Skrivet av: sytacoma | 2017-05-21

20/5, dag 8

20/5,  dag 8  Vi har haft ett jobbigt dygn, och vi ser ännu inte slutet på det (skriver jag 16.00 lokal tid, 20.00 UTC) Sedan kl. 01 i natt har det spöregnat,och vinden har ökat mer och mer. I stället för 4-5 sekundmeters vind som vindfilerna visar så har vi 90% av dygnet haft vind på 12-15 m/s. De vindarna har vi seglat i förut, skillnaden nu är att vi går mot vinden och har en oerhört upprörd sjö från sidan. Gissar på 3 – 3½ meter höga vågor, och de är fortfarande branta och korta. Sjö efter sjö slår in över däck och det gungar vansinnigt från sida till sida. Gungar också från för till akter när Tacoma brakar rätt in i en våg. Jag är tidvis orolig – och ibland ganska rädd – för att en våg ska slå omkull oss eller att något väsentligt ska slås sönder. Tänk om hela båten slås sönder? Det kan inte hända, säger Anders, men jag är ändå rädd.

Vi äter en i taget, stående i det lilla utrymme inne i köket där man har stöd åt alla håll

Det här är den värsta seglingen sen Biscaya, kanske är den värre ändå. Det är svårt att jämföra jobbiga dagar när det man jämför med ligger flera år tillbaka i tiden.

Impregneringen av vår sprayhood har inte funkat, så vi kan inte sitta i skydd någonstans i sittbrunnen. Allt är blött. Inne i båten liknar vi små apor när vi tar oss fram med hjälp av grabbräckena – det räcker inte att hålla i sig med en hand, båda händerna behövs och så får man liksom svinga sig framåt. Trodde för en kort stund att jag brutit mitt långfinger då luckan till kylen brakade ner på fingret med full kraft, men det var inte så¨farligt.

Just nu sover Anders. Han har varit uppe hela natten och passat seglen.

Vinden ska enligt en ett dygn gammal väderprognos vrida mot syd och lugna sig betydligt, och vi väntar otåligt på det. (Om inte vindprognosen ändrat sig mycket det senaste dygnet.) Just nu går vi rätt mot norr, och vi har kommit mer norrut än vi vill. Detta beror på områden med mycket stark vind och områden med stiltje. Det gäller att ta sig fram mitt emellan.

Det är svårt med vägval när man inte kan ta ner så stort område. Man har inte överblicken över väder och vind. Om några timmar ska vi ta ner en ny väderfil. Hoppas det går bra. Jag  fick ingen kontakt tidigt i morse, förmodligen för att det är ett sånt ruskväder.

Vi har en annan segelbåt – Mad Rouge – en bit ifrån oss, 7M. Vi har legat intill varandra hela dagen. Skönt att veta att man inte är helt ensam på denna bråkiga ocean.

Trots denna besvärliga tillvaro: Allt är väl ombord på Tacoma! Inga skador mer än ett ömt finger.

Vår position kl. 20.00 UTC: 25 39 N, 55 57 W

Annonser

Responses

  1. Tack Eva för den rapporten! Toppen at du sänder position, så vi kan plotta er på kartan. Hälsa Anders!
    Kram från Marianne o Dick


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: