Skrivet av: sytacoma | 2017-05-26

25/5, dag 13

25/5, dag 13

Vi kämpar på, Anders och jag. Det känns trögt. Vi har seglat i snart två veckor och har inte ens kommit halvvägs. Hade en liten down i förrgår när vi först hade seglat ett dygn mot nordöst och sedan fick segla tillbaka ett dygn mot nordväst.

Även andra båtar har det antingen trögt eller också kämpigt. Vi står i daglig kontakt med Angelina som startade fyra dagar efter oss.  De fick kryssa sig fram de fem första dagarna, gick sen med en fart av 3-4K. Av de som avseglade i början av månaden har nästan alla nått fram till Faial, men två båtar är kvar på havet. De är nu nära Azorerna, men kan inte ta sig dit på grund av ett mycket kraftigt lågtryck med upp mot 55 knop i vindarna. Storm…

Nu är det snart juni, och lågtrycken bara fortsätter och fortsätter komma från väster. Vad är det egentligen som händer?

Läget för oss nu är att vi efter drygt två dygns motorgång åter fått lite vind. Mycket svag vind, ca 4-5 m/s, och vi går inte fortare än ca 3,5-4K trots fulla segel. Det är nästan akterlig vind, och det stökar väldigt. Anders har prövat olika segelsättningar i 2-3 timmar nu. Spirbom, ingen spirbom, spirbom åt andra hållet, bara genua, bara storsegel, båda seglen… Jättesvårt, speciellt som vinden hela tiden växlar.

Vi kommer att tvingas allt mer åt norr, och då blir också risken allt större att träffas av områden med kraftig vind.  Just nu är det två lågtryck norr om oss, och ytterligare på väg.Vi styr ju undan, men det är inte säkert vi hinner det. Vi måste också hela tiden tänka på dieselåtgången. Det är svårt att hålla sig på rätt plats så man får lagom med vind men samtidigt inte kommer för långt norrut.

Det här är helt klart den jobbigaste segligen vi haft sen vi började segla för 14 år sen. Vi får väl hoppas att vi kommer fram till Azorerna innan hösten. (Konstaterade att det är närmare till Newfoundland än till Azorerna. Vi kanske ska tänka om och gå vägen över Grönland i stället?)

Vi har slut på alla grönsaker nu, men har två vitkålshuvuden kvar och en del frukt. Men det får bli fruktransonering nu.

Jag fick veta av Erik att jag fått många uppmuntrande kommentarer på Facebook. TACK! Önskar bara jag kunde läsa dom nu, så skulle jag nog bli på lite bättre humör. Kanske jag ska be Erik att vidarebefordra några av kommentarerna till mig!?

När det gäller hälsoläget hos besättningen så verkar det som om min tandinfektion läkt ut. Anders är också på bättringsvägen – han var inte så intresserad av min skalpell utan valde penicillinet i stället.

Vår position kl. 22.40 UTC: 32 34N, 53 15W

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: