Skrivet av: sytacoma | 2017-05-06

Uppbrottsstämning

Känslan här i Marigot Bay på St. Martin liknar lite den som är i Las Palmas och Santa Cruz i november varje år inför överseglingen mot Västindien. Från Västindien går nu varje dag någon eller några båtar iväg mot Europa – det önskas lycka till och det tutas och det vinkas. Den 3:e gick fyra svenska båtar och ett par danska iväg från St. Martin mot Azorerna – det verkar som om åtminstone de 12 första dagarna av seglingen blir lugn och fin för dessa båtar. Lite tuffare verkar det vara för de som gick iväg mot Bermuda, där det är hårda vindar. Det är lite fascinerande hur lågtrycken bara fortsätter att vandra iväg från Amerikas östkust mot nordost. Det verkar inte finnas något slut på det hela.

DSC_0009

Här tutar vi för Anna Lisa. Familjen ombord är känd från TV-serien ”Familjer på äventyr.”

Det blev problem nästan direkt för flera båtar, på avseglingsdagen eller dagen därefter. På en svensk båt gick genuans akterlik sönder bara 5 M norr om St. Martin. De fick komma tillbaka och lämna seglet på lagning. På en annan svensk båt på väg mot Bermuda fungerade inte den elektriska utrullningen av genuan, det gick inte heller att rulla ut genuan manuellt. I stället fick kryssfocken användas. På en tredje båt gick dävertarna till jollen sönder; de fick avbryta seglingen och gå mot BVI för att där försöka laga det hela.

Två båtar har fått fisk – den ena fisken var en guldmakrill 1,05 meter lång. Flera båtar har rapporterat om squall.

Hur vet vi detta? Dels genom att lyssna på det skandinaviska nätet varje morgon, men framförallt av de mail som vi varje kväll får från Hans på danska båten Barolo.

DSC_0014

Gribfil från den 5:e maj, visar vindarna runt Bermuda och Azorerna den 6:e maj. Väster om Azorerna blåser det 20-25 m/s.

DSC_0013

Gribfil från den 5:e maj, visar vindarna den 15:e maj.

Vi själva väntar ju som sagt på nya kylvattenpumpen. Ska bli intressant att se hur vindarna blåser när det är klart och allt – förhoppningsvis – fungerar som det ska.

Annonser

Responses

 1. Hej på er!

  Vi följer er på nätet och håller tummarna för en behaglig översegling.
  Om det är saltvattenpumpen ni skall byta så kolla även medbringaren som sitter i motorn. Vår var ganska sliten. Behöver nog inte bytas omgående men då ni kommer hem. Lätt att byta.
  Om färskvattenpumpen, är det lämpligt att byta kammremmen samtidigt om det inte är gjort på ett tag.
  Vi önskar lycka till, det kommer att gå bra!
  s/y Liv

  • Hej Jan!
   Tack för kloka synpunkter. Det är sötvattenpumpen vi byter. Kamremmen bytte Anders på Trinidad, för ett drygt halvår sen.
   Nu håller vi tummarna för att allt fungerar på onsdag! Hälsa Stina så gott!!

  • P.S. från Anders: Björn och Annika har delat kåpan över kamremmen i två delar, för att kunna byta sötvattenpumpen utan att ta loss kamremmen. Tipset vidarebefordrat från Thomas på Elder.

   • Vi ligger par-ankrade med Moon i False Creek Vancouver just nu så tipset om kåpan har vi redan fått, men stort tack i alla fall. Än en gång lycka till.

    S/Y Liv


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: