Skrivet av: sytacoma | 2017-06-05

4/6, dag 23

4/6, dag 23    Nu är det nära! När jag skriver det här kl. 16 lokal tid tid så har vi ca  ett dygn kvar. Vi beräknar anlända till Horta mellan kl 15 och 17 lokal tid, ca kl 20-22 svensk tid, 5/6. Vi syns förhoppningsvis på Marine Traffic från sena eftermiddagen (se Position längst upp på sidan)

Vi går för motor sedan i går eftermiddag, det blåser 1-3 m/s. Havet är lugnt, och det är faktiskt varmare än det varit på länge. Ingen tjock tröja och fleecebyxa, bara en T-shirt. När vi nu knappt gungar nånting så har vi passat på att aktivera oss ordentligt – storstädning både ute och inne, tröjtvätt, det skulle blivit brödbak också men där tog jag slut.

Vi stängde av motorn en stund, detta för att Anders skulle fylla på vatten i watermakerns filter innan vi tillverkade vatten. För en knapp halvtimme gled vi fram i ca 3 knop, underbart fridfullt. Hade gärna fortsatt så till Faial, men det går inte. Vi är under tidspress, måste vara framme senast måndag och inte alltför sent. På tisdag väntas det blåsa upp till 15 m/s, och det betyder enligt vår erfarenhet ca 17-18 m/s och mer i byarna. (Enligt nattens prognos – inte så mycket överallt. 15 m/s är där det är som värst. 7 Beaufort.

Hoppas innerligt att vi får en bryggplats senast tisdag morgon. Gissar att hamnen är full, och de som väntar på sin tur att få en bryggplats får ankra på en botten som enligt guideboken är ganska dålig, med bland annat klippblock liggande på botten.

Vi har sett en val! En väldigt hastig skymt av ryggen och ett sprut, så någon större upplevelse var det inte. Då var det mer spännande när vi utanför Madeira såg vad vi trodde var 4-5 nya helt oupptäckta öar, öar som så småningom visade sig vara riktigt stora valar.

Roligare än valen var ytterligare ett besök av delfiner. De är så otroligt snabba, simmar som små torpeder fram och tillbaka och hoppar högt, ofta 2,3 eller 4 i bredd. En hade en unge bredvid sig hela tiden. Fast de simmar så snabbt och kors och tvärs intill varandra så stöter de aldrig ihop med någon annan.

Vi har i 23 dagar spanat över havet runt hela horisonten minst var tjugonde minut, dygnet runt. Det enda vi sett är en del fåglar (under några dagars tid) några enstaka flygfiskar, delfiner under en halvtimmes tid vid två tillfällen, portugisiska örlogsmän, fyra fartyg, samt ett valsprut. Ingenting annat, på 23 dagar. Så reser sig då Anders upp med trasan i handen efter att ha torkat golvet i sittbrunnen, och vad får han se? En stor orange boj med en kraftig pinne stående upp från bojen, 5-10 meter bredvid båten! På 1200 meters djup!

Där hade det kunnat gå illa. Vi zoomade in sjökortet ordentligt för att se om där fanns någon varning, men vi kunde inte se någonting.

Nu hoppas vi att den sista natten blir lugn, och att vårt tidsschema håller. Vi har nog lite motström nu, så vi har fått öka på motrons varvtal lite.

Position 21.30 UTC: 37 59N, 30 40W

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: