Skrivet av: sytacoma | 2017-07-03

Halvvägs till Irland

Efter fem dygn och sex timmar var vi idag den 2:a juli kl.16 halvvägs till södra Irland. Bortsett från en del nya och intressanta blåmärken så är allt väl ombord. Vi kör med våra väl inövade vakttider där jag sover från 20.30 till 02.30 och Anders från 02.30 till 8.30. Detta fungerar bra för oss. Jag sover sedan ytterligare någon timme på morgonen och Anders en till två timmar på eftermiddagen.

De tre första dygnen seglade vi söder om högtrycket och hade följaktligen motvind och motsjö. Vi gick så högt i vind vi kunde, så vårt spår går i ett par stora svängar. Fjärde dygnet var det motorgång rätt igenom högtryckets centrum. Femte dygnet medvind då vi nått fram till norra sidan om högtrycket. Men, högtryckets centrum flyttar sig mot nordost, så idag på den sjätte dagen befinner vi oss återigen inne i ett område med mycket svag vind så vi får motorsegla.(Lufttryck 1027-1032 mb) Seglingen har hela tiden varit behaglig, inga höga och besvärliga vågor som stoppat upp färden nämnvärt. Däremot tidvis ganska så besvärande gung från sida till sida, därav alla blåmärken.

Andra halvan av seglingen försöker vi nu hålla oss i de områden som ligger mellan ”alldeles för lite vind” och ”lite för mycket vind”. Helt kommer vi inte att kunna undvika dessa områden. Vi räknar med att vara framme i Kinsale eller Crosshaven på södra Irland senast fredag förmiddag, allra helst på torsdag eftermiddag. Vi ska försöka beräkna ankomsten till en tidpunkt då det är så lite tidvatten och ström som möjligt. Detta för att vår bogpropeller inte fungerar som den ska. Att styra in Tacoma på en ”parkeringsficka” med begränsat utrymme att manövrera och ström som sätter emot är sannerligen inte det enklaste. Anders ska när vi kommer fram försöka fixa det hela. Motorn till bogpropellern går, men det är också det hela. Efter att ha konsulterat instruktionsboken så hoppas Anders att det räcker med att byta brytpinnen. Han har redan rengjort den elektriska motorn från kol, men det räckte inte med detta.

Vi är fortsatt frustrerade över att bara kunna ta hem väderfil och mail på natten. Den väderfil Anders hämtar hem ca 01.30 är från kl. 18, alltså mer än sju timmar gammal redan då vi får den. Innan vi får nästa väderfil så har det gått mer än 30 timmar sedan den förra skickades ut. Detta gör vägvalet svårt.

Bortsett från två delfiner som visade sig i tre sekunder och en tanker (kollisionskurs!) så har det varit noll liv under dessa fem dygn. Vädret har för det mesta varit riktigt soligt och fint, men det har också tidvis varit molnigt.

Vår position 2/7 kl. 17.00 UTC: 45 59N, 18 04 W

Annonser

Responses

  1. Hej, go-vänner!
    Åter em fin beskrivning över er fantastiska segling. Gissar att det är med blandade känslor ni närmar er Sverige…..
    Bogpropellern: kan det vara luft i hydraulsystemet eller för låg nivå i hydrauloljebehållaren? Säkert har du Anders redan kollat…men ändå.
    Önskar er en god resa vidare! 👍


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: