Skrivet av: sytacoma | 2016-06-15

Kort besök på Grenada

15/6

Vi hade härlig segling till Grenada i ett helt strålande väder. Med tanke på att det blåst så mycket senaste tiden var det en förvånansvärt beskedlig sjö. Som vanligt höll vi ut från Kickem Jenny – undervattensvulkanen – men kanske inte så mycket som vi borde. Säkerhetsområdet runt Kickem Jenny har nu utökats – vi gick utanför den inre ringen (det gamla säkerhetsområdet) men passerade rätt igenom den yttre ringen. Tänkte när vi gick där på det par som plötsligt upptäckte att det dunsade så mot båten, de kunde inte förstå vad det var. När de kom upp och tittade ut över havet såg de att sjön var full med pimpsten som låg och flöt i vattenytan.

Vi har nu lämnat de öar som så här års är väldigt torra. Att komma till Grenada och segla utmed dess långa kust var en verklig skönhetsupplevelse. Det var så otroligt grönt, och överallt på bergen lyste det scharlakansrött från träden (som jag inte vet vad det heter). Tror aldrig jag sett så många nyanser av grönt på Grenada, och då är det ändå nionde gången vi seglar här.

2 (1)

För första gången gick vi in i Flamingo Bay (Happy Hill). Vi ankrade inte, bara stannade till och njöt av hur vacker denna lilla vik är. På stranden stod männen och drog in ett nät med fisk. Uppe på kullen stod ett stort bomullsträd.

4  Flamingo Bay

Flamingo Bay

Vi fortsatte sedan till Dragon Bay där vi tog en boj för ett par timmar. Även denna plats var det första besöket för oss. Vi satte på oss snorklingsgrejorna och tog med oss kamerorna ner i vattnet, simmade sen den lilla biten runt hörnet till Moliniere Point där det är en undervattenspark med statyer. Vi simmade omkring länge men såg inga statyer alls, till slut när jag nästan var på väg att simma tillbaka till Tacoma såg jag en liten sjöjungfru liggande på botten. Vi upptäckte sedan ytterligare fyra platser med statyer. Ganska speciellt. Till det kom massor med fiskar, en del av dem riktigt spännande.

3  Flamingo Bay

Flamingo Bay

Den sista biten österut längs den södra kusten blev som väntat trög. 11-13 m/s rakt emot, ström och bråkig sjö rätt emot. Väl framme upptäckte vi att vi var ensam svensk båt i Prickly Bay, dagen därefter kom dock SeaRocco. 

22 (3)

Stranden i Prickly Bay

Om Grenadas glada bussar har jag skrivit tidigare. Redan när man låst fast dingen vid bryggan och är längst ner i backen som leder upp till vägen bromsar en buss in där uppe vid och chauffören ropar ”Bus? Bus?” Anders viftar till svar och börjar småspringa, jag nöjer mig med att öka takten. Så kliver vi in i bussen – som vanligt dånar Soca-musiken. Chauffören strålar mot oss och undrar skrattande om det var jobbigt uppför backen, sen rivstartar han, sjungandes till musiken. När vi ska gå av bankar vi hårt mot rutan tre gånger, precis som man ska. Jag skriver bankar, inte knackar, det måste ju höras.

22 (1)

På tillbakavägen från supermarketen genar vi över en gräsplan bort mot vägen. När vi är halvvägs på gräsplanen stannar en annan buss, chauffören ropar ”Bus? Bus?” och vi börjar småspringa. Anders undrar om han möjligen kan köra oss ända ner till bryggan, och visst kan han det. Här finns inga fasta rutter, inga fasta tider, och tid, det har man i överflöd.

25

I Grenadas regnskog

Det är ju mangosäsong nu. Överallt växer mangoträden, med tusentals frukter på varje träd, på de riktigt stora säkert flera tusen frukter. I affären kostar ett knappt kilo mango (omräknat i svenska pengar) ca 3.80 kronor. Bananerna, som växer lite här och där på öarna, kostar ca 8 kronor för ett knappt kilo. Äpplena däremot… En påse med 10 stycken SMÅ äpplen kostar ca 70 kronor, ETT lite större äpple kostar ca 25 kronor. Vart man än kommer för att köpa frukt så är äpplen det som kostar mest, äpplen och ananas. Den dyraste ananas vi köpt kostade ca 70 kronor, detta var på Union Island.

26

I Grenadas regnskog

Grenada är den ö vi tillbringat allra mest tid på. Det känns lite grann som ”hemma”. Denna gång stannade vi emellertid i bara fyra dagar på Grenada. Om ett par timmar drar vi upp ankaret för att gå norrut igen! Vi ska till Tobago (som ligger sydost om Grenada)  och för att klara det måste vi ha en bättre vindvinkel. Detta får vi genom att starta seglingen mot Tobago från norra Grenada. Det är ändå tveksamt om vi klarar seglingen på ett ben – strömmen är mycket stark. Jag såg på sjökortet att från maj till oktober sätter strömmen upp till 4 K mot nordväst. Lite knepigt då när man ska mot sydöst.

Detta bildspel kräver JavaScript.

xx

Annonser

Responses

  1. Ha en riktig fin tid pa Tobago, vi hadde det veldig fint der. Vi var ankret i Charlottville pa nord ost kysten, veldig triveligt lite sted.
    Mvh
    Finn, Randi og Astrid

    • Hej kära vänner! Vi har haft det helt underbart här. Tobago är den allra vackraste ö vi någonsin varit på – ett riktigt paradis. Vi hoppas kunna komma tillbaka i oktober och då ankra i Charlotteville.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: