Skrivet av: sytacoma | 2017-03-29

Barn i båt

Barn trivs på båt! Det är vad jag kommit fram till efter att ha läst resebrev från ett stort antal olika båtar med barn ombord; både stora barn, små barn och riktigt små barn. Jag har dessutom pratat med och umgåtts med familjer som långseglar/långseglat, under ett år eller flera år. Om alla barn trivs på båt vet jag naturligtvis inte, men jag har ännu inte träffat på någon långseglande familj där barnen inte verkar att ha det väldigt bra.

Anledningarna till att de allra flesta barn verkar må bra ombord är flera. De vuxna har oftast så mycket mer tid för barnen ombord än vad de har hemma. Barnen utvecklar en kreativitet som är extra stor på båten med sitt begränsade utrymme – det får inte plats hur många leksaker som helst, man kan inte – och vill inte – sitta framför en dator eller TV i timtal varje dag. Vi har bland långseglande barn sett en otrolig uppfinningsrikedom på vad man kan hitta på, såväl ombord som i land.

Långseglande barn är sociala barn. De vet att när de äntligen träffar på en annan båt med barn ombord, så gäller det att passa på! Initiativ tas till samvaro och lek, även när barnen pratar olika språk.

För familjer med barn som funderar på det här med långsegling kan jag varmt rekommendera sajten läsningen om Mary af Rövarhamn  på webben. Familjen seglade jorden runt under fyra år och barnen bodde ombord på båten sedan de kom hem från BB. Många hemsidor från långseglarlivet med barn kan hittas om man googlar på nätet. Där kan man läsa om allt från skolgång till tips på hur man på bästa sätt kan ordna det ombord.

1

Edith Trivs på Tacoma!

Också Edith, tio månader, verkar trivas på båt! Det finns alltid någon som vill leka och gosa, och kanske känns det skönt med Tacomas lätt gungande rörelser. De första dagarna var det emellertid blåsigare än blåsigt, och hon var nog lite fundersam när hon iförd flytväst kom åkande i mörker och vågor ut till Tacoma.

I tre hela veckor har vi haft Edith, Caroline och Erik hos oss. Guldveckor! Tänk att få vakna till ljuden av ett litet barn som jollrar och pratar för sig själv. Som skiner upp i ett brett leende när man visar sig. Som när man lyft upp henne ur ”sängen” kryper omkring på golvet, reser sig upp på ben som för varje dag blir allt stadigare, som hittar nya saker att utforska och leka med.

Vi har besökt olika fina vikar och stränder på Antigua, Green Island, St. Barths och St. Martin. Vi har seglat, badat, snorklat, simmat, legat i solen, vandrat, läst sagor, lekt, pysslat om… Och njutit, myst och bara gottat oss…

26 (2)

Hela familjen

Seglingen från Antiuga till St. Barths tog 17 timmar. För Ediths skull gick vi iväg vid 17-tiden och seglade sedan hela natten. Vi passade på då det var svag vind, och fick en väldigt fin segling över ett lugnt hav med mareld och många stjärnor. Erik var mäkta belåten när han fångade en riktigt stor tonfisk (?) och en liten stund senare ytterligare en fisk av okänt ursprung. De blev båda till delikata middagar.

Något som var jobbigt? Ja, den första seglingen på några timmar till Green Island på östsidan av Antigua var inte allt för rolig. Vi visste att det skulle bli gungigt efter det extra blåsiga vädret, men sjön var grövre än vi räknat med. Vi har på många ställen läst – och barnläkare har intygat – att små barn inte kan bli sjösjuka, men vid vilken ålder går gränsen för när barnen kan bli dåliga? Edith var till en början relativt opåverkad, blev sedan ganska gnällig under ca 15-30 minuter innan hon kräktes, en gång. Efter det verkade hon återigen ganska opåverkad. Övriga seglingar har det inte varit några som helst problem.

52

Kolibri fotad av Erik

Det var en hel del prylar passande en liten tjej som bars ombord på Tacoma. En del köpte vi här på St. Martin, annat fanns med i packningen från Sverige. Tack vare att Anders kom från Sverige bara ett par veckor innan så kunde även han ha med sig en del saker.

Så här ordnade vi det för Edith:

Flytväst från Baltic (lånad)

Sele från Baltic + en av Tacomas livlinor, kopplad till sittbrunnen.

Barnstol (utan ben) med tillhörande bord togs med hemifrån. Anders skruvade fast sitsen på en bräda så den stod stadigt på sittbrunnsbänken. Stolen användes dock bara några gånger. De som seglar länge med små barn brukar ofta skruva fast en cykelstol någonstans i båten. I denna sitter barnet tryggt fastspänt även när det gungar. Det kan ju finnas situationer när två vuxna som seglar med barn är fullt upptagna med annat och ingen kan ha barnet i knät.

Leksaker, gosedjur och böcker.

Med en mjuk matta i sittbrunnen och lucka ner till salongen hade Edith sin egen lilla skyddade plats att leka på. Med en lucka ner till salongen på plats var det jätteroligt att stå och kolla på vad som hände nere i båten; då måste någon passa henne extra noga så hon inte hävde sig över kanten. Med båda luckorna på plats kunde hon själv inte ta sig någonstans.

Med tjocka dynor och ett slingerskydd ordnades en skyddad plats i soffan att sova på.

Solskyddstält från barnresebutiken.se

Solskyddsdräkter och solskyddsmössa från Sunseal. Mjuka solskyddsskor från Babyland.se, att användas på stranden som skydd mot het sand och eventuella vassa saker. (Det var svårt att hitta solskyddsoveraller som hade långa ärmar och ben. De flesta hade korta ärmar/ben. Efter ihärdigt letande på nätet hittades dock tre olika overaller med långa ärmar/ben.)

Bärsele från Babybjörn

Solskyddsfilt från babyland.se

Solglasögon

Vällingpulver + grötpulver från Sverige. Barnmatsburkar från Sverige och St. Martin. Blöjor och våtservetter från St. Martin. Badblöjor (swimpants) från Libero, togs med hemifrån.

Badbalja inköpt på St. Martin (för ca 90 svenska kronor. Den amerikanska badbalja vi hittade i Charlotte Amalie på US Virgin Islands för ca 1000 svenska kronor köpte vi inte! Det var den enda badbaljan som fanns.)

Badpool och babysimring inköpt på Bonaire, dessa användes dock aldrig.

En klänning med en alldeles egen historia! (Som 17-åring, för 43 år sen, köpte jag en underbart söt klänning i bomullsbrodyr, denna klänning var sedan en sommarfavorit i ganska många år. Så småningom blev den dock något trång. Jag sydde om den till min dotter Ingrid då hon var lika gammal som Edith är nu. Så övertogs denna lilla klänning av dotterdottern Linn, och nu är det alltså Edith som använder den. Tredje generationen i samma klänning! Eller rättare sagt, tyg!)

27

Den långa resan med tre olika flighter till slutmålet Antigua gick mycket bra, säger Caroline och Erik. De hade önskat sig, och fick, platser alldeles bakom en vägg. Där hade de gott om plats och Edith kunde sova i en egen liten säng som flygvärdinnorna satte fast på väggen. (Gräns vid tio kg) Tyvärr var de för sent ute med sin bokning för att få samma platser även vid hemresan. De ska dock be flygvärdinnorna fråga passagerarna som sitter bakom en vägg om det möjligen inte är några som vill byta platser med dem. Eftersom de på tillbakavägen har platser i Comfort Class så borde det finnas goda chanser till det, de har ju extrasköna platser att erbjuda. (Tips: Om man vill ha platser bakom en vägg måste man vara ute i mycket god tid med sin bokning. Det är eftertraktade platser, inte bara för de med små barn.)

Nu när hela den lilla familjen åkt hem igen är det underligt tomt och tyst ombord. Ingen liten tjej som glittrar och kvittrar. Klockan halv sex i går lyfte det stora KLM-planet från Princess Juliana Airport för att påbörja den långa resan till Amsterdam. Kvar på däck stod Anders och jag, såg planet lyfta, såg det bli mindre och mindre. Men innan det helt försvann in i molnen kan jag nästan svära på att jag såg Edith vinka från ett av fönstren.

 

Jag har lagt ut fotona två gånger, för att testa hur det går med enskilda bilder på slutet.

1

Edith Trivs på Tacoma!

2

Flytväst från Baltic

3 (2)

Sele och livlina

4

Stol och bord hemifrån

5

Lekhage i sittbrunnen

8

Sängen i soffan

12 (2)

Soltält att sova och leka i

13

Solskyddskläder

15 (3)

16

Guldveckor för farmor

19

26 (2)

Hela familjen

27

En klänning med en egen historia

28

Det är sällan Edith är stilla…

30

Five Islands

42

Solskyddsfilt

46

59

Green Island

64

60 (2)

Green Island

60 (1)

Hermitage Bay

2017-03-25 (12)

Nyfiken liten tjej

Annonser

Responses

  1. Så underbart! Kul med klänningen också 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: