Skrivet av: sytacoma | 2016-04-30

Tillbaka till Windward Islands

Nu är vi tillbaka i Windward Islands, den södra delen av ökedjan i Små Antillerna. Seglingen från Antigua till Les Saintes blev kanonfin, trots att det var mot vind och sjö. 5-8 m/s, lugn sjö och en fart av 5-7 K, då är det som bäst. Många mycket mörka och hotfulla moln runt om oss – jag lade datorer och annat i ugnen, men det blev ingen åska och bara några droppar regn. Vinden var hela tiden stadig och jämn. Detta är ovant – mörka svarta moln här nere betyder för oss en hastig vindökning till ca 16-20 m/s och piskande störtregn.

13

Tacoma ankrad i Pain à Sucre utanför Les Saintes

 

På vägen mot Les Saintes gjorde vi ett nattstopp på Pigeon Island utanför Guadaloupes västra kust. Här i Cousteus undervattenspark har vi haft den allra bästa snorklingen någonsin. Det blev en liten snorklingstur nu också, men att fotografera var det inte tal om. Det blåste lite för mycket för att det skulle vara möjligt. Vi låg kvar på bojen under natten, men det var ganska otäckt. Det hade under kvällen blåst upp ännu mer och det var kraftig dyning. Vi låg med aktern bara några meter från vassa otäcka stenar, in till klippstranden var det bara ca 10 meter. Egentligen är de här bojarna bara avsedda för att användas under dagtid, men vi har legat här förut under natten, då under lugna förhållanden. Lugnt var det absolut inte nu.

7

Les Saintes

 

Från Les Saintes till Dominica var det också mot vind och sjö, och farten var också då 5-7 K, men där slutar likheterna. Det blåste mycket mer än vad vindprognosen hade visat: i stället för 7-8 m/s blev det 12-16 m/s. Allt gick emellertid bra, och efter 9 timmar kunde vi  ta en boj utanför Roseau på södra Dominica. Bojen låg bara 2-3 båtlängder från de små husen på stranden – charmigt, men ändå lite oroligt att ligga så nära stranden i den kraftiga vinden. Det blev återigen en rullig natt – jag lade några tjocka kuddar under kanten på madrassen för att inte ramla ur sängen.

30  Mot Martinique

Under seglingen från Dominica till Martinique dagen därefter var det något mindre vind, 11-14 m/s, men betydligt högre sjö, uppskattningsvis 2,5-3 meter hög (vilket också överensstämmer med vågprognosen på Passageweather.) Lite småotäckt, med vågor som tornar upp sig snett framför båten och med våg efter våg som slår in över däck och ibland bakre delen av sittbrunnen. Tyckte vid ett tillfälle att jag såg ett stort vitt skepp en bit bort, men nej, det var bara skummet från en jättevåg. Tyckte också under några sekunder när vi fortfarande var långt från Martinique att jag såg strandlinjen med massor av små söta hus och små fiskebåtar i glada färger – det måste ha varit en hallucination. Undrar just hur hjärnan fungerade där… Har aldrig varit med om något liknande tidigare.

De här två seglingsdagarna från Les Saintes till Martinique känns som lite av en mental förberedelse för seglingen mot Azorerna om ett drygt år. Den kan nog bli tuff.

16 Dominica (1)

Längs Dominicas kust

Vi har nu kommit ner till de riktigt gröna och dramatiskt bergiga öarna. Guadeloupe, Dominica, Martinique; de hör till de allra vackraste öarna. Dominica är nog den ö som har den mest vilda naturen av dem alla. Annars tycker vi att norra Martinique är otroligt vacker, och oerhört dramatisk. Även St. Lucia och St. Vincent är mycket vackra.

Vi ska nu ”göra Martinique” under  3-5 veckor . Tidigare har vi besökt St. Pierre, Fort de France, Grand Anse, Le Marin och – förstås – St. Anne. Mesta tiden kommer vi att tillbringa i fina St. Anne

16 Dominica (2)

Längs Dominicas kust

Men… Vi fortsätter fundera på vädret denna underliga seglingssäsong, som är ett av de kraftigaste El Nino-åren som någonsin förekommit. Skulle det visa sig att ett kraftigt lågtryck närmar sig, ett lågtryck som möjligen skulle komma att utvecklas till en tropisk storm, ja då seglar vi vidare söderut tidigare än vi tänkt.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: