Skrivet av: sytacoma | 2012-07-18

Regn, snö och is…

Vi har nu tillbringat några dagar långt in i Hardangerfjorden, bland forsar och vattenfall, glaciärer och snötäckta fjäll. Precis som förra gången vi var här är det mycket vackert. Vädret är dock…fascinerande. Strålande sol och blå himmel, varmt och skönt – man går ner och sätter på sig shorts och linne samt tar fram något gott kött att lägga på grillen senare. Så går man upp, och ser de blygrå molnen hänga tunga samtidigt som regnet börjar piska. Vi har det i alla fall varmt och skönt under våra lager av tröjor, mössa och regnkläder.


Det blev alltså inte Shetland och Skottland, och det beror på att batterierna är på väg att lägga av. Det är ganska skönt att veta att det inte är några av de nya elinstallationerna det är fel på, utan något högst normalt. Vi tänker också positivt, om allt som händer: Vilken tur att det händer nu och inte om ett år…

Höjdaren så här långt är ett litet ställe vi kom till mest av en tillfällighet. Sundal, ett litet pyttesamhälle i en liten bifjord till Hardangerfjorden. Här gick vi långpromenad längs älven upp mot glaciären. Helt underbar natur, forsar och ängar, en flera hundra meter djup sjö drygt 200 meter över havet. Inte så långt bort glaciären och de snötäckta topparna.

Här uppe är det samma slags vegetation som upp i Hälsingland. Den lilla skira blomman Linnéa växer här i överflöd, en liten blomma som jag inte sett på många år. Också röddocka, eller rödblära som det egentligen heter, finns det gott om.

De senaste två veckorna har vi inte sett någon svensk båt, förutom vår då. Norrmännen är lite fascinerande av att vi kommit så långt ifrån. Det är också ganska roligt när de ställer sig att fotografera Tacoma- eller det kanske är den fräscha besättningen de fotograferar?

Kom igår till Bergen, Norges andra stad i storlek. En mycket trevlig stad, men mycket tursitinriktad. Vi ligger precis vid kajen, och det har sina sidor. Snabbt och bekvämt stiger man ombord på kajen, några timmar senare får man klättra på stora traktordäck för att komma upp. Tidvattnet här är 120 cm.

Det är väldigt många japaner här, och alla ställer sig och stirrar helt ogenerat ner i båten, oftast fotograferar de också. Lite småtrevligt, men när de ställer sig och filmar rätt in genom luckan undrar man lite…

Det sägs vara gott om torsk och lax i fjorden, men Anders försök att greja middagen slutade med att en stor fisk ryckte av ett av hans största och finaste drag… Det har dock blivit ett par goda makrillmiddagar, men den där torsken eller laxen som vi hoppas på lyser med sin frånvaro…

Allt har gått bra så här långt, trots att en del tid i början fick ägnas åt att felsöka och fixa. Norge är mycket, mycket vackert attsegla i. När vi lagt till vid någon kaj eller ankrat är det fortfarande naturen som är det vi hela tiden har framför ögonen, inte någon hög pir som så ofta i Danmark.

Det enda vi önskar nu är VÄRME och SOL! Vi har visserligen kunnat duscha på akterdäck utan att frysa alltför mycket men de där riktigt goa varma stunderna är ganska så korta.

Annonser

Responses

  1. Hej! Härligt att läsa era reseberättelser! Bergen är ju mina hemmatrakter så om ni är på väg söderut igen så kan jag rekommendera Skorpo strax söder om Bergen. Det är direkt utanför Lysöya där Ole Bulls fantastiska ö och hus finns. Själva ligger vi i Norrköbing Mors i Limfjorden. Vi gjorde två veckor på Sörlandet i Norge innan Vi gick över till Thyborön i Danmark. Det är inte bara ni som saknar värmen 🙂 lycka till på er fortsatta seglats och fortsätt gärna dela med er så att vii som har långt till avsegling överlever på era upplevelser….. Med vänlig hälsning, Liv o Magnus på Nanny

  2. Å så underbart härligt! Mycket vackert!

  3. Accurat är dere deijligt i Norge. Kul att läsa och följa. Ha de´hälsar syrran.

  4. Fina bilder! Ser ut som att ni har det skönt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: