Skrivet av: sytacoma | 2017-05-19

18/5, dag 6

18/5, dag 6. Idag hettade det till lite när det gäller vinden. Vi har ju ända sen vi seglade iväg på lördagens kväll haft svaga eller väldigt svaga vindar. Under natten som var gick vi för motor i 6 timmar – då var vindstyrkan 3-5 m/s. Eftersom vi seglar bidevind – med vind och sjö snett framifrån – bromsar sjön upp båten ganska rejält. Det går långsamt framåt, tycker vi båda.

I förmiddags var det knappt något gung alls på grund av den vindfattiga natten, så vi passade på att aktivera oss lite. Anders torkade rent i sittbrunnen och i köket, jag torkade rent på toan och bakade bröd.Alldeles färskt och varmt bröd, det är lyx på en sån här segling.

När brödet stod på jäsning hade det börjat blåsa lite mer, och när det väl stod i ugnen var vindstyrkan 10-12 m/s. Vansinnigt gungigt! Det är korta, branta vågor, rätt emot, ca 2-3 meter höga, och just eftersom de är så branta och det är bara några meter mellan varje våg så blir det lite som en gammal hederlig schottis för Tacoma.

Efter några timmar med den starkare vinden lugnade det sig något, men den bråkiga sjön är kvar. Det har blivit en ordentlig vindvridning – efter att ha kunnat segla på mot ostnordost under de första fem dygnen seglar vi nu nästan mot norr. Det är lite dumt eftersom vi har siktat in oss på ett speciellt område där vi ska vara på lördag kväll. Där ska det bli sydostlig vind, och det vill vi ha. Men hur vi ska komma dit vet vi inte, med den vind vi nu har.

Det är ett väldigt disigt väder, med många moln. När Anders sover tycker jag ibland att det känns ganska nervöst med dessa byiga grå moln, eftersom man inte vet vad det ska bli av dem. Om vinden plötsligt ökar till 15-20 m/s, som det gör i ett squall, så ska man ha revat innan vinden kommer. Men jag vill ju inte väcka Anders i onödan. Vad man kan göra är att slå på radarn, där syns det väldigt tydligt om det är ett squall det är frågan om. Men vinden kan  öka kraftigt på kort tid även om det inte är regn i molnet.

Lite liv på oceanen har det varit. Vi har haft en flock fåglar cirklande runt oss. Vad gör de här så långt från land? Och just nu har vi kollisionskurs med lastfartyget Jorgen Reefer – det passerar oss om 23 minuter. Det är verkligen underligt att vi nu haft kollisionskurs både med segelbåt och lastfartyg – vi har inte sett mer än fyra båtar under sex dagars tid, och oceanen är stor.

Vi är nu ca 500 M fågelvägenfrån St. Martin. Ca 1700 M kvar – fågelvägen. Gissar på att det kommer att vara minst 2000 seglade M kvar.

Hm, hm… Nu är Jorgen Reefer 14 minuter från oss. Jag hoppas de håller utkik så de väjer i tid…

Annonser

Responses

  1. Vi følger med dere! Ha en fin segling videre!
    Finn, Randi og Astrid
    ”Tirnanoir”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: