Skrivet av: sytacoma | 2016-12-20

Vår fjärde jul i Karibien

19/12.  Den senaste veckan har vi tillbringat på Peter Island, vår absoluta favoritö här på BVI, kanske i hela Västindien. Det är en bra plats att ligga ankrad vid när det blåser mycket. För blåser, det gör det. Julvindarna är som de brukar – stadigt 12-15 m/s, i squallen ca 20 m/s. Vi känner oss emellertid helt trygga – vi ligger ankrade nära stranden så det är fullständig sjölä. Ligger på 7 meters djup och har hela 60 meter kätting ute. Vinden kommer vi dock inte ifrån. Det viner och det tjuter, och ström från vindsnurran har vi så det räcker och blir över.

Det är många, många charterkatamaraner här, många riktigt stora, gissar att 75-85% är charterkatamaraner. Många ombord på dessa är ovana vid ankring, och alldeles extra svårt är det när det blåser så mycket som det gör nu. Ytterligare en försvårande omständighet är att botten på sina håll här sluttar kraftigt. Katamaraner har ett stort vindfång, och de draggar till höger och till vänster, de törnar ihop och trasslar in sig i varandras kättingar. En båt som gett upp ankringsförsöken  valde i stället en boj – även detta kan vara svårt, så Anders susade iväg för att hjälpa dem. De berättade att de precis, för en timme sen, hämtat ut båten. Kvinnan ombord var inte alls glad, undrade om det verkligen skulle vara så här.

Jul och nyår kan tyckas vara en lämplig tidpunkt att chartra en båt i Västindien, men är man ovan så är risken stor att det inte blir den drömsemester man tänkt sig. Enligt vår erfarenhet så är mitten av januari till början av maj de absolut bästa månaderna för att segla här.

Det har varit många, många  kraftiga regnskurar. Tror aldrig vi haft så många skurar. Dock ingen åska alls, och det känns skönt.

Just nu tar vi det bara lugnt och gör bara det vi känner för.  Och vi tänker på barnen, och barnbarnen, längtar extra mycket efter dem så här i juletid. Via mail har vi fått många foton och en del små filmsnuttar av de små barnen, dessa tittar vi ofta på. De växer så fort!

dsc_0099

Julbordet på fotot nedan är från Martinique 2014. I år har vi ett större julbord – tre olika sorters sill, Jansson gjord på svensk ansjovis, rökt lax med gravlaxsås, skinkskivor med senap, goda ostar – till det extragod choklad, godis och frukt. Vi har saffransbullar och svenska pepparkakor! Svensk punsch och svensk snaps! Och Piratens Bäsk!

Detta låter kanske inte så märkvärdigt utan högst vanligt, men för oss är det alldeles extra  godisgott. Svensk sill! Det är absolut mödan värt att släpa på detta på de olika flygplatserna.

20/12  Vi har idag tagit oss till Road Town, för att i morgon ta färjan över till St. John på US Virgin Islands. Vi behöver fixa oss ett cruisising permit, och innan man fått det får man inte ta sin båt till US VI. Vi beslutar sedan på torsdag morgon om vi då ska gå iväg med Tacoma till St. John eller om vi ska gå tillbaka till Peter Island. Det ska tillfälligt bli något lugnare vindmässigt, men till den 26:e väntas blåsvädret ta ny fart.

Vi önskar nu alla våra läsare i Sverige och runt om i världen en riktigt GOD JUL! Låt det bli en jul i gemenskapens tecken! Det kanske är långt till nära och kära, men man kan också vara tillsammans i tanken, vid telefonen eller vid tangentbordet. Och dom i båten bredvid, dom blir nog glada för några svenska pepparkakor.

Också de som inte längre finns kvar bland oss finns i våra tankar. För dem tänder vi ett extra ljus.

Tack för mail och hälsningar, de betyder så mycket. Tack också för frågor från er som ännu inte gett er iväg utan ännu är på planeringsstadiet – det känns så roligt att kunna bidra med tips och råd.

GOD JUL ÖNSKAR VI PÅ TACOMA!

dsc_0106

 

 

 

 

Annonser

Responses

 1. God Jul och gott nytt seglingsår!
  Det är alltid lika roligt och inspirerande att läsa era inlägg fr.a nu i det svenska decembervädret .(regn, dimma , mörker)

 2. Hej!

  Vill tacka för allt läsvärt ni gett oss under året samt önska en God Jul och Gott Nytt år! I dag liten kuling 3 g varmt, känns som 4 minus.

  Gunnel & Björn, Lilla Jägaren

 3. Hei på er!!
  Peter island var vår favorittøy også, Little harbour, Great Harbour og Death manns bay er fantastiske fine steder å ankre.
  Ha en riktig så god jul og godt nytt år!!
  Mvh Finn, Randi og Astrid på TirNaNoir

  • God Jul och Gott Nytt År till er också! Jo, Peter Island kan man stanna länge på..!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: