Skrivet av: sytacoma | 2016-12-12

På bättre humör

Efter några trassliga, stökiga veckor, inte bara med motorn utan även med annat, känns det nu betydligt bättre. För bara någon timme sen sa vi adjö till killen från Parts and Power här på Tortola, som gjort ett mycket bra jobb. Anders sa efter någon timme till mig att den här killen verkade vara betydligt mer professionell än dom på Bonaire. Detta intryck förstärktes alleftersom. Han visste vad han gjorde, detta var tydligt, dessutom förklarade och visade han för Anders vad han gjorde. Anders tror sig nu kunna fixa detta själv, om det skulle bli som så att detta fel skulle uppträda igen.

Eftersom jag vet att det finns några som är intresserade av vad som hänt kommer nu en liten summering från Anders. (Fotot är taget för nästan exakt 3½år sen, dagen innan vi lämnade Sverige och gav oss iväg på vårt stora äventyr. Det föreställer Anders och Magnus på Mahimahi, som är så här nära att klura ut ett svårlöst problem. Fotot får symbolisera alla problem som dykt upp, och som sen lösts. De allra flesta problem har Anders klarat själv, och jag är väldigt imponerad av hur mycket han fixat. Ibland har vi fått hjälp av vänner, några gånger har det behövts experthjälp från riktiga yrkesmän. Det här med problem som dyker upp och som behöver fixas tillhör en långseglares vardag. Det finns ingen långseglare som inte råkar ut för problem. Allt går sönder så mycket lättare i värmen och fukten som råder här nere.  Av dom svenska båtar vi träffat på här i Västindien vet vi inte någon som inte just nu – eller för någon vecka/månad  sen – har ett problem som behöver lösas.)

013

Här kommer Anders:

Motorproblemet verkar nu vara åtgärdat.  Egentligen var det enkelt, även om man gärna vill veta den direkta orsaken till varför det blev som det blev.

Insprutaren, ca 15 cm lång, sitter med en kopparbricka an mot topplocket och pressas fast av en hållare som trycker insprutaren mot topplocket. Efter rengöring, ny kopparbricka och noggrann åtdragning var saken åtgärdad.

Läckaget började i liten skala och utan att vi märkte det överhuvudtaget. Allteftersom avgaserna sipprade ut  byggdes föroreningar upp som i sin tur skapade större läckage.  En förutsättning för att en dieselmotor skall fungera  är att trycket i cylindern blir så högt att den värme som då utvecklas tänder dieseln och sätter snurr på motorn. Läckan vi hade gjorde att trycket till slut uteblev och att dieseln inte antändes (i en av fyra cylindrar).

De som ”hjälpte” oss på Bonaire gjorde helt enkelt ett dåligt arbete. (Även om de var både trevliga och hyfsat billiga.) I stället för att se till att insprutaren slöt tätt mot topplocket försökte de täta med epoxy runt insprutaren så att det blev tätt. Egentligen dömt att misslyckas.

Men som sagt  var. Det är nu kirrat!

Så långt Anders.

I morgon förmiddag går vi in till Centrala Roadtown – Anders måste till tandläkaren, vi ska tvätta, frukt- och grönsaksförrådet behöver fyllas på. Sen går vi till någon plats i närheten för att ta det lugnt och vänta ut blåsvädret. Vi känner ett stort behov nu av att bara göra ingenting, och att få göra julfint, baka saffransbröd, och julkakor… Kommer att stanna här på BVI i åtminstone 2-3 veckor tills vi känner oss absolut säkra på att motorfelet är definitivt fixat.

great-bay-jost-van-dyke-11

Underbara Virgin Islands… Här trivs vi allra bäst!

 

(Om någon undrar varför jag lägger ut bilder två gånger så är det för att jag upptäckt att ibland när bilder inte visas i texten så kan de i stället visas i bildspel eller mosaik efter all text)

Annonser

Responses

  1. Hej vi ser att ni ligger på Peter Island nu och vi tänker på när vi var med er där i den fantastiskt fina bukten.Minnen för livet! Kramar från Jonas o Elisabet

    • Kram tillbaka! Jo, Peter Island är vår absoluta favoritö. Men nu BLÅSER det, och värre ska bli. Vi ligger dock ankrade mycket tryggt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: