Skrivet av: sytacoma | 2016-01-16

För ankar

Sol. En stilla, söt vind på 3-5 m/s. Små krusningar på vattenytan, några cm höga.

Detta är vår verklighet här i Marigot Bay under ett par dagar i början av veckan.  Låter ju skönt och behagligt… Tankarna vandrar lätt iväg till en stilla simtur, gymnastik på fördäck, drink med tilltugg i sittbrunnen. Kanske en liten slummer på badmadrassen.

1. Lugnt och stilla. Bakgrunden Anguilla, ej upprört hav

Stilla kväll i Marigot Bay

Men mitt i denna verklighet –  precis samtidigt – en annan verklighet. En betydligt vildare. Några tankar på  en stilla simtur, ett vinglas på bordet, en liten slummer på vattnet, det har vi definitivt inte. För här börjar saker hända…

Jag ramlar över spisen när jag kokar upp tevatten. Så ramlar jag med näsan ner i bordet.  Uppe i sittbrunnen ser jag hur det unga paret bakom Tacoma vinglar  upp.  Något förvirrade ser de sig omkring.

Alla båtar rör sig upp och ner. En del mer, andra mindre, beroende på var i den stora ankarbukten de ligger. Fascinerade betraktar vi de båtar som rör sig allra mest, dessa ligger mellan Tacoma och land,  ett 50-tal båtar. Högt, högt upp så man ser stora delar av båtarnas underrede och köl, sedan tumlar de ner med masten vilt svängande, från den ena sidan till den andra. De båtar som tumlar ner med fören först doppar nosen i vattnet, de som tumlar ner på sidan ser nästan ut att kunna välta.

4 (4)

Överallt mellan Tacoma och land drar båtägare upp ankaret. Under loppet av 10-15 minuter dras ett 30-tal ankare upp, ytterligare ett 20-tal under halvtimmen efter. Det är en massevakuering som pågår. Efter någon timme är hela det stora området innanför Tacoma nästan helt tom på båtar. Bara några stycken, där båtägaren inte verkade vara ombord, är kvar.

Det går fortfarande inga vågor, bara små krusningar på ytan. Däremot är det en kraftig dyning som går in i bukten. Vi såg denna dyning på väderfilerna några dagar innan, det var dyning ca 4 meter hög som närmade sig de norra öarna. Här är dyningen inte 4 meter, men när den kommer in i Marigots Bay grunda vatten så bygger den upp sig och bryter. För de båtar som ligger ankrade där det endast är 2,3-2,6 meter djupt så är det mycket möjligt att kölen dunsar i botten med jämna mellanrum.

2.

Vi själva ligger ankrade på 4½ meters djup, och det är någotsånär okej. Men vi är lite oroliga över att dyningen ska bygga upp sig ytterligare och funderar därför på om vi ska gå ut och lägga oss på ett större djup, där dyningen inte är fullt lika besvärande. Vi beslutar dock att ligga kvar.

Vi överväger också när vi ska gå till sängs att  dra ut madrasserna i salongen och lägga dem på golvet, detta för att inte ramla ur sängarna. Det slutar dock med att jag pallar upp de tjockaste kuddarna under kanten på min madrass, medan Anders spänner upp slingerskyddet på sin säng, så att han ligger bakom en skyddande vägg av tyg.

Dagen efter är vattnet väldigt skräpigt. Grågrön-grumligt av sand, massor av sjögräs och vad som ser ut som barkbitar och jord, bråte av allehanda slag som till exempel frigolit, plastflaskor och en kam.

I seglingsguiden kan man läsa att det under vintermånaderna här kan bildas dyning som gör ankringen ”uncomfortable to untenable”.

Efter ett par dagar avtar dyningen, men ny kraftig dyning väntas till onsdag. Möjligt att vi lägger oss på ett större djup innan dess.

4 (8)

Det kan vara roligt med statistik, till exempel den jag nyss fick av WordPress.

Tacomas hemsida har hittills (16:e januari 2016) haft 75 135 visningar. 13 464 besökare från 74 olika länder har varit inne på sidan. 2015 var det (bland annat) två besökare från Japan, två från Saudiarabien, 3 från Indien, 29 från Malaysia, 150 från Australien. (Jag gissar att man med ”besökare” här menar antalet besök.)

Den dag då det varit mest visningar, 828 stycken, var den 18:e december 2013.

Söndagar kl. 20 är den dag och tid som flest personer besöker sidan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Responses

  1. Vi läste om dyningsvarningen men att det skulle bli så häftigt. Läskigt. Hoppas att du inte slog dig när du rasade in i spis o bord. Kram från ett svalt Sicilien

  2. Nja, lite blåmärken här och där… Kram tillbaka!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: