Skrivet av: sytacoma | 2017-06-20

Faial

 

Pico var outstanding, men också Faial har en mycket fascinerande och vacker natur. Vet inte om jag någonsin tidigare vandrat omkring på mark som är yngre än jag själv, men i och med besöket i lavaområdet på västra Faial har nu detta hänt. Annars har Failal många likheter med Pico: Alla sorters natur, varmt och soligt nere vid kusten, regnigt och isande kallt högt uppe mot den högsta vulkanen, blommor i överflöd överallt, många många ruiner. När vi under tre sekunder kikade ner i kratern på vulkanen Caldeira spöregnade det och det enda vi såg var en sluttning ner i regndimman. Sen sprang vi raskt tillbaka till bilen igen.

2

På mitten av bilden ovan en av de mindre vulkanerna.

4

Faial har smeknamnet ”Blue Island”, detta på grund av alla de kilometerlånga häckarna med hortensia som växer vilt utmed vägarna och fälten. Faial har faktiskt ännu mer hortensior än Pico. Hortensiorna importerades från Kina på 1700-talet.

5

10

9

Vy över Horta och hamnen

12 (1)

Upp i regndimman, upp i molnen

13

14

På denna lilla väg är vi så högt uppe att hortensiorna ännu inte slagit ut.

19

18

20

Det känns som att åka i en tunnel…

24

28

30

31 (2)

31

Oräkneliga ruiner där växtligheten tagit över.

32

35

Bor någon i det här huset?

50

På den här bilden är det förutom havet bara den höga fyren som är äldre än lavalandskapet runt om. 1957 fick vulkanen Capelhinos en eruption (då ena sidan ger vika?) och glödande lava och aska vällde ner från vulkanen i två olika floder. Hus begravdes, och Azorernas största valfångststation förstördes. Fyren som förut var ett viktigt landmärke syns nu bara från ett håll.

52

En kort stund innan detta foto togs såg vi två röda prickar till vänster om lavaväggen –  det var två människor på vandring uppåt. Det säger något om höjden på dessa lavaberg.

Vi var inne i museét, som låg ingrävt i det tjocka lavatäcket. Vi såg bland annat en film, då vi hade 3D-glasögon på oss. Det var från början en animerad film då man fick se hur det förmodligen såg ut när jorden skapades genom Big Bang. Vi satt längst bak i biosalongen, men det såg ut som om det flög brinnande vulkanstycken rätt emot oss, samtidigt som det dånade av alla explosioner. Läskigt! Filmen övergick så småningom till att visa vulkanutbrottet 1957, som faktiskt filmades. Så liten människan är mot dessa naturkrafter…

54

56

Toppen av ett hus och skorsten. Fotot taget från fyren, som vi klättrade upp i.

58

60

Växtligheten letar sig så sakteliga ner och slår rot i lavagruset. Hur kommer detta område att se ut om 100 år?

80

81

90

Tre generationer fiskar i den gamla valfångst-stationen

91

I går vajade flaggorna här i Horta på halv stång, detta på grund av den fruktansvärda branden i Portugal. Jag minns när vi seglade utmed Portugals kust för fyra år sen, hur himlen var mörk fast det var mitt på dagen, hur solen var ett rött klot, hur det låg stora svarta sjok av sot i havet, hur sotet dalade ner över Tacoma. Den gången var det en markägare som anlitat tonåringar att tända på i skogen, för att han skulle få ut försäkringspengar för sin mark.

Faial (81)

Vi går i morgon bitti (onsdag) till Sao Jorge, ytterligare en ö i den fascinerande arkipelag som Azorerna utgör. Med tanke på hur olika varje vindprognos är jämfört med den vi har laddat ner sex timmar tidigare så kan man just undra hur länge vi blir stannandes där. Det är bara att konstatera att ska man segla mot Irland får man ta det som det kommer, och man får vara beredd att hamna på någon helt annan plats än Crosshaven på sydöstra Irland. I helgen trodde vi att vi möjligen kunde gå iväg under tisdagen som var – visserligen skulle det vara ett jättestort stiltjeområde precis vid Azorerna, ett område som hela tiden skulle flytta sig mot nordost, och från nordväst skulle ett område med stark vind närma sig, men om vi snabbade oss på så skulle vi förhoppningvis hinna in till någon hamn någonstans. En natt senare visade prognosen att den här starka vinden skulle ha stormstyrka, med vindar upp till 25-30 m/s, och den skulle gå en bra bit söder om Irland på sin väg mot hela den iberiska halvön. Då stannar i alla fall vi i hamn…

Faial (234)

Vi vet faktiskt inte riktigt hur vi ska hantera oss. Lågtrycken bara fortsätter och fortsätter att komma på sin väg mot Irland. Fast det bara är juni månad så har två stycken tropiska stormar redan drabbat Västindien. Ovanligt är också att tropisk storm nummer två, Bret, gick så långt söderut som över Tobago och Grenada. När jag i måndags kväll tittade på Zy-grib visade prognosen att det under tisdag morgon skulle blåsa nästan 40 m/s i byarna. Då tänker vi på vänner som vi ligger ankrade där nere i Prickly Bay på Grenada…

Jag har en känsla av att det kommer att bli en besvärlig orkansäsong i år.

Annonser

Responses

  1. wow!! vakre bilder, vi lengter tilbake 🙂

    Finn, Randi og Astrid
    ”TirNaNoir”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: