Skrivet av: sytacoma | 2017-06-23

Kvällsliv på Sao Jorge

Vad är det som låter???”

Anders sätter sig häftigt upp i sängen, öppnar fönstret ovanför. Nu hör också jag det, och blir nästan rädd. Det är ett förfärligt oväsen utanför Tacoma, och det liknar ingenting jag tidigare hört. Vilda djur av något slag, på kajen? En stor getingsvärm – gigantiska getingar? Fladdermöss?  Skrämd ber jag Anders stänga fönstret, men en stund senare går jag upp och öppnar luckan ut, kikar försiktigt om jag kan se något i mörkret.

12

På dagen är Sao Jorge en mycket lugn plats. Pico till vänster, Faial till höger.

Vi ligger utmed kajen i Velas på Sao Jorge. Det är en liten och mycket stilla hamn, förutom lokalbåtarna finns det bara plats för 8-10 gästande båtar. Två båtlängder bakom Tacoma reser sig klippväggen lodrät upp, enligt guideboken  200 meter hög. Det kändes på eftermiddagen som om vi låg i något trolskt landskap av Tolkien. Stilla, stilla, klippväggarna ovanför. En oerhörd kontrast mot hamnen i Horta, där massor av människor hela tiden rörde sig på kajen. Här är det på en hel dag knappt någon som går förbi, bara de på de två båtar som ligger framför oss.

5

 

När jag står där i den öppna luckan och lite försiktigt kikar ut ser jag att det är fåglar, och efter att nästföljande dag läst på i guideboken får jag veta att de heter Cory´s Shearwater. Googlar, och hittar mycket, en hel del filmer där man kan höra detta mycket egendomliga ljud. Det är bara på kvällen de låter så där, när de kommit till sina bon på klippväggen. På dagarna är de ute på havet, i stora flockar. Vi har seglat förbi tusentals av dem, där de ligger i långa rader på vattenytan.

På dessa två länkar nedan kan man höra hur de låter. De är ganska olika. På den ena ljudinspelningen är det bara en fågel, på den andra massvis av fåglar.

http://www.youtube.com/watch?v=fCmERKEbBik

http://selvagens.seawatching.net/calls/Cal_dio_bor3_NH.mp3

Nedan en häftig liten film som visar hur en stor flock Cory´s Shearwaters går till attack. Den är delvis filmad under vattenytan.

https://www.youtube.com/watch?v=zzgk__0bezk

Nästa kväll håller vi oss vakna och när fåglarna börjar låta går vi ut och fram till klippväggen. Vi står på en liten gångbro ca fyra meter upp så vi har fåglarna precis framför ögonen. De flyger framför och ovanför oss, och plötsligt  flyger en fågel lite väl nära. Någon minut senare ännu närmare… Vi skyndar oss tillbaka.  (Får sen veta att det också bor fladdermöss i skrevorna på klippväggen. Mats och Eva på Angelina såg flera stycken.)

4

Så har jag återigen besökt en tandläkare… Samma infektion som på St. Martin. Under hela den långa seglingen från Västindien höll den sig i schack, förmodligen för att jag bara tuggade på höger sida, men här i Europa blev jag lite stursk och tuggade lite mjuka saker på vänstersidan. Direkt kom infektionen tillbaka. In till tandläkaren… Jag är ju tämligen lång, eller rättare sagt mycket lång, och den lille runde portugisiske tandläkaren på ca 145 cm  tittade förbluffad på mig, uppifrån och ned.

Sen kikade han in i munnen, sade ”Bad work, very very bad work…”, skrev sen raskt ut två olika recept. Antibiotika plus något annat. Båda medicinerna kostade sen på apoteket tillsammans 6 euro. Besöket hos tandläkaren var gratis. (Undrade sen lite vilken av tandläkarna som gjort ett dåligt arbete. Fransmannen på St. Martin eller den våldsamma lilla filippinskan på Tortola? Gissar att det var efter besöket på kliniken på Tortola det började.

3

 

Vi har nu besökt tre olika öar här på Azorerna. Varje ö har något unikt, något vi inte tidigare sett. Sao Jorge kommer vi att minnas för den lilla hamnen och sina fåglar, samt för de lokalbor som varit extra vänliga, intresserade och hjälpsamma.

Vi har varit lite varstans i världen. Inte på några jätteexotiska platser och bortsett från Västindien inte så långt borta, men fjordarna i Norge var klart häftiga, något av det vackraste och mest mäktiga jag sett. Men jag tror, att under vår långsegling de senaste åren är Azorerna höjdpunkten, i alla fall för mig, och som det känns just nu. Här skulle vi kunna tillbringa mycket mer tid, eller rentav skaffa ett litet hus. Eller lägga upp båten i någon större hamn under november-maj, och sen komma tillbaka i början av juni nästa år…

21

Vi har nu klarerat ut, och går i morgon antingen till Terceira eller i riktning mot Irland. Det bestämmer vi när vi sett senaste vindprognosen i morgon bitti. Det är mycket svårt att föreställa sig hur det ska bli. Aldrig tidigare har vi varit med om att prognoserna ändrar sig så mycket flera gånger per dygn. Går vi mot Irland så kommer vi förmodligen inte till Irland, som det ser ut nu.  Vi får ta det som det kommer. Skickar kanske någon liten rapport när vi kommit halvvägs.

Annonser

Responses

  1. Glad modsommar till er.
    Har fälj och läst er äventyr som ni har varit med om.
    Erik o Birgitta I Tylösand Halmstad.
    Önskar er en fin resa hem!

    • Hej, roligt att höra av er! Ja, vi får se var vi hamnar… Bestämmer oss i morgon bitti!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: