Skrivet av: sytacoma | 2017-06-17

Platser att drömma om

Pico… Vi åker på en av de mindre vägarna högt uppe på ön. Vägen är smal och mycket krokig.  Landskapet runtom är bedövande vackert. Smaragdgröna sluttningar och branter, mindre vulkaner och den högsta vulkanen – till hälften dold av molnen, blommor av alla de slag, meterhöga hortensior, de fridfullt betande djuren, lavamurar…  Vi stannar var och varannan minut,  jag går ut ur bilen för att fotografera.  Luften är klar och lite kylig. Jag går en bit bort; stannar, lyssnar.  För en stund är jag helt ensam i världen. Allt är stilla, men sång från koltrastar hörs svagt. En bit bort lyfter en flock med fåglar. Det är så bedövande vackert att jag får ont i själen, och jag bara  känner att åh, här vill jag bo! Denna plats ska jag alltid minnas, alltid drömma om.

2

På de flesta ställen på Pico ser man Pico Alto, den högsta punkten i staten Portugal. (2350 meter hög) Ofta syns bara toppen, medan de lägre delarna skyms av moln. Det senaste utbrottet från vulkanen var 1963.

3

En lång och mycket rak väg mitt i det kuperade landskapet. Under en timmes färd mötte vi inte en enda bil. Vi stannade mitt på vägen varannan minut, för att jag måste fotografera. Mängder av blommor och meterhöga hortensiahäckar utmed vägen.

4

Här ett av otaliga stopp på en av de många smala, krokiga vägar som finns högre upp på ön. På ett par timmar är den enda människa vi ser en farmare som kontrollerar att hans boskap har det bra.

7

Varken Anders eller jag har någonsin sett så mycket blommor utefter vägarna. Det är svenska sommarblommor av alla de slag, plus smultron. Extra fint tycker vi det är när det växer stora områden med krasse och ringblommor.

8

 

9

Utmed hela ön ligger de små byarna nere vid kusten. Hortensiahäckarna är vita eller blå, men det finns även gott om rosa och blåvita hortensior. På sina ställen ser det ut som kilometerlånga blå-vit-rosa band i landskapet. Hortensiorna kom från Kina på 1700-talet.

11

 

13

Landskapet på denna lilla ö är mycket omväxlande. Vulkaner, böljande eller mycket kuperat, buskar, små träd liknande fjällburkar, tallskog som i Norrland, odlade fält nere mot havet.

15

En av de mindre vulkanerna.

14

16

Murar, murar, murar… Allihop av lavasten. Det går inte att föreställa sig hur många murar som finns på Pico om man inte sett det med egna ögon. Murarna hägnar in alla de tusen och åter tusen djuren (nötboskap) men också på den södra sidan vinstockarna.

17

Närbild av lavamur

18

Utsikt ner mot södra kusten

20

31

Odlade fält längst ner mot havet på den norra sidan.

21

Uppe bland molnen…

32 (1)

Liten by på norra sidan. Vi reagerar över att vi knappt ser en enda människa. Någon medelålders kvinna, annars några äldre män. Knappt någon äldre kvinna, och inga barn alls.

22

Den här bilden är ganska missvisande, i och med att det är ett enda djur på bilden. Nästan överallt där vi stannar ser vi hundratals djur, alla nötboskap. På en väg fick vi en gång stanna och vänta på att en flock med kor skulle passera. På en annan liten väg föstes en motsträvig ko upp på ett flak, för vidare transport till ett slakteri (gissar vi).I butikerna på Azorerna kan vi köpa mycket billigt kött av fin kvalitet. Köttet skeppas även till fastlandet.

32 (2)

Om man har sysselsättningsproblem kan man alltid virka en dekoration till lyktstolpen utanför bostaden.

29

Foto taget från norra delen av ön. Här finns ingen boskap, så vitt vi kan se.

33

Många, många hus är byggda av lavasten. Kanske de allra flesta? Svårt att avgöra när husen är målade.

30 (1)

Norra kusten. Som överallt på ön i detta vulkanlandskap är det branta sluttningar ner mot Atlanten. Ibland är det lodräta stup på ett par hundra meter.

Det finns gott om val här, stora valar (men vi har bara sett en valrygg, på stort avstånd…) Pico var tidigare ett centrum för valfångstindustrin. På 1800-talet låg här över 400 valfångstfartyg ankrade utanför Horta. I början på 1980-talet upphörde den här jakten på valar.

34

Lava…

38 (1)

 

30 (2)

När vi stannar bilen och går fram mot buskarna så tror vi att vi är nere vid havet. Men… Bakom buskarna stupar landskapet lodrätt några hundra meter ner, och vi kan blicka ner mot skog långt, långt under oss.

35 (2)

38 (2)

Norrlandskänsla!

35

Typisk bild från norra kusten. Små, små hus och odlingar närmast husen. Här växer mycket potatis.

39

36

På Pico finns inga stränder. Bada (i det riktigt kalla vattnet) kan man göra i små pooler mellan lavaklipporna.

40

Här har nya vinplantor planterats mellan lavamurarna. Murarna ger skydd mot den ofta hårda vinden och havets salta skum. Murarna tillför också fukt till plantorna.

41

Kring den största staden Madalena på södra sidan sträcker sig kilometer efter kilometer med lapptäcket av lavamurar, med bara en eller två meter mellan varje mur. Murarna började byggas på 1500-talet – ett ändlöst arbete genom århundradena. Detta landskap med murar för vinplantorna betecknas som ett av Portugals 7 underverk, och finns sedan 2004 med på UNESCO:s lista över världsarv.

Madalena på södra kusten är Azorernas främsta område för vin, och valdes 2017 till Portugals vinstad nummer ett.

Länge var Vinet från Pico världsberömt, och det dracks på många kungliga slott, på den ryske tsarens banketter, i Vatikanen. Så kom en sjukdom och tog död på plantorna. Nu har nya plantor planterats, av en särskilt motståndskraftig sort.

37

En liten, liten hamn på norra sidan.

38 (0)

Under några dagar funderade jag på om Pico är den vackraste ö jag varit på under de här senaste fyra åren, eller om förstaplatsen tas av Tobago eller Dominica. Jag kom till den slutsatsen – min egen högst privata åsikt – att visserligen är Dominica och Tobago på många ställen mycket vilt och mycket vackert, men Pico är allt vackrast av dem alla. Det är inte bara bilderna jag bär inom mig, utan också känslan. Jag har försökt beskriva den, men det är svårt…

Det finns emellertid en ö här på Azorerna som kanske är ännu vackrare, och det är Flores, som vi inte varit på – ännu! Någon gång ska vi dit, men om det blir nu är högst osäkert. (Vindarna!) Mats och Eva på Angelina visade foton från deras veckolånga vistelse där, och, Åååh..! Om det inte blir med Tacoma så får det bli med flyg och färja, någon gång…Det är en plats att drömma av, en dröm som jag hoppas blir verklighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: