Skrivet av: sytacoma | 2015-11-13

Regnsäsong!

Än är regnsäsongen inte över! Här på Grenada är detta mycket tydligt.

Vi skyndade ju oss iväg från Trinidad, tidigare än vi tänkt, och hade en mycket fin segling över till Grenada. Dit vi kom på lördag förmiddag. Inget regn, inga hårda vindar, snäll sjö. På natten mot söndag slog så ovädret till. Med undantag för några timmar då och då (då regnet bara hängt i luften) så har det regnat nästan konstant. Man skulle kunna sammanfatta det som tämligen konstant hällregn omväxlande med mycket kraftiga regnskurar med väldigt mycket vind, kryddat med draggande båtar och båtar som hamnat alldeles för nära land och oroliga röster på radion som ber om hjälp.

Prickly Bay en av de lugna dagarna

Prickly Bay en av de lugna dagarna

På söndag kväll hade vi ett magnifikt åskoväder där blixtarna ljungade över hela himlen. Ibland gick de kors och tvärs så det blev som ett rutmönster på himlen. För det mesta går blixtarna mellan molnen, men vid ett tillfälle såg vi en blixt som slog ner i vattnet ganska så nära oss. Det var den kraftigaste, eller tydligaste, blixt vi någonsin sett.

Åskovädret fortsatte sen hela natten, om än lika kraftigt. De efterföljande dagarna var det också åska, men inte så långvarigt.

Såg en bild från Martinique. Där har det regnat så vattnet på en gata gick långt upp på husväggarna och på bilarna nästan ända upp till vindrutan.

Så här ser det ut i vår ugn

Så här ser det ut i vår ugn

Vi har som vanligt de senaste gångerna vi varit i Prickly Bay valt att ligga långt ut i viken. Där är det finare badvatten och där har man mer svängrum. Vi ligger nu på 10 meters djup och har 60 meter kätting ute. Vi kan lägga ut ytterligare drygt 20 meter om vi skulle vilja och ändå ha bra avstånd till andra båtar. Däremot har vi inte ankarbuddyn på kättingen – vi har beslutat att vara mycket restriktiva med den. Ankarbuddyn är nog en av anledningarna till att vår gamla kätting blivit så rostig. Den, liksom stenar på botten på en del ankarplatser samt det faktum att vi en gång ankrade mitt på Carriacous korallrev har slitit hårt på kättingen. Sen var den väl ganska gammal också, gissar jag.

Denna pelikan har flyttat ombord på vår jolle.

Denna pelikan har flyttat ombord på vår jolle.

Det vi sysslar mest med just nu är att få Tacoma ren både utvändigt och invändigt. Jag tvättade precis allt innan vi åkte hem i somras men vill göra det nu också. På Trinidad tömdes alla skåp och tvättades återigen med vinäger, nu är det alla träytor som står på tur. (Och det är MÅNGA.)

De två sista dagarna har varit väldigt fina, med sol och lugna vindar. Det väntas fronter lite då och då, och vi funderar på när vi ska fortsätta norrut. Skulle behöva stanna här åtminstone några dagar till, eftersom vi har saker att göra här, men… Mot slutet av nästa vecka blir det nordostliga vindar, och hur länge det ska vara så vet vi ju inte. Svårt att gå mot Carriacou eller Union Island med nordostliga vindar och västlig stark ström.

I somras har vi haft vår sprayhood inne för renovering. Den har specialtvättats, sömmarna har sytts om och den har förstärkts med hypalon på olika ställen. För några dagar tog Anders ner den gamla sprayhooden och satte upp den renoverade – dagen efter sprack båda dragkedjorna. Tyget i dragkedjan har förstörts av den starka solen. Väldigt trist, och dumt att Carlos, som gjort jobbet, inte i stället fick i uppdrag att sy en helt ny sprayhood.

På tisdag kan vi får dragkedjorna utbytta, men det hade varit ganska bra att gå iväg just på tisdag.  Så vi får se hur det blir…

Gryning på väg mot Grenada

Gryning på väg mot Grenada

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: