bör också stämma, det ska helst vara östlig vind eller ännu hellre nordostlig vind till Tobago. Vi vill inte heller ha för hög sjö. Förmodligen blir vi kvar här i minst en vecka till.

Lokalbefolkningen och seglare i gemensamt intresse för Pan Steel-musiken

Lokalbefolkningen och seglare i gemensamt intresse för Pan Steel-musiken

Jag har ju tidigare skrivit om all tång som vi seglare undrar över. På sina ställen ligger den som ett kompakt täcke som man får runda om man går för motor. Vi såg inget alls av denna tång förra året, i alla fall inte så mycket att jag nu har något minne av det.
I månadens nummer av Carribean Compass finns en lång artikel om denna tång, som kommer från Sargassohavet. Frågan är varför tången kommit hit? Forskare tror att det kan bero på den ökade vattentemperaturen i havet, och vill att alla som ser ett större bälte av tången ska rapportera detta.

Utanför St. Lucia

Utanför St. Lucia

Tången drabbar både fiskerinäringen och turismen. På en av bilderna i tidningen ser man en strand på östra Barbados som är helt täckt av tjock Sargassotång.

En del av bilderna i detta inlägg är från 2014.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Responses

  1. Vilken känsla att få bada under ett vattenfall:)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: