Skrivet av: sytacoma | 2017-06-15

Horta

4

En blandning av en portugisisk liten stad och Västkusten, det är känslan vi har. Detta på en oerhört grön och bördig ö. Azorerna är ju vulkanöar, och överallt syns lavastenarna. Som vägbeläggning på nästan alla gator och trottoarer, som byggnadsmaterial till hus, som kajer och vågbrytare…

Promenad en lördag eftermiddag, på de mindre gatorna lite högre upp i Horta. Charmiga små hus, sida vid sida. En del mycket välhållna, nymålade och ibland dekorerade med målade kakelplattor, ofta färgglada i olika färger; andra mycket, mycket slitna. Inga turister alls här uppe, inga seglare, bara då och då någon lokalbo. Fåglar som sjunger från trädgårdarna, fåglar som låter som de svenska fåglarna. Blommorna… Ringblommor. Krasse. Klöver. Fibblor. Violer. Vallmo. Bellis. Margueriter. Blåklocka. Fingerborgsblomma. Blommor från en svensk sommaräng… Och mitt i ett hav av krasse, ungefär 20 gånger 20 meter stort, ett apelsinträd och ett bananträd.

6

Klimatet, också det väldigt likt Västkusten en tidig junidag. Mycket behagligt om man sitter i lä i solen. Men så fort solen går i moln, eller man sitter i blåsten; kyligt. Ännu kyligare än i Sverige, det är det kalla vattnet som även påverkar temperaturen på land. Kallt på kvällarna, kallt på mornarna. Här går knappt någon i shorts, det är jeans och tröja som gäller, ofta även väst eller jacka, och i sittbrunnen tjocka sockor. Fuktigt, ofta lite regn. Vissa dagar har man ingen aning om vilket väder det kommer att vara en halv minut senare. Strålande sol eller mörka moln eller ruggigt duggregn?

2

Här finns en mycket välsorterad supermarket. Vilka ostar! Vilka bröd! Vilket kött! Vi gick omkring med stora ögon, det här är det finaste utbudet vi sett sen Las Palmas. Visserligen finns det stora och bra supermarkets på många av de större öarna i Västindien, men det är mycket ovanligt med manuella diskar för charkvaror, fisk, ost, bröd, bakverk. Och vilka priser! Vana som vi är att det mesta kostar dubbelt så mycket som i Sverige, eller, på sina ställen tre gånger så mycket, så var det underligt med dessa låga priser.

C (70)

Köttet och osten tillverkas på små lantbruk här på öarna och anses av så fin kvalitet att det skeppas och säljs till fastlandet. Det är riktigt billigt med fint kött. 350 gram finaste möraste biffkött att grilla eller steka kostar 2.20 euro.

Vi har fortfarande välfyllda skåp från inköpsrundorna på St. Martin, så det enda som vi behövde köpa nu var frukt, grönsaker och ägg. Men, det var en hel del annat som slank ner i vagnen – allsköns delikatesser, samt dom där ”går bara inte att låta bli att prova-grejorna.” Senare, innan vi ger oss av mot Irland, blir det storköp av frukt, grönt samt färskmat. ”Skafferigrejor” behöver vi inte alls köpa. Skulle vara lite mer UHT-mjölk och juice då. Men även vin. Azorerna är berömt både för sitt kött och sitt vin, det tillerkas här på öarna.

7

Kajen och muren utanför ”vår” kaj, – liksom de andra kajerna och murarna – är helt fulla med målningar av alla de båtar som tidigare varit här. Det finns inte en enda ledig plats någonstans att måla på, så man får leta upp ett ställe med en så gammal målning att man knappt kan se båtnamnet. Det anses betyda otur att inte göra en målning med sin båts namn. Varken Anders eller jag är särskilt konstnärliga och ingen av oss hade väl någon större lust att göra en målning, men här på Horta har man inget val. Det måste målas, så är det bara! Eftersom jag håller på ganska mycket med foton så tog Anders på sig denna uppgift. Alltså knatade vi iväg och letade reda på en butik som sålde färg, och Anders kunde dagen därefter sätta igång med målningen.

DSC_0080

Här skulle man kunna stanna, känner vi. Ett litet hus i den charmiga staden, en liten täppa utanför där de svenska sommarblommorna får växa fritt, ett apelsinträd. Tacoma liggande nere i hamnen, där vi när vi känner för det kan lossa tamparna för att sen segla omkring bland de azoriska öarna eller för all del ta en tripp bort till Spanien eller Portugal, eller till Irland för att hälsa på sonen. Tillgång till Hortas fina supermarket där vi fyller Tacoma och vårt lilla hus med allsköns delikatesser.

11Någon som känner likadant, att här skulle man kunna stanna, det är KalmarJanne som vi återigen träffat. Janne, som seglat omkring på haven sedan 1992, har fastnat här i Horta sedan ett år tillbaka. Han funderar nu på att köpa sig ett hus, eller möjligtvis en tomt för att själv bygga ett hus på.

Och precis nu kom en seglare förbi från svenska båten Bengt för att hälsa. De ska också stanna till här, i ett år, för att fixa med båten.

Horta är ungefär som vi föreställt oss, efter att ha läst andra seglares resebrev. Det är ju en knutpunkt för alla båtar på väg mot Europa, och så här års är hamnen verkligen knökfull. Vi ligger någonstans i mitten av ett antal båtar, långsides vid en kaj. En båt innanför oss, två utanpå, en halv meter till båten framför och en halv meter till båten bakom. Ungefär som en populär hamn på Västkusten under högsäsong. Det är tidvatten på en dryg meter – när det är högvatten slackas linorna, och båtarna kommer lite väl nära varandra. När det är lågvatten får man be någon om en hjälpande hand för att ta sig upp på kajen.

Det är en hel del svenskbåtar här– en del har vi aldrig stött på tidigare, medan andra är lite bekanta. Här träffade vi återigen på de båtar som låg på St. Martin i början av maj, de båtar vars segling vi följde genom att varje dag få mail om hur det gick för varje båt samt position för varje båt. Just nu ligger Angelina precis intill oss, och bakom ligger en japansk båt. Det är andra gången på fyra år som vi sett en båt från Japan.

12

En dag kom en av flickorna på Caminante med ett inbjudningbrev till pappa Gustavs 49-årskalas. Som flickan skrev så är det ju ”mycket roligare att fylla 49 än 50 för 49 är ju faktiskt sju gånger sju!” Helt rätt! I Caminantes stora salong samlades så besättningarna på sex svenska båtar, en tysk båt och en dansk båt för att fira Gustavs födelsedag. Gratulationssången sjöngs på fyra olika språk, och vi fick oss några nya historier till livs. Till exempel om den gången då familjen blev jagad av stora krokodiler på en strand någonstans i Australien. Familjen med de två barnen spurtade och sköt i raketfart ut gummibåten medan krokodilerna alltför snabbt närmade sig…

DSC_0084

06.40. På väg mot färjan till Pico.

Vi har ju en liten misstanke om att det kommer att falla en och annan regndroppe på vår fortsatta segling till Irland och Skottland och sen vidare över Nordsjön. Kanske det till och med letar sig in några enstaka stänk över däck. Därför behöver vi en ny sprayhood! Den gamla läcker som ett såll, trots noggrann impregnering. Men att få någon sådan uppsydd här i Horta på någon dryg vecka gick inte alls – de som är duktiga på sådant har alltför mycket att göra så här års. Vi fick därför fixa en tillfällig lösning – Anders tog en bit kapellväv, limmade en fåll och tråcklade sen på den ovanpå sprayhooden. Det ser bra ut, nu är det bara att hoppas att sjön och regnet inte letar sig in under förstärkningen.

10

En dag tog vi färjan över till grannön Pico alldeles intill. Till Pico seglar man inte, det finns ingen lämplig hamn för små segelbåtar som inte gillar swell och vassa lavaklippor. Resebrev därifrån kommer så småningom.

Med största sannolikhet går vi sent fredag eftermiddag ut och lägger oss för ankar, för att sedan tidigt tidigt lördag morgon gå till Terceira. Vi räknar med att någon gång nästa vecka fortsätta vår segling mot nordöst. Som det ser ut just nu skulle det vara lämpligt på tisdag-onsdag, men det ändrar sig så väldigt snabbt när det gäller vindriktning.

Annonser

Responses

 1. Obrigado, Eva och Anders!
  Vilken beskrivning….och alla bilder. Vi delar glädjen och upplevelserna med er om än på distans!
  Fortsätt njut!! 🤗😎👍🇸🇪⚓️
  Marianne och Dick

  • Azorerna är verkligen en höjdpunkt på vår segling. Pico, som det kommer bilder på så småningom, är nog den vackraste platsen av alla öar jag varit på sen vi lämnade Sverige.

 2. Ser jättefint ut!

  • Det är det! Men grannön Pico, det är helt makalöst vackert..!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: