Skrivet av: sytacoma | 2017-05-30

29/5, dag 17

29/5, dag 17

Det har blivit rena trängseln här ute. 19 M nordost om oss har vi segelbåten Jesovico, 20 meter lång och 10 meter bredoch 6 M öster om oss segelbåten Moana, 8 meter lång. Sen har vi också ett lastfartyg en bit bakom oss. Vi ser inte någon av båtarna visuellt, bara på vår AIS. Alla verkar vara på väg mot Azorerna.

Det har varit ännu en strålande vacker dag med underbar segling. Vi bara glider med, med en fart av ca 6-7 knop. I morse var dock sjön lite väl choppy, med branta höga vågor.

Vi är nu uppe vid den 34:e breddgraden, och är lite osäkra på om vi ska fortsätta med denna kurs om ca 70 grader eller gå rakt österut i ett par dagar. Det är områden med kraftig vind norr om oss,områden som går ända ner hit. Ännu så länge är det dock bara 6-7 m/s.

Det är väldigt frustrerande att vi bara kan ta ner vindprognoser och mail på kvällarna. Den väderrapport vi nu navigerar efter är 22 timmar gammal. Vad har hänt sen dess? Har vinden norr om oss minskat så vi utan vidare kanske kan styra 65 grader? Eller har den ökat på ett sätt att vi helst inte alls vill komma i kontakt med den?

Frustrerande är det också att det ibland tar så väldigt lång tid att hämta hem vindprognosen. Det är så olika från kväll till kväll. Har man riktig tur så tar det bara någon minut att bli uppkopplad, sen sänds mail och Grib Request iväg på någon minut, sen får vi 4-5 mail på 1-2 minuter. Efter det brukar vi bli nerkopplade, och man får koppla upp sig igen för att få ner Grib-filen. Har man nu riktig tur får man den filen på ca 5 minuter. Har man otur, för att det av någon anledning är trögt ute i rymden, så kan det ta  30-50 minuter att få ner väderfilen. Så var det i går kväll. Och hela tiden går det åt massor av ström, så vi måste köra motorn efter nerladdningen för att ladda batterierna.

Ja, så är läget ombord på Tacoma. Vi njuter av farten och av det vackra vädret, men är lite funderssamma på vägvalet de kommande dagarna. Allt väl ombord!

P.S. tre timmar senare: Usch, usch…Nu närmar sig fronten med den starka vinden. Vi har en mörkgrå vägg vid sidan av oss. Blåser 5m/s nu, om 1-3 timmar gissningsvis 12-15 m/s. Anders har tagit in rejält på storseglet, och vi har ätit en snabb konservbunksmiddag.

Position kl. 22.00 UTC: 34 04N,44 01W

Annonser

Responses

 1. Bra jobbat, Eva och Anders!
  Vi är med er och Tacoma i tankevärlden
  !!
  Hälsningar från ett regnigt Strömstad

  • Skönt att veta att ni hållit reda på oss!

 2. Ni närmar er målet:) Vi kollar varje dag! Hoppas på bra väder!!

  • Väldigt lugnt de sista dagarna. (Motorgång i två dygn.)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: