Skrivet av: sytacoma | 2016-06-09

Carriacou, för nionde gången

Tyrell Bay på Carriacou är en bra plats att stanna till på när man är på väg till eller ifrån Grenada. Det är en trevlig ö, dock är det först på sistone vi upptäckt hur trevlig den är. Det är också en bra vik att ligga ankrad i när det blåser mycket, detta på grund av att den är så stor och man följaktligen kan lägga ut mycket kätting om man så vill. Det finns plats för alla.

DSC_0027

Skolbarn i Hillsborough

Blåst har det gjort. En natt fick vi gå upp klockan 3 för att ta ner det stora soltyget. Det är inte första gången vi gör det i vindar på 15-20 m/s mitt i natten i kolmörkret, ofta med piskande regn, så vi har lärt oss vid det här laget hur man bäst går till väga. Det är ett stort tyg på ca 25 kvadrat gjort av kraftig kapellväv, så det är också tungt. Till detta kommer fyra sidostycken, som vi fäster med dragkedjor. Detta stora tyg bör inte sitta uppe när det blåser hårt, det är ett alldeles för stort vindfång.

Vi börjar med att ta loss sidostyckena, sen lossar Anders de tre linorna längs bak med block i varje lina. Det är nu min uppgift att hålla fast dessa. Sedan rör vi oss framåt medan vi håller i linorna och blocken, och detta är det svåraste. Man får hålla fast av alla krafter medan tyget flaxar i den kraftiga vinden. När vi väl kommit framför vindrutan sätter jag mig på hela paketet medan Anders lossar de tre övriga linorna.

DSC_0034

Vi gjorde en vandring till andra sidan ön, och en dag gjorde vi en ötur med fixaren X. Efter tre år i Karibien har vi åkt runt i bilar och bussar av högst varierande slag, från splitter nya där plasten var kvar på sätena till mer eller mindre risiga fordon (oftast mycket risiga). Denna lilla sak eller vad man nu ska kalla det var helt klart det allra risigaste vi någonsin åkt omkring i. Jag kan inte kalla det för en bil, det var väl mer fråga om en samling mer eller mindre rostiga plåtstycken som satt mer eller mindre ihop, till det en fungerade motor, styrning samt fyra hjul.

A (34)

Windward

Sidorutan på min sida var nerfälld, men när det efter ett stopp hade börjat regna skulle X hissa upp den. Det gjorde han genom att med en slags tång knipa tag i rutan och sedan försiktigt lirka upp rutan. Det var flera hål i den, så lite blöt blev jag i alla fall. När rutan sen ett tag senare skulle ner igen så tog han två lösa sladdar och fäste ihop dom, då åkte rutan ner. En stund senare började det återigen regna, men då kunde han inte stanna eftersom det var en så smal väg. Jag fick alltså stå ut med det tropiska regnet som ven in genom den öppna rutan. Som tur var hade jag kameran på undervattensläge.

A (19)

Blivande Carriacouslup

Carriacou är ju som jag skrivit tidigare mest känd för sitt båtbyggeri. (Se resebrevet från Antigua i april.) Länge såg detta ut att vara på utdöende, men nu efter filmen ”Vanishing Sail” har näringen och traditionen fått ny fart. X tog oss bland annat till Windward på Carriacous östsida, där alla de vackra Carriacousluparna byggs. Vi kunde se en fiskebåt där de kommit ganska långt med bygget, vi fick också titta på början till en 65 fot lång slup där de var klara med att ha lagt spanten. Denna slup ska användas som fraktskuta mellan Trinidad och alla öar i Små Antillerna. Den som visade oss bygget hade också medverkat till att bygga den slup som filmen ”Vanishing Sails” handlar om.

Överallt på vägarna finns getter, åsnor och hundar, men också en och annan lösspringande ko. Det var inte alltid de flyttade sig när vi kom åkande. Korna var skrämmande magra, bara skinn och ben. Kan inte finnas mycket att beta när det är så torrt som det är nu. En get blev ivägsläpad av en man som bundit ett rep kring ett av dess ben – den skulle väl antagligen bli middagsmat.

DSC_0038

X hade mycket intressant att berätta, bland annat om sjukvården här på Carriacou-Grenada (dessa två öar är ett land). Vården är gratis, men det är inte lika vård för alla. De som kan betala får en bättre vård. Mediciner är däremot inte gratis, utan dessa måste befolkningen betala för. Har man då inga pengar, ja då blir det heller inte några mediciner. Enligt X har en hel del människor på Grenada och Carriacou dött på grund av att de inte haft råd med mediciner.

President Reagan var populär, eftersom det var han som hejdade kommunismens framfart på ön. Grenadas-Carriacous sittande president på Reagans tid var X däremot tämligen sur på. Reagan hade erbjudit öarna ekonomiskt bistånd för att få dem på fötter lite mer, pengar som bland annat skulle gå till sjukvård, men Grenadas-Carriacous president var stolt och tackade nej. Kanske ville han visa att de minsann kunde klara situationen själva.

DSC_0042

Hillsborough

Det bor 9000 personer på Carriacou, och det är svårt att finna jobb. Många går också här arbetslösa. Det är bara männen och pojkarna som man ser gå och driva på gatorna eller sitta på en bar eller vid vägkanten – kvinnorna är upptagna med hushållsarbete och barn, eller med att försöka sälja frukt och grönsaker i något litet gatustånd.

X visade oss öns första avsaltningsanläggning för att få färskvatten. Som vi förstod det var den ganska ny, och naturligtvis är denna anläggning något positivt för ön så att invånarna nu har tillgång till eget färskvatten. Det regnen ger är inte alltid tillräckligt.

DSC_0029

Alla i Karibien pratar om Ivan. Ivan är orkanen som drog fram här 2004. Då förstördes många Carriacouslupar här på ön, och på Grenada var förödelsen enorm. Innan Ivan hade det inte varit någon orkan här nere på över 50 år.

Efter några dagar kom Nanny, Swede Dreams och Sea Rocco ifatt oss. De allra flesta svenska båtar som tillbringat säsongen här är nu antingen på Azorerna eller har lämnat Azorerna. Vi vet en båt som stannar i vattnet på Martinique under orkansäsongen, en annan ligger på land på Antigua, men sen vet vi faktiskt inte om fler svenska båtar än oss fyra och en till som stannar här under orkansäsongen. Säkert finns det några fler.

Vi har väntat på lämpliga vindar för att gå till Tobago, men nu ser det ut som om vi ändå går till Grenada i stället. Vi har inte riktigt bestämt oss än, men förmodligen blir det så. Det finns flera anledningar till det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: