Skrivet av: sytacoma | 2016-05-18

Söderut i sakta mak

Vi hade en härlig och snabb segling från Martinique till Bequia, med nattstopp på St. Lucia. Sol hela tiden, inte särskilt hög sjö. Den andra dagen blåste det 8-11 m/s, och jag var lite spänd på hur det skulle bli utanför St. Vincents norra udde. Där har vi alltid haft det vilt värre, med vindökning på ca 10 m/s upp mot 16-20 m/s och hög, bråkig sjö. Nu var det emellertid ovanligt beskedligt. Redan strax före kl. 16 kunde vi ankra i Admiralty Bay.

St. Lucia (4)

St. Lucia

Som vanligt blev det mycket motorgång längs St. Vincents kust, de höga bergen medför att vindarna svänger lite hur som helst, eller också är det ingen vind alls. Motorgång innebär vattentillverkning, så nu har vi mycket vatten i tankarna. Det var länge sen watermakern krånglade, kanske beror det på att Anders satt in en annan typ av säkring.

St. Vincent norra (2)

St. Vincent

Något annat som vi inte haft mer problem med är temperaturen på batterierna när vi går länge för motor. Vi hade redan en fläkt under min koj där batteriutrymmet finns, men nu är en mycket kraftigare fläkt installerad. Med hjälp av den har vi lyckats hålla både temperatur och laddning nere. Kanske borde vi pröva hur det fungerar att gå för motor i flera dygn, som vi kanske blir tvungna att göra när vi går mot Azorerna

St. Vincent norra (1)

St. Vincent

 

Fisket är det fortfarande skralt med. För några veckor sedan fick vi på en översegling ett riktigt redigt napp, förmodligen av en tämligen stor fisk. Vi var upptagna med att reva segel och upptäckte inte att fiskelinan löpte ut. Plötsligt hördes en skarp smäll, det var fiskelinan som slets loss från rullen. Vi har nu ingen lina alls kvar på rullen, fisken tog allt.

St. Vincent (4)

St. Vincent

 

Vi har de senaste veckorna passerat ett antal mycket gröna öar – Guadeloupe, Dominica, Martinique, St. Lucia. Även den norra delen av St. Vincent var grön och frodig, men sen blev vegetationen torrare. På Bequia är det så här strax innan regnsäsongens början mycket torrt – bergen med sina träd är mer gråa än gröna. Samtidigt är det högsäsong för de stora blommande träden; de lyser så grant i gult, orange, scharlakansrött, vitt, rosa.

Bequia (2)

Bequia

Det är mycket varmt nu, så promenaderna blir korta. Man orkar inte mycket när man är i land. Det blir desto mer simning – vattnet är 30 grader varmt, helt kristallklart. När det är vindstilla, eller rättare sagt när vattnet är helt lugnt, så kan man ligga på rygg i vattnet länge, länge; utan att röra ett enda finger. Vattnet är så salt att man flyter som en kork. Man bara ligger där, blickar upp mot himlen eller blundar, filosoferar över lite av varje, eller på ingenting alls. Helt underbart.

Bequia (5)

Bequia

 

På Tacoma blåser det skönt, både ute och inne – för det mesta. Vi har vindscoopet monterat över luckan i förpiken, och det är förunderligt hur skönt det då svalkar inne. Ibland när det inte är någon vind så rinner svetten redan halv sex på morgonen. Och varmare kommer det att bli, och fuktigare, när vi väl kommit ner till Grenada, Tobago, Trinidad. Fast jag just nu sitter bredvid en av mina oumbärliga fläktar så känner jag bara jag tänker på det hur svettdropparna börjar trilla ner på benen.

Här är inte alls så många båtar som det brukar vara – gissar att många redan är nere på Grenada, men många båtar har nu gått iväg upp mot USA eller Europa. Vi håller tummarna för att dom får en lugnare överfart än vad som var fallet för dem som gick norrut för ett år sedan. Då var det mycket dramatik, flera Mayday, flera stora räddningsaktioner. I centrum av allt våra nordiska vänner i ca 10-talet olika båtar.

Vår granne här på ankringsplatsen är en ung ensamseglare från Storbritannien. Hans båt är nog den minsta båt jag sett som seglat över Atlanten. Gissar att den är ca 5 meter lång

Bequia (8)

Bequia

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: