Skrivet av: sytacoma | 2017-05-24

23/5, dag 11

23/5, dag 11  Det har återigen varit en dag med mycket vackert väder. Det är så skönt att slippa de där underliga molnen där man inte vet om de innehåller mycket vind.

Eftersom vi under ett dygn – med den position vi hade – seglade i en heldum riktning, så har vi nu tillbringat ett knappt dygn med att segla tillbaka, mot nordväst. Rätt emot oss har vi haft en helt makalös dyning, 4-5 meter hög. Det började redan i går, på kvällen fick vi sen veta att denna höga dyning härrör från ett djupt lågtryck vid Newfoundland. Sen har dyningen under dagen bara ökat. Vi har aldrig seglat i så hög dyning förut. Det är som att segla uppför ett berg, sen balanserar man några sekunder uppe på toppen innan man rutchar nerför berget och befinner sig i en dalgång där det bara är vatten runt om. Det går stilla och städat till eftersom det är så långa vågor. Gissar att det är någonstans mellan 40 och 70 meter mellan topparna. Det var betydligt jobbigare med de korta branta vågor vi tidigare har haft under några dagar.

Vi har sett våra första portugisiska örlogsmaneter! Det är speciella maneter med ett litet segel som står upp över vattenytan. De är ganska farliga, eller väldigt farliga, om man skulle komma åt dem, men jag minns inte på vilket sätt. Ska se om det står om dem i någon av våra böcker.

Så har vi slängt ut fiskekroken, och fick napp direkt. Det blev en fågel! Vi drog upp fiskekroken igen, det är ganska många fåglar runt om oss och det märktes att de var intresserade av vårt fiske.

Det blir allt kyligare. Sitter man i skuggan eller solen går i moln känns det genast kallt. Vi har för första gången sen Skottland plockat fram våra täcken, och vi har börjat dricka varmt kaffe igen i stället för kaffe gjort på kylskåpskallt vatten.

Sedan någon timme tillbaka går vi för motor rakt norrut, och kommer att göra så i ca 2 dygn. Vi är på väg rakt in i det azoriska högtrycksbältet, när vi sen kommer ur det på norra sidan kan vi förvänta oss medvind.

Annonser

Responses

  1. Hej, Eva och Anders!
    Härlig rapport. Är med er på kartan.
    Kramar från Strömstad


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: