Skrivet av: sytacoma | 2016-10-26

Lugnt på Karibiska havet

Lite för lugnt, tycker vi nog. Det tog tre dygn och åtta timmar att segla till Bonaire, den längsta seglingen sedan Atlantseglingen för tre år sen. Bara då och då kunde vi tillfälligt segla med en fart av 5 K eller mer – vinden växlade mellan att vara svag, väldigt svag och ännu svagare (det vill säga, nästan ingen vind alls.) Mycket motorgång, annars hankade vi oss fram med spirade segel i en akterlig läns. Läns, då vinden kommer rakt bakifrån, är absolut inte vår favorit. Trots att jag lagt tjocka kuddar under kanten på madrassen fick jag ibland klamra mig fast i sängen när Tacoma vaggade från sida till sida.

1-2

Vi har haft tur med vädret, inga squall eller åskoväder alls. Vi såg åska på långt avstånd över Venezuela, men vi var inte ens i närheten av det. Åska är annars det jag nog tycker är allra mest otäckt ute på öppna havet. Det finns inget alls man kan göra annat än att lägga så mycket elektronik man får plats med i ugnen. (Nu kanske en och annan tycker att man ju kan lägga ut åskledare, och visst, vi har sådana ombord. Jag har emellertid frågat ett stort antal seglare och ett par meterologer vad dom tror är bäst, åskledare eller inte åskledare, och det är absolut delade meningar om vad som är det bästa. Några är av den uppfattningen att åskledare drar till sig blixtarna.)

1-3

På Grenada köpte Anders ny fiskelina, en extra tjock som tar firrar på upp mot 130 kg. Nu skulle minsann inte den goda mahimahin kunna slita sig! Men fick vi då napp under de tre dagar linan låg ute? Jo minsann, en plastkasse, det var det hela. Bråttom fick vi att hala in linan då ett stort stim delfiner kom på besök, någon delfin ville vi absolut inte ha på kroken.

4-2

Bortsett från delfinerna, en del fåglar och flygfisk så har havet känts mycket öde. På AIS:en kunde vi på långt avstånd se oljetankers och lastfartyg, de var dock för långt bort för att kunna upptäckas med blotta ögat. Inte ens ett flygplan har vi sett. Det är en mycket speciell känsla att under natten ligga på rygg i sittbrunnen och titta upp mot stjärnhimlen, då och då få se stjärnfall, veta att man är alldeles ensam vaken där på havet så långt man kan se. Stunder att bära med sig, för all framtid.

På Bonaire kan man inte ankra, i stället ligger man vid boj. Vi var ju lite nyfikna på om det skulle stämma detta som många skrivit att Bonaire har Västindiens finaste snorklingsvatten, och redan innan jag lagt fast bojlinorna kunde jag konstatera att så är det kanske. Vi ligger mitt i ett akvarium! Vattnet är makalöst klart.

2

Gryning på Karibiska havet

dsc_0097

Morgon på Karibiska havet

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Annonser

Responses

  1. Låter underbart med så klart vatten! Hoppas ni får syn på många olika sorters fiskar och koraller.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: