Skrivet av: sytacoma | 2017-07-13

Kinsale

När vi för fyra år sen besökte Irlands södra kust låg vi i Inverness utanför Cork. I tre veckor väntade vi på acceptabla vindar över till La Coruna i Spanien. Det var trevliga veckor, eftersom Tir Na Noir och Mahimahi också låg i hamnen och väntade,  men inte var det mycket av Irland vi såg. Förutom hamnen i Inverness tog vi en busstur in till Cork, men det var också det enda.

7

Spännande kust på södra Irland. Området strax utanför Kinsale, Old Head of Kinsale, bjuder på grottor och öppningar ut mot Atlanten.

På bara två dagar har vi sett tio gånger mer av Irland än vi för fyra år sen gjorde på tre veckor. En mycket vacker ö, en grönskande ö.  Och precis som när vi var på Azorerna så suckade jag och kände att ”hit vill jag komma igen! Med gott om tid att upptäcka ön!”

12

Denna gamla borg, Fort Charles, av vilken man på fotot bara ser en del, fotograferade vi på vägen in mot Kinsale. Senare besökte vi den också landvägen. Det är mest ruiner kvar, men den är ändå ganska välhållen.

101

Tillsammans med Martin och Georgina skulle vi besöka Blarnley Castle, ca en timmes bilfärd inåt landet, men det visade sig att alldeles intill denna borg var det stor trädgårdsfestival, så vi var ju tvungna att titta på det också. Så oändligt många spännande och vackra blommor! Jag som är trädgårdsintresserad och tycker om att fotografera blommor skulle ha kunnat stanna där hela dagen, men…Vi skulle ju se borgen. Och att besöka Blarnley Castle med dess stora park visade sig ta sin lilla tid – parken är enormt stor och består av både skog, en sjö, dammar och små vattenfall, traditionellt parklandskap samt trädgårdar. En trädgård innehöll giftiga växter, bland annat marijuana (väl inhägnat i en järnbur). Vi var aldrig inne i borgen, hade fullt upp med att vandra omkring i omgivningarna.

 

16

Tidig morgon i Kinsale – fotot taget från Tacomas däck.

80

Denna kyrka är byggd 1190. Överst på kyrktornet en fisk. Den första kyrkan på just denna plats byggdes på 600-talet.

50

The Spaniard – äkta irländsk pub. Här åt vi fish and chips, alltmedan fotbollsmatchen på TV:n pågick med HÖG ljudvolym. Både personalen och de vid de övriga borden var helt absorberade av matchen.

56

60

Irländsk frukost – stekt korv, korvkaka, blodpudding, skinka, ägg, bönor, potatiskaka, stekt champinjon, tomat, 3 rostade brödskivor, te.

 

26

22

Kinsale är en mycket trevlig sommarstad. Många, många vackra byggnader, de flesta målade i glada, färgstarka färger. Många turister, så här på sommaren. Floden utanför, med en aktiv seglarklubb. Vi låg långsides en ytterbrygga  och hade mycket att titta på när alla båtar kom och gick, såväl stora som små. Har aldrig träffat på en stad som har så många blomlådor, precis överallt. Till och med på murarna mot floden hängde blomlådorna. Och när jag på en gata träffade på en gammal man som sålde buketter med luktärter från sin trädgård kom jag nästan i trance. Bestämde mig för att köpa en bukett när vi var på väg tillbaka till Tacoma, men då var han inte kvar. Har inte haft blommor ombord på fyra år… (Men varje sommar i Sverige och varje helg från början av maj till september har vi haft en bukett från trädgården)

20

Krasse, daggkåpa, ringblomma, vallmo – ända sen jag var liten flicka har jag sått, vattnat och plockat dessa blommor, något av det svenskaste jag vet. Här i Kinsale växer de överallt.

Vi tillbringade två dagar med Martin och Georgina. Så roligt och fint att få träffa dem igen!

115 (2)

Vad är det då vi väntat på i Kinsale? Ja, för det första att bogpropellern skulle fixas. Vi tycker den är  oumbärlig i de hamnar vi nu besöker där tidvattenströmmarna är ganska så starka. Anders ägnade en hel dag åt den, och kom så långt att han kunde konstatera att det var ett elfel, och att det förmodligen berodde på nedsmutsning av kol inuti motorn. När han för några veckor sen gjorde vad han kunde för av avlägsna kol så fungerade den lite lite  bättre, men absolut inte tillräckligt (det märktes knappt någon skillnad). Att montera isär motorn ville han inte, så vi tog kontakt med en el-kille som tidigare varit generalagent för Sleipner. Han kom klockan nio på kvällen och plockade med sig motorn. Nästa dag vid 10-tiden fick vi mail att han nu tittat på den. När kunde han komma för att testa den ombord? Come anytime, skrev Anders till svar. Klockan 22 stängde vi till och gick och la oss, och 20 minuter senare när vi nästan somnat knackade det på luckan. Halvsovande gick Anders upp, öppnade för killen, och så sattes motorn på plats. 23.10 var det klart, och vår kära bogpropeller friskförklarades. Problemet var, precis som Anders trott, kol inne i motorn som fastnat. Kostnaden för två besök ombord på Tacoma på vardera en timmes tid + arbetet med att skruva isär motorn och rengöra den landade på 1200 kronor.

22

Även radarn fungerar nu igen fullt ut. Det klarade Anders själv, bara genom att snurra på antennen för hand.

Det gäller att använda dom grejor man har lite då och då och inte låta dem stå bortglömda för länge. Vi har inte haft användning av bogpropellern i Karibien när vi legat för ankar, inte heller har det varit aktuellt att sätta på värmaren eller radarn. Så har det också blivit trassel med dessa grejor när vi väl behövde dem. Som tur var har de snällt kommit i gång igen när de väl fått lite uppmärksamhet.

Nu kommer vi att tillsammans med Martin ta oss upp för den irländska kusten, för att sedan fortsätta genom Kinnan canal och Caledonian Canal. Vi vill vara framme i Inverness senast den 1:a augusti.

Strax bakom oss ligger en irländare som ska ta samma väg som vi, genom Kinnan canal och Caledonian Canal ända till Göteborg. Han ska lägga upp båten på Hönö och segla i Östersjön nästa sommar. Han gick iväg för några timmar sen, och förhoppningsvis får vi sällskap genom kanalerna.

Martin kommer strax efter kl 22, och då kastar vi omgående loss. Vill helst komma ut ur floden innan det blir totalt kolmörkt.

 

 

 

 

Annonser

Responses

  1. Hej med er får man verkligen se fina platser! Mysiga pubar, färgglatt o kul att se Georgina o Martin! Hälsa dom från oss! Vi ses kanske i slutet på augusti?

    • Martin hälsar tillbaka! Visst ses vi i augusti – siktar på andra lördagen i augusti, men det kan bli tajt. Många blåsväder då vi måste ligga stilla.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: