Skrivet av: sytacoma | 2016-09-14

Hem till Tacoma

Efter drygt två månader i  Sverige är det nu återigen dags att ”boa in oss” på Tacoma. Anders är redan på plats – han hälsar att resan gått bra och att allt ser mycket bra ut ombord. Jag hade innan vi reste hem laddat upp med en hel del kackerlacksfällor, myrdosor och otäcka pulver utplacerat lite överallt, detta utifall  vi skulle råka få ovälkomna besök nu när vi står på land. Det fanns dock inga spår alls av sådana gäster. Inte heller något mögel, detta tack vare avfuktaren vi hyrt.

Det är VARMT, säger Anders. (Det brukar vara 34-38 grader, men på grund av den höga luftfuktigheten upplevs det som ännu varmare. ) Nu väntar han på en kille som ska byta ut avfuktaren mot den stora AC:n, som ska monteras över luckan i salongen.

dsc_0022

Nu väntar en omfattande proviantering – Trinidad är det absolut billigaste stället att storhandla på. Här Teneriffa i november 2013.

Den som följt våra seglingar kanske minns att vi på Tobago inte fick något papper från Immigration om att vi skulle lämna Tobago. Det skrev i stället Customs   ut åt oss. Detta var inget problem när vi kom till Trinidad, det är ju trots allt samma land. Men när vi skulle resa hem till Sverige… Vi låste Tacoma, vek över presenningen den sista biten, tog bort stegen, lämnade nyckeln till marinan, satte oss i taxin, åkte i väg till Customs. Där hittade de inte  våra papper, utan ville att vi skulle åka tillbaka till Tacoma för att hämta våra egna exemplar. Det hade vi inte alls lust med, vi hade ett plan att passa och ville inte hämta nyckeln igen, bära fram stegen, etc. etc… Två man letade efter våra papper, och efter någon halvtimme hade de hittat dem. Då upptäckte de att vi inte klarerat ut på rätt sätt från Tobago…Mycket mummel, prat med chefen, mera mummel, telefonsamtal till annan chef, ännu mera mummel… Efter ca 50 minuter kunde vi lämna Customs och sätta oss i taxin igen. Jesse James chaufför väntade tålmodigt och verkade inte alls förvånad.

52-1

Snart så… Vi längtar! Här en av våra pärlor, Jos Van Dyke på BVI

Det har varit  fina månader hemma i Sverige. Vi har umgåtts mycket med barnen och verkligen frossat i kontakten med de små barnbarnen. Den lilla minsta har blivit döpt. Vi har hjälpt yngste sonen att flytta ut från vår lägenhet och jag hjälper nu dottern med familj att flytta in. Vi har nu tre av fyra barn boende i Göteborg, så vi har gott hopp om att i framtiden få sitta barnvakt ofta.

Två fina månader, men också arbetsamma månader. Vi har verkligen legat i med allt möjligt, och det har tidvis varit något påfrestande –  detta på grund av att vi haft vårt livs mest eländiga och envisa förkylning. Med undantag för ett par hörselgångsinflammationer på grund av för flitigt simmande och en infektion efter närkontakt med några galna hundar har vi varit helt kärnfriska i tre år. Ute på havet blir man inte förkyld, inte vi i alla fall. Förkylningarna brukar för många komma tämligen direkt efter att man rest hem till Sverige, men vi har klarat oss också från det. Men inte i år…På en enda sommar har vi haft tre somrars förkylningar. Först efter dunderkuren med åtta pressade vitlöksklyftor, några matskedar malen ingefära samt pressad citron ihopkokt till en tämligen intressant häxbrygd – som jag satte i mig under loppet av ett dygn – blev jag definitivt frisk. Anders ville absolut inte ha, men efter ytterligare någon veckas intensivt nysande gav han upp och jag kunde koka brygden även åt honom. Två dagar senare var också han helt fri från dom envisa bacillerna.

 

60-61-2

Ombord på Tacoma eller sittandes på något café någonstans kan vi oftast inte ladda ner så stora väderfiler, wifinätet har ju sina begränsningar. I sommar har jag roat mig med att ta ner jättestora väderfiler, över hela Atlanten från Afrika till Panama och upp mot Grönland. Det är  intressant att se hur lågtryck över västra Afrika med ingen vind alls sedan vandrar över Atlanten och så småningom blir till en orkan, eller enligt prognosen förväntas bli till en orkan men under vägen får en utveckling som är inte fullt så våldsam.

dsc_0024

Gribfil 29:e augusti: Ett lågtryck, eller kanske man ska kalla det för en tropisk störning, har bildats vid Afrikas kust. Kring centrum av lågtrycket är det mycket svaga vindar. Vindarna snurrar motsols.

 

dsc_0021

Gribfil 29:e augusti: Det lilla lågtrycket utanför Afrikas kust väntas nio dagar senare ha utvecklats till en orkan med vindar på upp mot 105 knop (52 m/s), en orkan som väntas passera strax norr om Barbuda, St. Martin och Virgin Islands. Men mycket kan hända på nio dagar – den 7:e september visar det sig att orkanen inte blev fullt så våldsam som befarats; den passerar också längre norrut.

Städning, proviantering, stuvning, polering, målning…Seglen ska på plats och masten kollas. Vi behöver fixa lite på dingeskyddet och sprayhooden måste få nya dragkedjor. Några genomföringar ska bytas. Etc, etc…

Epirben behöver nytt batteri! Det låter väl enkelt, eller hur? Vi har nu i två veckor på Trinidad och i nio veckor hemma försökt skaffa fram ett batteri genom kontakt med en och samme man. Det skulle komma från Dominikanska republiken, men det senaste är att det ska komma från Miami. Med lastfartyg.(Förbjudet skicka detta batteri med flyg.) Om det nu tagit elva veckor att lokalisera var det finns ett batteri till epirben, hur många veckor till dröjer det då tills det kommit till Trinidad? Ja, om man skulle ordna en gissningslek om detta bland oss långseglare så skulle nog genomsnittssvaret ligga på 6-8 veckor…Så frågan är om vi vågar beställa ett, vi vill inte ligga kvar på Trinidad längre än nödvändigt.

Vart styr vi  då kosan denna säsong? Ja, om vi det visste…Det vi vet är att vi i januari och februari kommer att segla omkring i   Puerto Rico, Spanish Virgin Islands, US Virgin Islands, Le Croix. Kanske också Cuba? Med undantag för en kort vecka på US Virgin Islands är detta nya områden för oss.

 

40-2

Peter Island, BVI

I slutet av september lämnar vi Trinidad för att gå till Grenada, eller möjligen först till Tobago och sen till Grenada.  Men sen? Vi funderar på att gå västerut till Bonaire och Curacao och därefter norrut till Cuba. Det svåra med det är att sedan ta sig österut från Cuba till Virgin Islands; mot vind, ström och sjö. Kanske vi skulle satsa på att gå från Curacao till Virgin Islands i stället? Också det lite knepigt, men det kan kanske gå bra om det är sydostlig vind. Alternativet att bara segla upp för ökedjan precis som tidigare säsonger finns också. Det är inte så illa – vi vet nu var de finaste vikarna finns, vi vet var de bästa snorklingsställena finns, vi vet var havet är alldeles extra skimrande turkosfärgat, vi vet var någonstans vi trivs allra bäst. Kanske gör vi som andra svenska seglare, ligger still i två månader och bara gottar oss, på ett väldigt trivsamt ställe.

60-61-3

En sak till vet vi: Denna säsong i Västindien blir vår sista. Längtan efter en tätare kontakt med dem där hemma är nu extra stark efter det att de små barnbarnen kommit till världen. Visst är våra vuxna barn flitiga på att sända bilder till oss, och visst mailar vi varje vecka till varandra och när möjligheten ges nästan varje dag, men det är inte riktigt samma sak.

Det allra troligaste är att vi i början av maj lämnar St. Martin och efter mellanlandning på Azorerna, Irland och Skottland seglar hem till Sverige. Men, det kan också hända att vi lägger upp Tacoma i Portugal över vintern och sedan i  sakta mak seglar hem sommaren 2018. Ja, vi får se…

Om några dagar är också jag på väg mot Chaguaramas Bay. Det ska bli underbart när vi är klara med alla bestyr och kan lämna Trinidad för vidare färd mot våra turkosblå vatten.

58-59-2

 

 

 

 

Annonser

Responses

  1. Skickat från min iPhone

    • Hm, ser inte vad du skrivit..?

  2. Hei på er!! Håper dere får nok en fin sesong i Vestindien!

    Stora KRAM fra TirNaNoir gjengen! ⛵️😀😀😎

    • Tack tack, vi vet bara inte vart vi ska! Kram!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: